De Celestijnse belofte: deel 2


Het Tweede Inzicht: Het Spiritueel besef.

In de moderne wereld denkt men dat er weinig over is van de zekerheid wat het leven inhoud, de zekerheid waarom wij hier zijn en wat wij hier nu eigenlijk komen doen.
Maar eigenlijk is dit altijd al zo geweest.

Ieder mens heeft wel een zekere behoeft aan deze zekerheid, zowel op je eigen levensvisie (op het microniveau) als de visie op wereldniveau (het macroniveau).

Nadat de wereldwijde kerkelijke overheersing van middeleeuwse opvattingen ….. de kerkelijke uitleg over het leven en het universum, teniet was gedaan ….. ging men zoeken naar een nieuwe invulling in de wetenschap, die enige vorm van zekerheid kon bieden omtrent deze vragen.
Deze zekerheid werd gevonden (dacht men) door het veroveren van de natuur en het gebruik van wetenschap en technologie om via vernieuwde inzichten, nieuwe zekerheden te verkrijgen.
Er ontstond echter een steeds groter wordende kloof tussen materiele en spirituele groei en daaruit voortvloeiende inzichten.

Men ging opzoek naar verklaringen omtrent alle vragen , alles moest wetenschappelijk verklaarbaar worden bevonden ….. althans dat dacht men, en daarvoor deden zij hun stinkende best om van alles te verzinnen om een verhaal “kloppend” te krijgen, er werden/worden zelfs uitkomsten vervalst om maar een compleet sluitend geheel te creëren.
Hierdoor werden toevalligheden niet opgemerkt of geheel verkeerd geïnterpreteerd.

De spiritualiteit werd tot iets wazigs gemaakt, waardoor men ging proberen de spiritualiteit te verklaren ….. men probeerde het te concentreren tot één gebouw, één dag, één visie en ook dit moest overzichtelijk en zonder vraagtekens zijn waardoor het zijn hele Goddelijke aspect en werking verloor.

Begin van de vorige eeuw begon daar voorzichtig en langzaam veranderingen in op te treden, door onder andere Einstein ….. hij ontdekte onder andere dat tijd en ruimte relatieve begrippen waren, en niet lineair zijn.

Dit ontwaken staat voor het scheppen van een nieuw, vollediger wereldbeeld.
Hoewel de ontwikkelingen van de technologie een belangrijke stap was, was ons ontwaken voor de toevalligheden in het leven dit ook, het stelt ons open voor de ware bedoeling van het menselijk leven op deze planeet en de ware aard van ons universum.

“Het Tweede Inzicht” treedt op wanneer we het historische belang van ons ontwaken inzien. We zien dan dat we eeuwenlang in een slaaptoestand van wereldse gerechtigheid en misleiding verkeerden, en dat het gewaarworden van “Celestijnse momenten” betekent dat we ontwaken uit een geestelijke staat van materiële zekerheid en comfort.

We schiepen hierdoor en hiermee een situatie waarin de wetenschap het mandaat kreeg de wereld om ons heen te onderzoeken en onze spirituele aard te ontdekken.
Terwijl tot voor kort wetenschappers zich enkel en alleen richtten op het ontdekken van de krachten die geacht werden onze wereld te bepalen.

Hierdoor ontstond de vraag “Wat was de werkelijke bedoeling van het menselijke leven?”
We verzachtten ons gevoel van onzekerheid door ons voornamelijk bezig te houden met een ander doel ….. namelijk de materiële vooruitgang.
We besloten ons maar in die Aarde van ons te schikken en onze omstandigheden op het fysieke vlak te verbeteren- tenminste totdat we onze ware spirituele toestand zouden leren kennen.

Tijdens de Industriële Revolutie gingen we er technologisch zeer op vooruit, hetgeen het idee van wat “vooruitgang” was opnieuw bevestigde.
Maar onze behoefte aan spirituele kennis ging hierdoor haast verloren.

Terwijl we ons voornamelijk bezighielden met onze wereldlijke aangelegenheden, aanvaardden we de illusie dat we in een rationeel en voorspelbaar universum leefden, waarin toevallige gebeurtenissen geen betekenis hadden.

Echter, in de laatste decennia van onze eeuw begon, onder leiding van de wetenschap zelf, dit van een spiritueel mysterie verstoken wereldbeeld uiteen te vallen.
We begrijpen “Het Tweede Inzicht” als we een historische impuls, die leidde tot een nieuwe, mysterieuzere, spirituelere kijk op het leven.
Namelijk het ontwaken.

Tot zover “Het Tweede Inzicht” lieve vrienden, volgende week gaan we verder met “Het Derde Inzicht”.
Ik wens ook nu weer een ieder een grandioze nieuwe week toe, een week die in het teken mag staan van onze ontwaking.

Jullie Universele broer en vriend,
Ronald Smit

Advertentie

4 gedachten over “De Celestijnse belofte: deel 2

 1. 2e inzicht – kerk en wetenschap
  Als we kijken naar deze geschiedenis, dan moeten we terug naar de middeleeuwse kerk. Deze kerk was de samenvoeging van spiritualiteit, macht, wetenschap en de rechtelijke macht. Dit gaf de mens duidelijkheid. Er werd verteld dat er een opperwezen was die voor iedereen zorgde en dat was genoeg wetenschap voor de burger.

