Teken tijd


Tekentijd

Beste lezer,

Terwijl het CBS deze week bekendmaakte dat kanker met stip doodsoorzaak nummer één is in Nederland, luidde het RIVM de noodklok over Lyme. Het aantal tekenbeten neemt namelijk fors toe. Tot nu toe zijn er in ons land dit jaar bijna 5.000 tekenbeten gemeld. Slechts een klein percentage meldt een beet, wat inhoudt dat er jaarlijks meer dan een miljoen Nederlanders door een teek worden gebeten. Het gaat ons allemaal aan, want al jaren neemt het aantal beten toe. Hoe ernstig is de situatie en hoe kunnen we ons hiertegen wapenen?

Ongeveer 20% van de teken draagt de Borrelia-bacterie bij zich waarmee mensen geinfecteerd kunnen raken. Deze bacterie kan de ziekte van Lyme veroorzaken. In de vorige eeuw brak er een ware epidemie uit van deze ziekte in het Amerikaanse stadje Lyme, vandaar dat de ziekte nu Lyme heet. De Borrelia-bacterie is een echte hufter! Er zijn meerdere soorten, die constant muteren. Wanneer iemand geïnfecteerd is geraakt kan de bacterie verstoppertje spelen en zich zelfs in de cellen schuil houden. De bacterie is een zogenaamde spirocheet, wat betekent dat deze spiraalvormig is en zich razendsnel door het lichaam kan verspreiden. Dit houdt dus in dat het lastig is om vast te stellen of deze bacterie in het lichaam aanwezig is. Naast bloedonderzoek is het van belang om naar de symptomen te kijken. Om alles nog erger te maken kan de bacterie volgens Dr. Dietrich Klinghardt ook door spinnen, muggen, vlooien en mijten overgedragen worden. Het bizarre is, dat op sommige plekken in Nederland bijna alle teken de Borrelia-bacterie bij zich dragen, terwijl daar op andere plekken nauwelijks sprake van is.

Het gebruikelijke advies is om alleen bij het verschijnen van een rode plek rond de beet een arts in te schakelen. Er moet dan snel met antibiotica behandeld worden, anders kan de Borrelia-bacterie een schadelijke werking hebben. Er gaan echter steeds meer stemmen op dat een infectie ook zonder rode plek kan plaatsvinden. Lyme kan zich uiten in aandoeningen van het zenuwstelsel (MS, tinnitus, verlamming) en gewrichten (artritis), maar ook in hartproblemen. Wanneer de aandoening chronisch wordt kan het ook als fibromyalgie (pijn aan de spieren en pezen) betiteld worden. De lijst met klachten is lang, te lang om er in deze nieuwsbrief op in te zoomen, daarom wil ik hier graag kijken naar het voorkomen ( http://www.kijkbewust.com/lyme/hoe-voorkom-je-lyme/) en genezen van deze vreselijke ziekte.

In het verleden zijn er wel vaccinaties geweest die tegen Lyme zouden moeten beschermen. Helaas bleek het middel erger dan de kwaal. De eerste tip die ik kan geven is dat voorkomen beter is dan genezen. Aangezien teken voornamelijk in bosrijke natuurgebieden voorkomen, kun je in de periode april tot en met september beter niet van de paden afwijken met blote benen. Teken vallen niet uit de bomen, maar zitten voornamelijk in hoog gras. Op Tekenradar.nl kun je vinden wat de actuele stand is. Eigenlijk staat heel Nederland nu aangemerkt als een risicogebied, dus hoe zinvol de site op dit moment is valt te bezien.

De reguliere aanpak van Lyme is het geven van antibiotica. Hoewel dit bij een acute infectie effectief kan zijn, kan het in het geval van chronische Lyme zorgen voor verergering van de klachten doordat de darmflora vanwege de antibiotica ernstig verstoord kan raken. Daarbij blijven er na de toediening van antibiotica vaak toch nog klachten. De reguliere geneeskunde biedt bij chronische klachten meestal geen afdoende oplossing. Dus hoe dan verder?

Om zonder kleerscheuren van een tekenbeet af te komen is het belangrijk om je immuunsysteem in topconditie te hebben. Helaas hebben erg veel Nederlanders door stress en slechte voeding een chronisch verzwakt immuunsysteem. Zorg dus dat je weinig stress hebt door niet te veel hooi op je vork te nemen, maar ook door problemen met je omgeving uit te praten. Het brein kan geen onderscheid maken tussen een daadwerkelijk levensbedreigende situatie of geestelijke stress. Herstel van ziekte begint bij het wegnemen van (geestelijke) stressoren in je leven.

