Komkommerkruid: natuurlijke prednison met opbeurende werking


Komkommerkruid: een natuurlijk prednison met opbeurende werking.

 

 De bernagie, ook vaak komkommerkruid genoemd, is een ruw behaarde plant met glasachtige haren, een holle stengel en blauwe bloemen. In vroegere tijden werd het blad ervan als groente gegeten.

De middeleeuwse kruidengeleerde John Gerards zei over deze plant: “Ik, Borago, geef vreugde.” Gerards had die wijsheid misschien van zijn voorganger Dioscorides, die rond het begin van de jaartelling leefde en toen al schreef: “Borago vrolijkt het hart op en neemt neerslachtigheid weg.”

Bernagie heeft een sterke werking op de bijnieren. Bijnieren zijn twee kleine klieren op de nieren die hormonen aanmaken in ons lichaam en onze gezondheid sturen. Ze produceren onder meer adrenaline, noradrenaline, cortisonen en geslachtshormonen.

Vandaag de dag komt bijnieruitputting vaak voor, maar toch is er relatief weinig aandacht voor deze aandoening. Het komkommerkruid werkt als een soort natuurlijke prednison omdat het een positieve werking heeft op ontstekingen.

Aan de plant wordt een geneeskundige werking toegeschreven. Een aftreksel kan enkele malen per dag als thee worden gedronken tegen reuma, nierontstekingen, ter bevordering van urine-afdrijving, en tegen borst- en slijmvliesontstekingen. Dosering: twee eetlepels bloemen met 1 liter water, even koken en laten trekken.

Bij de Grieken stond de plant om zijn opbeurende werking bekend. Komkommerkruid heeft een goede uitwerking op geestelijke klachten die te maken hebben met uitputting: je somber voelen, neerslachtigheid, vermoeidheid en uit evenwicht zijn.

Bernagie- of Borage-olie bevat een hoog gehalte aan gamma-linoleenzuur (GLA) evenals zink, magnesium, vitamine B6 en biotine. Als één van de voornaamste natuurlijke bronnen van GLA heeft Borage-olie een grote vlucht genomen in de voedingssupplementenindustrie.

Als voedsel wordt de plant vooral in het Middellandse-Zeegebied gewaardeerd als onderdeel van salades en andere zomerse gerechten. Ze heeft een komkommerachtige smaak. Behalve de bloemen worden ook de jonge blaadjes als sla of als spinazie gegeten. Ten slotte kunnen de bloemen gebruikt worden om azijn blauw te kleuren.

Bron: The Optimist

Bron: http://healthbytes.me/komkommerkruid-een-natuurlijk-prednison-met-een-opbeurende-werking2/

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.