Boek: Carl Gustav Jung


Carl Gustav Jung en synchroniciteit Synchroniciteit: toeval met betekenis.

Soms gebeurt er iets, waarvan je weet dat het geen toeval is. Je denkt aan iemand en een een minuut later belt diegene. Je vindt op zolder een cd terug van een artiest die je kocht in je jeugd en ’s avonds lees je dat deze zanger op tournee is en jouw woonplaats aandoet. Het zijn gebeurtenissen die met elkaar samenhangen maar geen oorzakelijk verband hebben. Je kunt het opvatten als een boodschap van het universum. Het was de beroemde psychiater Carl Gustav Jung (1875-1961), de grondlegger van de analytische psychologie, die dit fenomeen erkende en benoemde. Hij deed daarmee veel stof opwaaien. –

jungJung is de geschiedenis ingegaan als de eerste moderne psychiater die erkende dat de menselijke psyche ‘van nature religieus’ is. Hij beschouwde de mens als spiritueel wezen. Jung liet ons kennismaken met concepten als archetypen en het collectief onbewuste. Zijn invloed strekt zich uit over een verbijsterend breed gebied: geneeskunde, psychologie, kunst, literatuur, religie, natuurwetenschappen en geesteswetenschappen.

Op zoek naar het diepste innerlijk

Jungs ideeën zijn complex en veelomvattend. Hij drong niet alleen door tot het diepste innerlijk van zijn patiënten maar ook van zichzelf. En hij verbond al zijn ervaringen met oude geschriften en culturen uit de hele wereld. Zijn theorieën over de mens stoelen dus niet alleen op zijn ervaringen met patiënten, maar ook op zijn eigen worstelingen met het leven. Dit alles koppelde hij ondermeer aan mythologie, droomduiding, alchemie, symboliek en vroegchristelijke teksten. Het resultaat? De Jungiaanse analytische psychologie en therapie.

Wat is synchroniciteit?

Een van de concepten die uit Jungs denken voortkwam, was het begrip synchroniciteit. Maar wat is dit nu precies? Jung verwoordde het aldus: ‘Volgens de synchroniciteit gaat een bepaalde bovennatuurlijke gebeurtenis gelijk op met een of andere externe, niet boven-aardse gebeurtenis en bestaat er geen causaal verband tussen beide. Het is een parallellisme van betekenis.’ Ook belangrijk: voor degene die synchroniciteit ervaart is de situatie betekenisvol.

Gouden scarabee

Als voorbeeld van synchroniciteit beschrijft de psychiater hoe een patiënte een droom vertelde waarin een gouden scarabee een rol speelde. Op dat moment vloog een zeldzame kever zijn werkkamer binnen. Het beestje leek bijzonder veel op een scarabee. Voor dergelijke voorvallen is geen logische verklaring of fysieke oorzaak, meende Jung. Tijd en ruimte worden betrekkelijk. Psyche en materie zijn versmolten, innerlijk en uiterlijk leven vallen samen. Niet qua oorzaak en gevolg maar een ‘samenvallen in tijd – gelijktijdigheid’.

Wetenschap in beroering

Met zijn stelling over synchroniciteit stelde hij de conventionele opvattingen over tijd, ruimte en causaliteit aan de kaak. Het was dan ook geen wonder dat veel wetenschappers over hem heen vielen en zijn theorie in mootjes hakten. Voor hen was alleen causaliteit als geldend principe denkbaar. Nu had Jung al vaker in zijn leven de tongen in beweging gebracht. Zijn theorieën en opvattingen leiden tot botsingen, onder andere met christelijke theologen en zijn grote leermeester Freud. – See more at: http://www.altamira.nl/recente-artikelen/carl-gustav-jung-en-synchroniciteit

Dood

Aan het einde van zijn leven ervoer Jung ook een typisch geval van synchroniciteit. Toen zijn gezondheid hem in de steek liet op 6 mei 1961 en hij te zwak was voor zijn dagelijkse wandeling, werd hij met de auto rondgereden langs zijn lievelingweggetjes. Zo kon hij afscheid nemen van zijn omgeving. De auto werd door drie bruiloftsprocessies opgehouden. Synchroniciteit, besloot Jung als aankondiging van zijn naderende huwelijk met de dood. Waar een ander dit voorval had kunnen afdoen als toeval, was het voor de oude psychiater meer dan dat. Hij hechtte betekenis aan de gebeurtenissen. En precies dat is essentieel. Als je je bewust bent van wat synchroniciteit is, dan kun je het herkennen. De dingen die om je heen gebeuren kunnen zo een diepere betekenis krijgen. Zoals voor Jung, die exact een maand na dit voorval zijn laatste adem uitblies.

Dit artikel is gebaseerd op de biografie van Jung van Claires Dunne. Zij beschrijft het veelbewogen leven van Jung door hemzelf veel aan het woord te laten, door levendige herinneringen de vrienden van Jung te citeren en door de beelden (oude en nieuwe kunst en een aantal tekeningen van zijn eigen hand) te laten zien die Jung’s werk illustreren.

Bestel nu De weg naar het Zelf. Carl Jung en zijn spirituele zoektocht in onze webshop.

Bron: http://www.altamira.nl/recente-artikelen/carl-gustav-jung-en-synchroniciteit/?utm_source=nieuwsbrief270515&utm_medium=e-mail&utm_term=synchroniciteit&utm_campaign=Altamira

 

Zelf heb ik ook boeken van de psycholoog Carl Jung,  die heel interessant zijn zoals over het bewuste en onbewuste,  verdiep me graag in zijn leerzame lessen. Ook zijn droom analyse die ik veel beter vind dan die van Sigmund Freud die meer seksueel getint zijn.

Advertentie

4 gedachten over “Boek: Carl Gustav Jung

  1. Carl Gustav Jung bestudeerde ook heb boeddhisme. Misschien deed hij daar zijn controversiële ontdekkingen op. Hij weet als geen ander de boeddhistische archetypen om te zetten in westerse begrippen.
    Wie het boeddhisme praktiseert doet ontdekkingen waar wetenschappers van huiveren. 🙂

    Vriendelijke groet

    Like

    1. Bedankt voor je informatie Internettoerist. Dat wist ik niet dat Carl Jung ook Boeddhisme bestudeerde, weer wat bij geleerd. Kan eigenlijk ook niet anders als je Carl Jung leest, valt het inderdaad op z’n plek. Dat is inderdaad zo, Jung schreef dingen die wetenschappers deden of doen huiveren over de psyche, onbewuste en bewustzijn, anima en animus. een prachtig mens was Jung die ik heel graag lees en vooral van wil leren 🙂

      Warme groet

      Like

  2. div boeken over hem gelezen en het nodige van geleerd ,misschien dat je het boek ook ken, het Tibetaanse dode boek met een voorwoord Carl Gustav Jung waar hij uitleg geeft over deze materie

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.