Groeien doe je Buiten je Comfort Zone


Hoe vaak waag jij een stapje buiten je comfort zone? Het is de plek waar persoonlijke groei echt plaatsvindt, en hij lonkt iedere dag naar je!

De comfort zone is dat plekje waar je nu zit

Ben je bekend met je comfort zone? Het is dat plekje waarop je je naar alle waarschijnlijkheid nu bevindt. Je comfort zone is jouw mentale beeld over dat wat jij wel en niet kunt.

Ieder mens heeft verwachtingen van zichzelf en zijn omgeving. Je hebt verwachtingen gebaseerd op het verleden. Jij hebt vaak aan jezelf bewezen dat je goed kunt presenteren bij vergaderingen, dus daar heb je geen enkele moeite mee. Je hebt het altijd leuk in dat café, dus blijf je daar naartoe gaan omdat dat prettig voelt.

Je comfort zone is dat plekje waar jij je prettig en veilig voelt, en de meeste mensen durven hem vrijwel nooit te verlaten. Je verlaat je comfort zone zodra je je plotseling gaat begegeven in situaties die je nooit eerder hebt meegemaakt en waarvan je niet weet of je het kunt of niet.

Alles wat je nooit eerder hebt gedaan of meegemaakt ligt potentieel buiten je comfort zone.

Bang om je comfort zone te verlaten

Wist je dat de meeste mensen niet bang zijn voor verandering? We zijn doorgaans niet bang om het nieuwe tegemoet te treden, we zijn bang om het oude achter ons te laten. Nu weet je wat je hebt en wat je kunt verwachten, zodra je dit echter achterlaat lijkt alles onzeker te worden.

En het is deze onzekerheid waar we moeilijk mee om kunnen gaan. We willen weten waar we aan toe zijn, wat we kunnen verwachten. Als je plotseling iets moet doen wat je nooit eerder hebt gedaan bevind je je al snel buiten je comfort zone.

Hoe weet je of je je aan de rand van je comfort zone begeeft? Dat voel je aan alles. Je voelt je angstig, onzeker, je gooit mentale barrieres voor jezelf op (smoezen om het niet te doen) en ga zo maar door. Een deel van jou wil ontdekken, een ander deel wil zekerheid en behoedt je ervoor je comfort zone te verlaten.

Deze hang naar zekerheid beschermde mensen wellicht in de oertijd tegen onzekere en mogelijk gevaarlijke situaties, maar belememert je vandaag de dag vooral in je persoonlijke groei.

De voordelen aan de andere kant

Hoe lastig het soms kan zijn om je comfort zone te verlaten, juist buiten de comfort zone liggen de echte beloningen in het leven. Wie het lef heeft om zichzelf uit te dagen en zijn grenzen te verleggen ontdekt pas echt wat het leven te bieden heeft.

Door jezelf tegen te houden om je comfort zone te verlaten belemmer je jezelf om te groeien. Je groeit namelijk echt door steeds nieuwe dingen te proberen, en constant je grenzen te verleggen. Wanneer je je begeeft buiten je comfort zone probeer je aan jezelf te bewijzen wat jij kan.

Mensen groeien door schijnbaar enge dingen te doen. Alleen op reis gaan, een berg beklimmen, een eerste workshop geven, bij een vreemde kapper binnenlopen, voor het eerst internetbankieren, de eerste dag op je nieuwe werk, vragen om opslag en ga zo maar door.

Wie het lef heeft om zichzelf uit te dagen zal merken dat het leven vrij goed is buiten de comfort zone. Het is de plek waar je verwachtingen overtroffen worden (wie had gedacht dat je baas ‘ja’ zou zeggen op jouw voorstel voor loonsverhoging?) en dromen werkelijkheid kunnen worden.

Je comfort zone vergroten

Door je comfort zone te vergroten word je zekerder, zelfstandiger en meer onafhankelijk. En het is eigenlijk eenvoudiger dan het soms kan voelen.

Je vergroot je comfort zone door je er in de eerste plaats bewust van te worden. Merk hoe een deel van jezelf het liefst wil dat je in je comfort zone blijft hangen. Dit is het deel van jou dat doodsbang is voor onzekerheid.

Door jezelf duidelijk te maken dat deze onzekerheid in de meeste gevallen niet rationeel is kun je jezelf verder brengen. Je kunt jezelf stapje voor stapje buiten je comfort zone begeven, en erachter komen dat het allemaal niet zo eng is als het leek!

