HSP: Verlies jij jezelf?


Verlies jij ‘jezelf’?

Als je als hoogsensitief persoon geprojecteerd bent met je aandacht in de buitenwereld, leef je wellicht heel aandachtig in die buitenwereld maar ben je NIET in je eigen huis… Je leeft daardoor buiten jezelf: je leeft ‘buitenstebinnen’. Je bent UIT jezelf weg gegaan. Dat kost energie. Bakken energie…

Wanneer je als hoogsensitief persoon geaard bent, betekent het dat je in je eigen centrum verblijft zonder je af te schermen of wat maar ook te visualiseren. Dankzij je ogen de buitenwereld BEKIJKEN in plaats van via de ogen naar buiten VERDWIJNEN. Je ogen zijn ramen, daar hoef je toch niet uit te springen?

Hoe doe je dat? Je houdt jezelf aandachtig VAST terwijl je kijkt, loopt en praat. Net zoals je de hond uitlaat. Wanneer je de hond uitlaat en met iemand praat, dan laat je toch ook de hondenriem niet los? Je houdt de riem vast terwijl je communiceert. Je hondje loopt anders namelijk weg… Wanneer we onszelf vergeten te ervaren en te voelen IN de dingen die we doen, raken we letterlijk onszelf kwijt. We laten ONSZELF los…

Het is als hoogsensitief persoon essentieel jezelf aanwezig te blijven ervaren IN je binnenwereld terwijl je de buitenwereld AANSCHOUWT en beleeft. Je leeft dan ‘binnenstebuiten’ en blijft aanwezig in jezelf. Je behoudt energie, en je bent niet meer gebroken in de avonden.

Om te beginnen kun je je voeten voelen IN de dingen die je doet. Dan kan het groeien naar een totaliteit. De voeten zijn je basis hierin. Ze staan het meest ver weg van je hoofd (gedachten). Dan worden we alerter. Telkens terugkeren naar je voeten in het begin. Probeer het zoveel mogelijk in alles wat je doet, zelfs als je typt.

Allereerst dien je dit te herkennen. Leef ik buitenstebinnen? Leef ik overal met mijn aandacht behalve in mezelf? Herkenning is de eerste stap. Onderzoek het maar eens voor jezelf.

Blijf binnen door er Bewust-te-Zijn.

Bron: Antoine van Staveren (schrijver van boek ‘bewust-er-zijn’ met hooggevoeligheid ‘

 

Zelf heb ik het boek ook gelezen, waar andere boeken in faalden, heeft dit boek me verder gebracht in mijn zoektocht naar hooggevoeligheid naast iemand die me ook goed geholpen heeft. Ook de oefening met je voeten heeft me goed geholpen, je blijft heel goed bij jezelf in plaats buitenstebinnen. Spijtig genoeg is deze oefening in loop van tijd verloren gegaan, maar weer terug op mijn pad. Bij alles wat je doet aan je voeten denken en mijn voetjes tintelen weer heerlijk.

Advertentie

4 gedachten over “HSP: Verlies jij jezelf?

  1. Moet je zeker eens gaan proberen Mellanie.
   In het begin is het moeilijk om steeds te denken…oh ja aan m’n voeten denken. Hoe meer je het doet, des te makkelijker wordt het.

   Als geheugensteuntje kun je ook ”voeten” op je hand schrijven zodat je het niet vergeet. Vergeet het zelf ook weleens hoor. Maar je voeten tintelen er wel heerlijk van, dat is zeker 🙂

   Bedankt voor je reactie.

   Geliked door 1 persoon

 1. Ik lees momenteel ook een boek over hsp, wel in het engels helaas, dat maakt het er niet echt makkelijker op. Wat mij helpt en wat ik aan het oefenen ben is om echt, maar dan ook echt voor mijzelf te kiezen. Doen wat ik echt wil, kiezen wat ik wil, mezelf afvragen of het mij gelukkig maakt ja of nee en niet andere mensen hun behoeftes of verwachtingen na proberen te streven. Bedankt voor de boeken tip, ik ga het zeker lezen ! 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Kind of beauty, er zijn veel boeken over HSP die allemaal bijna op hetzelfde neerkomen. Alleen met dit boek ben ij zelf een eind verder gekomen, hoewel hooggevoelig zijn iedere dag weer een innerlijke reis is. Ondanks je behoefte eerst aan jezelf te denken, kan dat ook weleens een valkuil zijn voor jezelf, heb ik ervaren. Maar ook dat is voor iedereen weer anders -)

   Bedankt voor je reactie.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.