Mindfull: piekeren


Piekeren is iets heel anders dan zinvol nadenken en weloverwogen keuzes maken. Piekeren is rondjes draaien in je hoofd tot je er dol van wordt. Daarom los je met piekeren ook niets op. Ondanks dat we met piekeren niets oplossen blijven we maar doorgaan met dat piekeren. Of liever: laten we toe dat het maar doorgaat. Het komt er dus op neer dat je ergens een knop moet vinden waarmee je het piekeren kunt stoppen. Die knop is er.

Het eerste wat mensen gaan ontdekken als ze Mindfulness gaan beoefenen is, dat ze niet hun gedachten zijn, maar slechts gedachten hebben. Als je ze bent, dan laat je je meeslepen door je denken. Dan heb je het gevoel dat je niet meer echt leeft van binnenuit, maar dat je geleefd wordt. Als je slechts gedachten hebt, kun je er van een afstand naar kijken en er op de juiste wijze mee omgaan. Misschien ben jij het slachtoffer van je eigen manier van denken geworden ? Ben je langzamerhand het slachtoffer geworden van een realiteit die jezelf hebt gecreëerd. Maar het leuke van iets wat je zelf creëert, is dat je het ook weer kunt ontcreëren.

Als je met je gedachten speelt ben jij degene die de afstandsbediening in handen heeft, kies voor gedachten die je bekrachtigen, die je ondersteunen. Dan ben je niet langer meer het slachtoffer van je eigen denken en bestaan, maar je eigen meester. Denken is iets wat jij doet. Je hebt er zelf invloed op. Denken, of althans, de manier waarop je denkt, is een gewoonte. En net als alle andere gewoontes ben jij degene die er de controle over kan hebben. Het is net als met sporten: je moet er aan werken. Door je hoofd te vullen met positieve gedachten kun je daadwerkelijk positieve veranderingen in je leven aanbrengen.

Bron: http://www.mindfulmbct.nl

piekeren

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.