Probeer jezelf uit te dagen

Je comfort zone wordt pas echt groter als je aan jezelf hebt bewezen dat jij je in een nieuwe situatie kunt redden. Wanneer jij regelmatig vreemde mensen op straat hebt aangesproken vind je dit niet eng meer, het valt ineens binnen je comfort zone omdat je weet dat jij dit zonder problemen kunt.

Als je aan jezelf hebt bewezen dat jij wel degelijk een boek kunt schrijven, inderdaad een marathon kunt lopen of succesvol een langslepende relatie kunt beeindigen heb je je comfort zone vergroot.

Zo kan het zijn dat jij niet eens durft te presenteren voor een groepje mensen terwijl grote artiesen optreden voor een compleet voetbalstadion. Zij hebben deze drempel al lang geleden overwonnen, en nu vinden ze het normaal.

Vanaf het moment dat je aan jezelf bewijst dat je het kan valt datgene wat jij vroeger eng vond binnen je comfort zone, en zul je het opnieuw en opnieuw kunnen doen zonder angst en weerstand.

Door jezelf uit te dagen de eerste stappen buiten je comfort zone steeds opnieuw te wagen zul je snel groeien, en zul je jezelf steeds vrijer en onafhankelijker voelen.

http://sochicken.nl/groeien_doe_je_buiten_je_comfort_zone

—————————————————————————

 

35 Manieren om je comfort zone uit te breiden

Wie binnen zijn comfort zone blijft dut in. Wil je weer het gevoel hebben dat je LEEFT? Push jezelf dan om je comfort zone stap voor stap uit te breiden! Hier vind je 35 leuke suggesties!

Comfort is fijn, en verschrikkelijk

Het is fijn als alles voorspelbaar is. Dat je leven rustig voortrolt, en je geen angsten hoeft te hebben. Je kunt je leven zo inrichten dat het totaal comfortabel is. Niet teveel nieuwigheden, geen dingen die je eng vindt en geen onverwachte uitdagingen. Maar, zo’n leven is saai.

Je weet wat er gebeurt als je volledig comfortabel bent. Lekker ingerold in een dekentje voor het haardvuur, met snacks, tv en een drankje bij de hand. Je dut in. Je voelt je fijn, maar ook leeg van binnen.

Sterker nog, een leven vol comfort zuigt het leven uit je. Voor je het weet zit je gevangen in een enorme sleur, en verander je in een soort zombie: Je leeft maar je lééft niet.

Door je comfort zone uit te breiden krijg je opnieuw het gevoel dat je leeft. Door enge dingen te doen gaat je hart sneller kloppen, je bloed sneller stromen. Je humeur verbetert en je voelt je fantastisch! Je wordt geconfronteerd met je angsten en onzekerheden waardoor je groeit. Je zelfvertrouwen groeit, je zelfbeeld neemt toe en je leven krijgt simpelweg veel meer pit! Dus stop met dutten, gooi dat winterdekentje van je af en kom uit je veilige wereld!

35 Manieren om je comfort zone uit te breiden

Hieronder vind je 35 ideeën om je comfort zone uit te breiden. Gebruik deze suggesties om je creativiteit op gang te brengen, en zo je eigen eerste stappen te zetten buiten je comfort zone! Tijd om de boel lekker op te schudden!

