Echte vriendschap?


Je kunt veel geluk en vreugde uit een vriendschap halen, maar ook boosheid, ontmoediging en verdriet. Negeer de symptomen van een slechte vriendschap daarom niet. Mensen veranderen en dat geldt ook voor vriendschappen. Ben jij iemand die veel tijd en kostbare energie stopt in vrienden zonder dat ze oprechte belangstelling in jou tonen ? Dan is dat eeuwig zonde van je tijd. Vraag jezelf eens af, wat heb ik aan vrienden die geen interesse tonen in mij ?

Misschien vindt je het verbreken van een vriendschap of contact lastig. Meestal is het de angst om niet aardig gevonden te worden die je er van weerhoudt. Maar weeg eens af wat belangrijker is: dat jij een opgeruimd gemoed en een vreugdevolle geest bezit, of dat je je tijd verdoet in het investeren in een nep vriendschap ? Eerlijk zijn naar jezelf verdient altijd de voorkeur boven om de hete brij heen te draaien. Verwijder energie en emotie opslurpende contacten uit je leven die niet meer oprecht en bevredigend voor je zijn. Kies voor echte vriendschappen in je leven en neem met minder geen genoegen. Als je aan een vriendschap twijfelt, dan zegt dat eigenlijk al genoeg.

Je mag in je vriendschap met de ander best wel eens een offer(tje) brengen, maar ga dan bij jezelf na of je dat doet uit angst om de vriendschap te verliezen, of gewoon omdat je vindt dat die ander het waard is. Laat je offer naar de ander nooit ten koste gaan van je eigenwaarde en zelfrespect. Oprechte en eerlijke vriendschappen moeten een aangename vreugde voor je geest zijn, en geen bron van verdriet. Wees mindful, beëindig op tijd een giftige vriendschap voordat je er ziek van wordt.

Bron: http://www.mindfulmbct.nl

Je verlies geen vriend, je leert alleen wie de echte zijn. Heel weinig echte vrienden is voor mezelf genoeg, harde lessen geleerd. Ook achterna lopen kost veel energie wanneer je de ander weinig of nooit terug zie of lees. Voor wie of wat jezelf opofferen?…

Advertentie

13 gedachten over “Echte vriendschap?

 1. Vaak genoeg ook meegemaakt , werkt niet als alles maar van 1 kant komt . Je verwacht ook eens een keertje iets terug . Ben hier dus kei hard in geworden . Zeg ze eens flink de waarheid aan en dan bekijken ze het zich maar …..

  Geliked door 1 persoon

  1. Helemaal waar, zo stroomt er geen energie, maar kost het energie. Heb ook keiharde lessen hierin gehad. Iedereen zegt al vlug vrienden, maar weten de betekenis niet eens, laat staan voelen. Zo is het, dan bekijken ze het maar 😉

   Geliked door 1 persoon

  1. Het ligt eraan hoe diep de vriendschap is geweest. Van sommige is geen loslating nodig, omdat het vanzelf al heeft los gelaten 😉 Altijd dankbaar blijven, zo leer je nog eens wat van de mensen in je leven.

   Geliked door 1 persoon

 2. Omring je met de juiste mensen, laat gaan waarover je geen goed gevoel hebt maar soms ontkom je er niet aan, het beste is dan om er zelf geen energie meer in te steken, een loslaat dingetje dus 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Soms kan men omringd zijn met negatieve mensen waar je toch dagelijks mee te maken kan hebben. Dan is het leren om met deze mensen om te gaan zodat je deze niet per se hoeft los te laten 🙂

   Like

 3. Je hoeft ook niet letterlijk en figuurlijk los te laten -tenzij je er voor kiest om deze radicale beslissing te nemen- maar de kunst van loslaten betekent zeker ook het niet meer toelaten van negativiteit binnen jou leefomgeving -en daar buiten-als je er aan werkt om dit na te leven dan ben je op de goede weg. maar geloof me…dat is een heel proces!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.