  Maar de combinatie spiritualiteit en wetenschap werd hoe langer hoe meer een onhoudbare combinatie. De Kerk had namelijk statements over de aarde als middelpunt van het heelal, de aarde is plat, etc.. die wetenschappelijk onhoudbaar waren. Aan het begin van de renaissance ontstond er een langzame splitsing tussen kerk en wetenschap met dien verstande dat deze wetenschap geen onderzoek zou doen naar de relatie tussen mens en god, engelen, wonderen, paranormale verschijnselen en andere aspecten die als domein van de godsdienst en dus de kerk golden.
  de vroege wetenschap ging zich zodoende toeleggen op de materiele wereld. de ontdekkingen kwamen snel en werden toegelegd op natuurkunde, scheikunde, wiskunde en andere abstracte deelgebieden. Nieuwe technologieën werden gevonden en energiebronnen ontdekt. de industriële revolutie kwam op gang en de mens werd in kaart gebracht en kon beter gemaakt worden middel medicijnen.
  De kerk moest geleidelijk inboeten en de oude afspraak tussen kerk en wetenschap begon scheuren te vertonen. Vooral de medische wetenschap had hier een sterke invloed op. de mens raakte zijn zekerheid in zijn herkomst en zijn ware aard kwijt en kreeg daar een wetenschappelijke zekerheid voor terug. De spiritualiteit van de kerk is teruggebracht tot een eenmalig zondagse bijeenkomst wat binnen de Christelijke kringen meer een moeten dan een willen is.
  wetenschappelijke (on)zekerheid
  Deze wetenschappelijke zekerheid werd geleidelijk obsessief. Het weten werd, en is nu nog steeds, belangrijker dan het voelen. Alles moet bewijsbaar en meetbaar en herhaalbaar zijn. Dezelfde wetenschap die eerst voor een nieuwe zekerheid was midden 20e eeuw tevens de bron van een grote onzekerheid.

  De natuurkunde (Einstein) kwam terug op eerdere uitspraken dat de het universum materialistisch is. Er waren bewijzen en ideeën van ingewikkelde energievelden en -patronen, tijd en ruimte waren niet meer lineair, en eenzelfde elementair deeltje kon op 2 plaatsen tegelijk zijn.
  tegelijkertijd werden atoomwapens uitgevonden en begon de wapenwedloop. Ook kwamen de eerste berichten dat de industriële revolutie ook zijn nadelen had op mens en milieu. De zekerheid die de mens eerst bij de kerk had en later bij de wetenschap bleek een schijnwerkelijkheid.
  terugkeer naar het spirituele
  Deze schijnwerkelijkheid resulteerde dat de mens opnieuw op zoek ging naar een nieuwe werkelijkheid. De ervaring leerde dat deze niet gevonden kon worden in de dogmatische kerk en ook niet in de wetenschap. En zo ontstond er in de jaren ’60 en ’70 van de 20e eeuw een variatie van stromingen welke ‘new-age’ en ‘alternatief’ genoemd werd.
  het accent dat bij het 1e inzicht genoemd werd “kritische massa” is ook hier van belang. Pas als een bepaalde groepsgrootte met spiritualiteit bezig is zal het kunnen evalueren.

  Het 2e inzicht legt dus de nadruk op de terugkeer naar het spirituele. Dat kunnen we nu ook plaatsen omdat de toevalligheden uit het 1e inzicht geen toevalligheden meer zijn maar intuïties die lessen herbergen. Nu we ons open stellen voor deze intuïtie en ook kennis hebben dat we ons niet kunnen vertrouwen op datgene anderen beweren (kerk, dogma’s en wetenschap) moeten we wel in onszelf gaan zoeken naar de antwoorden.
  Dit klinkt logisch, maar is moeilijk. We zijn enorm gebonden aan fundamentele overtuigingen, verwachtingspatronen, structuren, rationele beargumentatie, weten in plaats van voelen, regels en orde. vanuit dat besef leven en handelen we voornamelijk en dit blokkeert de intuïtie.
  het loslaten van deze blokkades is het werkterrein van het 2e inzicht.
  aandachtspunten bij het 2e inzicht
  • wat ik graag wil veranderen is…
  • ik zou graag meer…
  • ik blijf maar denken aan…
  • over een jaar zou ik graag…
  • ik zou het heerlijk vinden als ik…
  • waarom die ik het dan niet ?

  bron: http://www.reiki-lotus.com/celestijnse-belofte.asp

  Like

 2. Ik wil graag even reageren op dit bericht.Ik bent zelf met luxe opgegroeid qua materiaal etc. Ik heb altijd al veel met natuur en dieren gehad een tijd lang hield ik me in het verleden vast aan materie ik heb dit losgelaten, ik kreeg toen vanuit het gevoel veel informatie…soms teveel ik ben geboren met de helm op ook daar zijn een hoop meningen over verschillend in de GGZ wordt het uitgelegd als psychose..ze hebben geen idee wat dit als individu zoals spiritueel met de mens kan doen de onmacht verkeerde bedachte diagnoses voor hetgeen dat de persoon in kwestie niet heeft cq ziektebeelden.Het zou mooi wezen als psychiaters zich daar wat meer in verdiepen..Maar sorry dat ik het zo noem daar zijn de meeste tekort zinnig in. Met gr joop

  Like

  1. Hoi Joop,
   Helaas staan vele psychologen en psychiaters niet open voor de werkelijke spirituele mens. Ze vergaren kennis uit boeken en dat staat vast op papier waar ze hun mening en oordeel uithalen en zo de mens een ”stempel” opdrukken die niet van toepassing is en niet uit inzichten.

   Herkenbaar, opgroeien met al het materiële en voor mij zonder liefde. Ook de informatie die maar binnen blijft stromen en toch wetend waar vandaan te komen.
   Mensen proberen je een ”stempel” op te leggen, aan jezelf dan de keus om het toe te laten of niet.

   Bedankt voor je reactie en warme groet

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.