 1. Praat met vijf willekeurige mensen op straat.
 2. Geef geld aan een goed doel. En geef iets meer dan je normaal gesproken zou doen.
 3. Slaap naakt.
 4. Verras iemand waar je al een tijd niet mee hebt gepraat met een telefoontje.
 5. Neem afscheid van een product dat je niet meer gebruikt, maar dat je toch moeilijk kan loslaten.
 6. Dineer met mensen van een andere afkomst dan jij, leer zoveel mogelijk culturen kennen in eigen land.
 7. Pak je kans om in het openbaar te spreken.
 8. Begin de dag met een koude douche! Brrr.
 9. Boek een nacht in een vijf-sterren hotel, en gedraag je alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Doe hetzelfde met een hostel. Laat je lekker bijten door die bedbugs!
 10. Begin je dag met yoga. En als het even kan, yoga in de buitenlucht terwijl je geniet van de zonsopgang.
 11. Bezoek een nieuw restaurant, elke keer als je uit eten gaat. Doe hetzelfde met uitgaansgelegenheden en lunch- en koffiezaakjes.
 12. Begin met een sport die je normaal niet doet. Zoals hardlopen, yoga, boksen of snelwandelen (ook al ziet dat er belachelijk uit).
 13. Doe vrijwilligerswerk. Dan kom je jezelf op allerlei manieren tegen terwijl je jezelf ook nog eens nuttig maakt voor anderen!
 14. Begin met een cursus die duidelijk buiten je comfort zone ligt. Van bomenknuffelen tot zelf ruimteraketten bouwen!
 15. Durf voortaan te onderhandelen over prijzen waar dat mogelijk is. En het is vaker mogelijk dan je zou denken.
 16. Vraag aan een willekeurige voorbijganger welk jaar het is. Alsof je een tijdreiziger bent!
 17. Kijk geen nieuws voor een maand. En gooi meteen je tv de deur uit, lekker gek.
 18. Schakel je telefoon uit voor twee dagen. En ja, dat is misschien wel de meest enge tip die ertussen staat!
 19. Wees dapper en overwin een grote angst. Laat bijvoorbeeld een spin op je hand lopen (in een gecontroleerde omgeving met iemand die je vertrouwt, en die niet bang is voor spinnen).
 20. Leer iets waar je normaal gesproken geen interesse in hebt, zoals een taal of programmeertaal, en ontdek hoe interessant het is.
 21. Ga op de grond liggen in een openbare plek, en sta vervolgens op alsof er niets aan de hand is.
 22. Word lid van CouchSurfing, en ontvang een CouchSurfer in je huis. En ga daarna zelf op stap.
 23. Woon een paar maanden in een ander land, liefst op een ander continent.
 24. Ga naar een netwerkborrel en spreek zoveel mogelijk mensen. Niet voor de connecties, maar om gewend te raken aan het ontmoeten van nieuwe mensen.
 25. Zeg ja tegen de volgende uitnodiging waar je normaal nee tegen zou zeggen.
 26. Geef een verslaving op voor twee weken. Zoals koffie, suiker, internet, Netflix of een game. Of, jawel daar is hij weer: je smartphone.
 27. Vertel iemand die je mooi vindt dat je diegene mooi vindt. Ja, dat is awkward, maar het zal gewaardeerd worden.
 28. Spreek een week alleen maar Engels. Of Chinees, wat je wil.
 29. Ga op zoek naar een leuke groep mensen met dezelfde interesses, en word onderdeel van die groep door deel te nemen aan een event of meetup.
 30. Vertel je partner over een geheime seksuele fantasie, en voer die fantasie samen uit.
 31. Sta om zes uur op, en ga naar buiten om hard te lopen, te wandelen of te fietsen.
 32. Reis in je eentje. Al is het maar voor een paar dagen.
 33. Draag iets raars en ga naar buiten, en doe net alsof er niets aan de hand is.
 34. Lees een biografie van een persoon waar je eigenlijk best wel een hekel aan hebt.
 35. Durf de controle van een belangrijk project los te laten, en vetrouw andere mensen om het te doen.

Meer inspiratie? Lees Doe Enge Dingen! Hoe heb jij de afgelopen maanden je comfort zone uitgebreid?

Advertentie

2 gedachten over “Groeien doe je Buiten je Comfort Zone

 1. Ben het helemaal met de strekking van dit uitvoerige artikel eens en leef daar ook zoveel mogelijk naar. Zo ben ik de laatste 20 jaar al 15 keer verhuisd – niet omdat werk of plicht daar om vroeg, maar gewoon om te ontdekken hoe het ergens anders is. Je kunt namelijk altijd nog weer bijsturen, wanneer iets wat minder gelukkig uitpakt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ben het er ook helemaal mee eens Harrij

   Zo dan, dat is veel verhuizingen om je grens te verleggen om te ontdekken.
   Nu vroeger ben ik wel veel verhuisd, tegenwoordig vind ik het genoeg geweest en woon 28 jaar op hetzelfde adres.

   Daartegenover zijn er andere uitdagingen om uit de comfortzone te stappen wat ik vroeger weer niet deed en nu wel. Soms is het spannend en weer iets ervaren door geleerd te hebben dan alleen het vertrouwde te kennen. Daar groei je van en leer je jezelf ook weer een stukje kennen.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.