Naast de mentale kant is de fysieke kant ook heel belangrijk bij preventie. De darmen zijn onderdeel van de GALT (gut-associated lymphoid tissue), dat weer onderdeel is van de MALT (mucosa-associated lymphoid tissue). De MALT reguleert het immuunsysteem. Je kunt je voorstellen dat verkeerd eetgedrag het immuunsysteem om zeep kan helpen. De darmen kunnen verzwakken en lek raken door teveel gluten en melkproducten. Daarom is het beter deze voedingsmiddelen met mate te nemen. Eet liever meer groenten, fruit en kiemen. Drink (water)kefir, kumbucha of een kuur rauwe melk om de darmflora aan te vullen. Een breedspectrum probiotica kan ook helpen.

Ons immuunsysteem is afhankelijk van goede eiwitten en mineralen. Zorg dat je deze voldoende binnenkrijgt. Keltisch zeezout is een goede bron van anorganische mineralen, groenten bevatten weer veel organische mineralen. Matige beweging en voldoende slaap zijn beide zeer belangrijk voor het krachtiger maken van het immuunsysteem. Als je niet van wandelen of sporten houdt, kunnen dansen, Chi Gong of Tai Chi goede alternatieven zijn. Toxines zoals straling of zware metalen kunnen het immuunsysteem ernstig verzwakken. Toxines kun je kwijtraken door meer bladgroen te eten of de supplementen MSM (zwavel) en chlorella te nemen. Zwavel kun je ook gewoon uit je voeding halen. Kruisbloemigen zoals verschillende kolen (bloemkool, rode kool, boerenkool en broccoli) zijn er rijk aan. De Borrelia-bacterie produceert ziekmakende toxines. Zorg daarom dat je jezelf zo min mogelijk aan gifstoffen blootstelt en dat je je langzaam ontgift, de lever heeft het bij Lyme al zwaar genoeg!

Wat het immuunsysteem ook kan versterken is vitamine D. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat deze vitamine een grote rol speelt bij het krachtiger maken van de afweer. Andere leuke stofjes zijn paddenstoelenextracten zoals reishi, shiitake en cordyceps. De beta-glucanen in haver dragen ook hun steentje bij. Verder zijn zink, selenium en vitamine C bekende verstevigers van het immuunsysteem. Vitamine C haal ik zelf altijd het liefst uit natuurlijke bronnen zoals acerola, camu camu, amla en rozenbottels.

Omdat ik graag in de natuur ben, heb ik meer dan eens een teek gehad. De kans is dus groot dat ik met de Borrelia-bacterie in aanraking ben gekomen. Ik kan hierdoor in paniek raken, maar daar los ik niks mee op. Beter is het om de weerbaarheid van mijn immuunsysteem te verbeteren en daarmee de kans op chronische Lyme te minimaliseren. Als je er toch mee te kampen hebt, is het raadzaam een goede behandelaar te zoeken, een met veel ervaring. Wellicht dat we later dit jaar over dit onderwerp nog eens een lezing gaan organiseren. Ik houd je via deze nieuwsbrief op de hoogte!

Gezondheidstip
Wanneer je een teek op je lichaam ziet, wil je deze er zo snel mogelijk uit hebben. De veel gebruikte geel-witte tekenpincet wil nog wel eens voor verwarring zorgen. Want waar moet je de teek vastpakken? Bij verkeerd gebruik kan de teek deels achterblijven, of de inhoud van zijn maag wordt nog even in je bloedbaan geleegd. Dit probleem los je op door een tekenhaak te gebruiken. Dit is eenvoudiger en kan eigenlijk niet misgaan. In één beweging blijf de teek haken en draai je hem er zo uit. Ik vind het een geniale uitvinding.

Een gezonde week,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Meer nieuws over Lyme lezen? ga dan naar…..

http://www.kijkbewust.com/category/lyme/

Advertentie

8 gedachten over “Teken tijd

 1. Hoi Marianne , dat is altijd het eerste wat ik doe na mijn wandeling , controleren of er niets op me zit . Doe ik bij mijn hondje nog . Pas 1 x ene ontdekt bij mij en snel verwijderd . Wens je een fijne zondag , X

  Geliked door 1 persoon

  1. Heel belangrijk Anja, jezelf en hondje altijd goed controleren na een wandeling. Zonder erg zit er ineens een teken op je lichaam. Gelukkig dat je er snel bij was wat eventueel veel leed kan voorkomen. volgende keer de teek bewaren om hem na te laten kijken of deze niet besmet was met de bacterie. Fijne dag nog verder X

   Geliked door 1 persoon

       1. ja , je weet maar nooit wat allemaal steekt 😉 . Maar je hebt ook van die figuren die zitten te roken op hei en gewoon brandende sigaret weggooien , hoe dom kun je zijn ! . Zeg er ook altijd wat van .

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.