Irritaties


Irriteer jij je aan de ander
of vind je jouw gevoel vervelend?

Ga jij in op het gedrag van de ander en keur je dit af?
Wil jij gelijk hebben dat dergelijk gedrag niet te tolereren is?
Klaag jij over die persoon bij anderen?

Weet dat elke vorm van irritatie niets anders is dan een lichte vorm van boosheid. Je bent boos op de ander dat hij zich zo gedraagt en daarom irriteert je het.

Boosheid ontstaat doordat iets in je pijn doet. Je wordt geraakt door deze persoon en dat doet pijn. Je kunt niet boos zijn zonder pijn te voelen. Doordat we onze blik richten naar de persoon vergeten we hiermee onze pijn. De pijn wordt dan geuit via boosheid of irritatie. De energie is dan naar buiten gericht.

Bij een irritatie lijkt het alsof de ander jou pijn aan doet en dat maakt je boos. Maar klopt dit wel?

Vroeger kon ik me flink irriteren aan bepaalde personen op televisie. Deze personen deden me echt geen pijn aan. Sterker nog deze personen wisten niet eens van mijn bestaan af.

Wat er in werkelijkheid gebeurde was dat er oud zeer in me wakker werd gemaakt. Het gedrag van de ander maakt dus een vervelend gevoel in me wakker.

Je irriteert je niet aan de ander maar je hebt gewoon last van een vervelend gevoel wat in je wakker is geworden.

Zolang jij je blik naar buiten richt blijft dit gevoel je irriteren. Het is dus niet de ander die jou irriteert maar het vervelende gevoel.

Kleine kinderen kunnen vaak heel irritant zijn. Echter zolang je ze geen aandacht geeft blijven ze vervelend. Met een vervelend gevoel werkt het precies hetzelfde. Het gevoel irriteert je. Zolang jij niets met dit gevoel doet zal het blijven jengelen. Soms houdt het zich even stil. Soms wordt het na een poos weer wakker. Maar hoe dan ook het blijft zich keer op keer aandienen, net zo lang totdat jij er naar luistert en het niet meer irritant vindt.

Het is nooit de ander die irriteert. Het is jouw naar gevoel wat jij irritant vind. Leer van dit gevoel te houden. Wordt er verliefd op. Omhul het met jouw totale liefde en de irritatie is geen irritatie meer maar een gekoesterde warmte.

Bron: Martin de Werker, coach en trainer

Irritaties, wie kent het niet. Spiegels die je voor gehouden worden waar mensen zelf in onschuldig zijn. Soms zijn je irritaties gericht alleen op jezelf en gevoel. Wie denkt weleens niet van…..Ik erger me rot aan mijn gevoel of gedachte en word je boos op jezelf omdat je het niet wilt denken of voelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.