Hooggevoelig, angst anderen pijn doen.


 

Heel veel hooggevoelige volwassenen en kinderen hebben last van de angst anderen pijn te doen.

Als ze per ongeluk iemand pijn denken te doen voelen ze zichzelf vaak schuldig. Ze proberen op allerlei manieren te voorkomen dat ze anderen kwetsen. Vaak zijn ze perfectionistisch uit angst anderen te kwetsen of gekwetst te worden.

Als hooggevoelige zich gekwetst voelen denken ze al gauw dat het hun schuld is. Ze hebben de overtuiging dat zij fout zaten. Soms worden ze radeloos en hopeloos als ze niet begrijpen wat ze fout hebben gedaan.

Hooggevoelige mensen zijn in hun vroege jeugd allen gekwetst geweest en hebben hierdoor veel emotionele schade opgelopen. Deze schade heeft zich omgezet in vastzittende pijn en emotionele blokkades. Hooggevoelige mensen hebben over het algemeen veel pijn in hun leven verzameld. Spaarkaarten vol…

Als gevolg van deze pijn hebben ze onbewust een angst ontwikkeld waardoor ze zeer sterk op de buitenwereld zijn afgestemd. Ze houden onbewust de buitenwereld nauwlettend in de gaten. Ze passen zich aan als een kameleon.

Hun vastzittende pijn zorgt er tevens voor dat ze als het ware door een bril van pijn heen kijken. Ze zijn dan ook erg gevoelig voor het leed in de wereld of de pijnen die andere meemaken.

Hooggevoelige voelen zich vaak geroepen om iets aan het leed van anderen of de wereld te doen. Hierbij kunnen ze doorslaan en zichzelf totaal weggeven zodat ze leeg en uitgeput achter blijven.

Hooggevoelige mensen zijn vaak verlegen, teruggetrokken, introvert en erg lief. Veel mensen noemen ze ‘te lief’ voor deze wereld.

Meestal maken deze mensen de pijnen van anderen belangrijker als hun eigen pijn. Ze cijferen zichzelf weg en vinden anderen belangrijker. Meestal houden ze meer van anderen dan van zichzelf.

Als hooggevoelige mensen diep gekwetst zijn in hun verleden, dan houden ze vaak meer van dieren en de natuur dan van mensen. Dieren zijn voor hun onvoorwaardelijk.

Vastzittende pijn is de bron van alle ellende. Emotionele blokkades beperken je leven. Op het moment dat hooggevoelige mensen leren naar hun pijnen te kijken en deze los te laten krijgt hun hooggevoeligheid een heel andere dimensie….

Als hooggevoelige kan ik deze ervaring delen…

In dit artikel heb ik al eerder geschreven over hoogevoeligheid: http://www.detraumacoach.nl/blog/anderen-pijn-doen/

 

Mijn dank aan Martin om deze prachtige tekst te mogen delen, bedankt.

Voor mezelf is er weer een puzzelstukje op z’n plaats gevallen. Naast altijd beladen te zijn geweest met verdriet van anderen was er ook altijd een schuldgevoel aanwezig om iemand pijn te doen. Daarmee cijferde ik mezelf helemaal weg zonder een grens te stellen en leefde voor anderen. Dat is veranderd omdat op een liefdevolle manier te kunnen aangeven om voor jezelf te mogen kiezen.

Advertentie

2 gedachten over “Hooggevoelig, angst anderen pijn doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.