Meidoorn


 

Het Kruid
Het kruid van de maand Mei is ….. hoe kan het ook anders…. de Meidoorn.

Wat je er allemaal mee kunt doen lees je hier..

Meidoorn
Meidoorn – Crataegus
Meidoorn wordt wel de “valeriaan van het hart” genoemd. Vanwege de hartvormige bladeren en de rode vruchten was men er in de oudheid al van overtuigd dat de meidoorn het hart versterkt. Inderdaad heeft de plant een duidelijke cardiotonische werking: ze werkt actief in op de hartzenuwen en doet het hart daardoor krachtiger doch rustiger kloppen.
De meidoorn is al van oudsher een boom waaraan uitzonderlijke krachten werden toegeschreven en werd zowel bij de Germanen, de Kelten, de Grieken als de Romeinen als een heilige struik vereerd.

In Griekenland was de meidoorn aan Maia, de Godin van de meimaand toegewijd. In Griekenland en Rome had de meidoorn een rol bij huwelijken: Het hout werd voor toortsen gebruikt, en de bloesems werden in kransen gevlochten. In de christelijke traditie beweert men dat de doornenkroon van Christus werd gemaakt van meidoorn.

Thee tegen uitputting en hartritmestoornis;
4 tl blad + bloem op 1 kopje heet water gieten, 15 minuten laten trekken. 4-6 weken enkele keren per dag drinken.

Tinctuur bij hartzwakte; Gebruik de mooiste bloeiende bloemtrosjes met wat blad. Raak het kruid zo min mogelijk aan met je handen, vul een schone pot met 3/4 alcohol (bijv vodka) en vul de pot met af met de kruiden, zoveel dat alles onder de alcohol staat. 1ste week donker wegzetten en elke dag even schudden. Daarna 2 tot 3 weken wegzetten en niet meer  schudden. Dan afzeven eerst grof en vervolgens fijn met bijv een koffiefilter. In donker gekleurd flesje doen en etiket erop doen; Oertinctuur Crataegus –  3x daags 20-40 druppels met wat water innemen.

Vruchten (najaar) bij slaapproblemen of concentratiestoornis; 1 eetlepel gekneusde vruchten overgieten met 1/4 liter heet water, 10 minuten laten trekken en dan afzeven, 2-3 kopjes per dag drinken. Of maak een versterkende wijn door een handvol bessen in 1 liter Malagawijn te laten trekken.

Meidoorn mag langdurig gebruikt worden en om optimaal effect van de meidoorn te kunnen krijgen is langdurig gebruik gewenst.

Ik wens je een gerust hart toe met de meidoorn.

Advertentie

Een gedachte over “Meidoorn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.