Dagtekst: voeten


Dagtekst van donderdag 2 april 2015.

“Tijdens het laatste avondmaal dat Jezus met zijn leerlingen nam, stond hij op van tafel om hun voeten te wassen. Petrus begon te protesteren: hoe kon hij zijn voeten laten wassen door zijn Meester? Omdat Jezus aandrong, stemde hij in en vroeg hij zelfs om zijn handen en zijn hoofd te wassen. Maar Jezus antwoordde; “Wie gebaad heeft, hoeft alleen nog zijn voeten te wassen, hij is al helemaal rein.”
Omdat de voeten het lichaamsdeel zijn dat het meest in contact staat met de aarde, stellen zij het fysieke gebied voor. Welnu, het fysieke gebied staat altijd min of meer in relatie tot de onderwereld, de hel. De voeten symboliseren dus de plaats waar het menselijk wezen meer is blootgesteld aan de aanvallen van het kwaad. Men vindt deze idee terug in de Ilias van Homerus, bij de geschiedenis van Achilles. Zijn moeder, Thetis, had hem bij zijn geboorte ondergedompeld in het water van de Styx om hem onkwetsbaar te maken. Maar aangezien zij hem vasthield bij de hiel, was dit gedeelte van de voet niet ondergedompeld, en Achilles stierf tijdens de Trojaanse oorlog door een giftige pijl die hem raakte in de hiel.
Nu begrijpen jullie de betekenis van het gebaar en van de woorden van Jezus: “Wie gebaad heeft, hoeft alleen nog zijn voeten te wassen, hij is al helemaal rein.” Omdat de voeten het symbool zijn van het meest materiële gebied, betekent gewassen voeten hebben, symbolisch, ook de voltooiing van de zuivering.”

Omraam Mikhaël Aïvanhov

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.