Als je bent opgegroeid zonder moederliefde


 

Als je bent opgegroeid zonder moederliefde

Iemand die zonder de liefde van een moeder is opgegroeid zoekt later al snel een partner die de littekens, schade en lege plekken kan helen. Misschien niet zo bewust ben je op zoek naar iemand die als een soort moeder je gevoel van leegte kan opvullen, iemand die je in je armen neemt als je verdrietig bent, iemand die echt om je geeft en waar je altijd bij terecht kunt als er iets is.

Maar juist daardoor kun je vaak teleurgesteld raken. Je voelt je vaak erg snel afgewezen en daardoor ook extra gekwetst, want er is een deel in jou, diep van binnen, wat zich nooit geliefd heeft geweten. Een deel wat logischerwijs niet echt tot wasdom heeft kunnen komen, en wat daardoor ook nooit echt volwassen heeft kunnen worden.

Hoe kun je als volwassene toch zover komen dat je je innerlijk stabiel voelt zonder steeds buiten jezelf te zoeken? Dat is niet makkelijk, maar het kan wel. Met veel vallen en opstaan. Uiteindelijk moet je dat gevoel van gemis en onbestemde spijt gewoon loslaten. Accepteren dat het is zoals het is, en vooral jezelf accepteren zoals je bent. Het is vaak niet makkelijk en het kan best jaren duren, maar het is mogelijk!

Geloof in jezelf, je mag er zijn, dat je leeft is daarvoor al reden genoeg! Ook jij kunt net als anderen een positief leven opbouwen. Heb mededogen voor jezelf, er is een stukje waar niemand je bij heeft geholpen, het is logisch dat dat kwetsbaar is. Laat jezelf zien zoals je bent en blijf contacten aangaan, echt, iedereen wordt weleens gekwetst. Door, door te gaan en jezelf steeds een nieuwe kans te geven ga je groeien en word je ook minder afhankelijk van je omgeving, omdat je leert dat je sterk genoeg bent en ook jezelf kunt redden. Het gemis van moederliefde zal altijd wel blijven, maar het is dan niet meer zo bepalend in je leven.

catharinaweb

 

Zelf ook geen moederliefde gekend en ken daarom het verschil niet om wel moederliefde te kennen. Als kind al vroeg zelfstandig en afhankelijk van mezelf en daardoor een sterk mens. Toch deze liefde altijd gemist, mezelf altijd afgevraagd of ik geen liefde verdiende, tot het besef kwam dat wanneer mensen geen liefde kunnen voelen, het ook niet kunnen geven. Ondanks nooit deze liefde gekregen, is deze liefde wel in mijn hart voor mijn kinderen.  Wel is er een soortgelijke moederliefde in mijn leven van een fantastische vrouw, dus ergens mag ik het ook ontvangen en voelen.

Herkenbaar is ook de teleurstelling, het gevoel afgewezen te worden en gekwetst, het gevoel dat je niet waard bent om liefde te mogen ontvangen. Ook bij mij heeft dat schade opgebracht die verwerkt moest worden met therapie en met momenten nog voelbaar is zodat er weer een stuk verwerkt moet worden zoals momenteel ook het geval is.

 

Advertenties

12 gedachten over “Als je bent opgegroeid zonder moederliefde

 1. Stevig en interessant stuk.
  Ikzelf heb wel moederliefde gekend en gekregen !! daarom misschien dat ik er wat anders tegenaan kijk.
  Maar ik denk dat er een verschil is tussen man en vrouw die geen moederliefde kent.
  Een man die nooit die liefde kreeg zal het ook nooit kennen, en zal het een gemis zijn voor de rest van zijn leven.
  Een vrouw daarentegen zal toch haar instincten hebben als ze haar eigen kleine in de armen houdt, en ook al zal het dan onbekend zijn, die liefde zal er toch zijn.
  Of sla ik de plank helemaal mis ?

  1. Stevig en interessant Aatje en de harde realiteit voor veel mensen.
   Zelf ken ik ook mannen die nooit moederliefde hebben gekend en zit geen verschil met vrouwen. Het is altijd een gemis in het leven, maar vooral de basis van je leven omdat je moeder bij zich heeft gedragen en gebaard.

   Zelfs al is een vrouw zelf moeder, dan nog is de ene vrouw de ander niet. Sommige nemen het moederloze gevoel over en kunnen geen liefde doorgeven aan hun kind.
   Ook het niet verwerken speelt mee zodat de liefde niet vrij kan stromen. Mooi is het gegeven aan vrouwen die het wel kunnen en daar weet ik alles van 😉

 2. Wat erg dat je dat gevoel hebt moeten missen; lijkt me zo moeilijk! Ik hoop dat je het gevoel terug kunt krijgen dat je de liefde mag ontvangen. ❤

  1. Voor mensen die moederliefde gekend hebben is het erg om te lezen Marijke.
   Zelf vind ik van niet omdat ik deze liefde nooit gekend heb en nooit zal meer leren kennen omdat mijn moeder al naar de andere kant vertrokken is en nog geen behoefte meer aan heb. Zeker mag ik liefde ontvangen, zowel van mezelf als van mijn kinderen die alles voor me zijn 😉 Maar ook liefde voor de medemens en dier is me niet vreemd ❤

 3. Dit is niet zomaar even te verhelpen. Dit is de reinste onzin. Het zijn diepe littekens en die gaan echt niet (zomaar) weg. Zonder liefde kan je simpelweg niet verder. Dat kan pas als je veel liefde, geborgenheid en geknuffel hebt en dat ook aanhoudt.

  1. Dat klopt P, dit kis niet 1,2,3 te verhelpen. Daarvoor moet je hulp zoeken. Net zoals ik het heb gedaan. Je gaat er dan anders tegenaan kijken of ermee omgaan en ik spreek uit eigen ervaring 🙂 Precies, veel knuffels krijgen en delen in liefde verzacht de zielenpijn…Maar vooral knuffelen met jezelf!

 4. Ik ben al jaren in therapie, angststoornis, eetprobleem en depressie verder. Heb mijn moeder nooit mogen kennen. Ze stierf rond mijn geboorte. Mijn jeugd was leeg en eenzaam met een harde vader en rare stiefmoeder. Ik voel me vies bij het tonen van liefde en zorgzaamheid. Net als een slachtoffer van sexueel misbruik niet meer kan genieten van sex kan ik geen liefde geven en ontvangen. Ik voel me zo voor lul staan met mijn gevoelens. Tegenwoordig schrijf ik soms stukken in mijn dagboek aan de persoon die altijd naar mij zou luisteren… Pas dan kom ik tot de kern van wie ik werkelijk ben. Ik voel me al jaren zo alleen, zo onbelangrijk. Nooit iemand die even de tijd voor mij neemt. Het is heel hard en verdrietig. Jaren lang ben ik aan mezelf voorbij gegaan. Niet zo zeuren, stel je niet zo aan… Ik ben al jaren bezig om mij zelfhaat en woede richting alles en iedereen, mijn vader en stiefmoeder te verwerken. Zelf ben ik nog geen moeder, maar als ik werkelijk de moeder zou zijn die ik van nature ben, pas dan wordt het trauma uit mijn eigen jeugd zó duidelijk… En ik vind dat zó erg… Dat moet ik eerst verwerken voor ik verder kan.

  1. Bekijk goed wat er gebeurd is Wendy, Tot in de kleinste details, stop het dan niet in je onderbewustzijn, maar laat het los. En er zullen nieuwe deuren opengaan, als je blijft staren naar een deur die dicht is, sta je met je rug naar de deur die open is. Het verleden kun je niet veranderen, de toekomst wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.