Slachtofferrol


slachtofferrol

Als je in een slachtofferrol vast zit dan bevindt je je ook vaak in een gemoedstoestand waarbij ongelukkig zijn een gewoonte is geworden. Je kunt je aangevallen voelen, gekwetst, niet begrepen en boos zijn. Dit is aangeleerd gedrag door vast gezette gedachten uit het verleden welke niet verwerkt zijn. Als belangrijke basis behoeften niet zijn meegekregen, geleerd en of vervult zijn tijdens je kinderjaren dan kun je hier op latere leeftijd last van krijgen omdat je niet weet hoe je hier mee moet omgaan. Dit kan je gedrag en gedachten als volwassenen in het nu verwarren.

In je slachtofferrol blijven hangen is vaak een onbewuste manier van denken. Je neemt niet de leiding en verantwoordelijkheid over je eigen leven, maar laat je leiden door de manier van reageren van anderen. Als je in je slachtofferrol blijft hangen dan heb je een houding van ontkenning, van zelfdestructie omdat je niet open staat voor verandering, voor probleem oplossing en eigen verantwoording.

Ongeacht wat je hebt meegemaakt, hoe vervelend, pijnlijk of triest het ook was, blijf nooit in een slachtofferrol hangen, er in blijven hangen verlamd je. Hierdoor krijg je een onjuiste vooronderstelling over je eigen rol en eigen kracht. Uit je slachtofferrol stappen is niet altijd zo eenvoudig, het kan een tijdje duren voordat je er grip op krijgt. Observeer jezelf mindful zonder te oordelen en word je bewust hoe jij omgaat met omstandigheden. Elimineer problemen die door een ander veroorzaakt wordt en die jouw oplossing in de weg staan. Kom je er alleen niet uit, vraag dan advies of hulp aan een deskundige. Stap uit je slachtofferrol. Laat het verleden je beter maken, niet bitter.

http://www.mindfulmbct.nl

4 gedachten over “Slachtofferrol

  1. Als je Dit ook maar Zelf Erkent.
    Als je Dat Ontkent Zit je nog steeds met een Groot Ongemak.En is Alle Goed Bedoelde Hulp in een Bodemloze Put gestort.Energie vretend.

    Like

    1. Niet iedereen herkent een slachtofferrol bij zichzelf. Misschien omdat het inzicht nog niet geopend is? of er de tijd niet voor is? Dan nog is het degene die met het gevoel blijft zitten. Wanneer dat gezien wordt door de helper, is het een eigen keus om de ”slachtoffer” te helpen of niet.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.