De emotionele sleutel


 

Voor iedereen die lijdt aan posttraumatische stoornissen of ernstige emotionele blokkades is er een mooie oplossing. Je hoeft er geen farmaceutische medicijnen voor te slikken en iedereen heeft de sleutel tot zijn of haar beschikking. Op Veterans Today stond een artikel van Dr. Allan Roland die erg succesvol is met het behandelen van mensen met posttraumatische stoornissen. Hij grijpt daarbij niet naar farmaceutische medicijnen, maar naar iets wat we allemaal gratis voorhanden hebben: “dankbaarheid” als medicijn. Hij vertelt…. De sleutel tot het genezen van jezelf is dankbaarheid. Alleen dát kan uitstijgen boven de duisternis van het je onwaardig voelen, zelfmedelijden en zelfontkenning. Het kan de deur naar je hart volledig openen, iets wat nodig is om helemaal te kunnen genezen.

Zonder enige twijfel is het geheim van mijn succesvolle, kortdurende behandeling van militairen met posttraumatische stoornissen en burgers die emotioneel gewond zijn, het wonder van dankbaarheid, want dat is het enige “tegengif” tegen een onwaardigheidsgevoel en zelfontkenning.

De officiële afkorting van Post Traumatic Stress Disorder is PTSD (in Nederland PTSS) maar ik heb daarvan gemaakt PTHD, Post Traumatic Heart Disorder. Omdat een volkomen afgesloten hart en emotionele afstomping gemeenschappelijke symptomen zijn van PTSD. Dit is ook van toepassing op iemand die een groot emotioneel trauma heeft meegemaakt of afgesneden is geweest van liefde, waarbij zij hun hart hebben afgesloten en hun gevoelens hebben weggedrukt.

De 35 jaar ervaring in mijn praktijk hebben laten zien hoe de zelfgenezing van ieder emotioneel trauma versneld kan worden als gevoelens van onwaardigheid en zelfhaat worden vervangen door dankbaarheid. Als je begint mensen te bedanken die je nog nooit bedankt hebt dan is wat je in essentie doet het erkennen van hun liefde. Op dat moment zal je hart zich weer openen en vangt het kijken door een andere bril aan.

Je ziet jezelf dan niet langer als slachtoffer, maar als een individu die het waardig is om lief te hebben. De gemiddelde tijd die mijn cliënten, zowel burgers als militairen, nodig hebben om hun werk af te maken is slechts zeven sessies, omdat ze dan, door dankbaarheid, willen helen en weer willen en kunnen liefhebben.

Onlangs heb ik een serie van één uur durende telefoonsessies met een nieuwe cliënt uit Connecticut uitgevoerd. Een dame die mijn boek (Radical Therapy , surrender to love and heal yourself in seven sessions (not seven years)) gebruikte in combinatie met de telefoonsessies. Ze was heel verbaasd over hoeveel energie ze voelde toen ze mensen ging bedanken waarbij ze dat nog nooit in haar leven had gedaan. Ze heeft daar nu een dagelijkse gewoonte van gemaakt, net zoals ik dat zelf ook doe.

Als kind had ze haar hart afgesloten en had het gevoel dat ze er altijd voor iedereen moest zijn, maar had nooit zichzelf aan de beurt laten komen of zich geliefd gevoeld om wie ze was. Ik deed de visualisatie met haar aan de telefoon toen ze na vier sessies het kind in haarzelf ontmoette (Sessie 4, Het verbinden met het innerlijke kind).

Hier zijn de vragen (volwassene) en antwoorden (kind) uit die sessie:

1) Wat moet ik doen om jou in mijn leven te kunnen omarmen? Liefde
2) Wat is mijn diepste angst? Dat niemand van je houdt.
3) Is die angst een illusie? Zeker weten.
4) Kan ik Allen vertrouwen? Ja, hij is iemand die de waarheid vertelt.
5) Wat is mijn volgende stap? Hartstochtelijk liefhebben.
6) Hoe doe ik dat? Door helemaal jezelf te zijn.
7) Zit er vreugde onder mijn pijn? Absoluut, kijk maar naar mij.
8) Zal je mij vergeven als ik je verlaat? Absoluut, ik hou van je.
9) Wat is het belangrijkste advies wat je mij kunt geven? Het is niet de moeite waard om iemand anders te zijn dan jezelf.
10) Is er nog iets wat je mij wil vertellen? Open je hart, als het de liefde betreft bestaat er geen “ja maar” of “wat als?”.

De bovenstaande antwoorden zijn universeel en erg vergelijkbaar met de antwoorden aan de 65 veteranen met PTSD die ik de afgelopen twee jaar heb behandeld. Allemaal hebben ze het kind in zichzelf ontmoet en zijn begonnen met het openen van hun hart via dankbaarheid.

We hebben allemaal wel ervaringen gehad in ons leven waarbij het leek alsof we alles hadden verloren, waar de omstandigheden hopeloos en vreselijk onrechtvaardig leken en toch houd ik vol dat we vertrouwen in onszelf moeten houden. Dit kan alleen worden bereikt door dankbaarheid en alleen dán zullen er wonderen gebeuren.

Bron: Niburu

6 gedachten over “De emotionele sleutel

 1. Mijn ervaring leert me dat het belangrijk is om eerst te vergeven, zodat je kwaadheid verdwijnt en daarna komt er ruimte voor dankbaarheid. Dankbaarheid is de kers op de taart.

  Vriendelijke groet

  Like

  1. Dat is heel belangrijk, echt vanuit je hart kunnen vergeven. Veel mensen zeggen…”Ik kan wel vergeven, maar niet vergeven”. Zo ontstaat er ook geen dankbaarheid. Mooi omschreven…de kers op de taart, zo maak je het pas af 🙂

   Like

 2. VERGEVEN…EN TOCH VERGETEN…vergeven en opnieuw beginnen met een dankbaar hart…………….klopt,maar ik heb geen geheugenverlies,ergens blijft het toch hangen…maar de les die ik hieruit leer…is bekijk het met LIEFDE…

  Like

 3. ik ben (nog)niet dankbaar voor het feit dat ik besta ….ben geboren opgegroeid zonder te krijgen wat een kind aan basis behoeftes nodig heeft .

  Like

  1. Dan is je innerlijk kind nog niet geheeld, als volwassene kan je je eigen innerlijk kind helen met liefde voor jezelf omdat je het waard bent.

   Verloochen jezelf niet, je bent een waardevol deel van het geheel.

   Zelf ook geen ouderliefde en basis gekend, toch ben ik dankbaar dat ik bestaan mag 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.