T’ai chi


 

T’ai Chi

Tai Chi is een zachte bewegingskunst die lichamelijk en geestelijk veel gezondheid brengt. Het is niet zomaar even een soort dansje als ritueel. Bewegingen en ademhaling horen synchroon te lopen om een goed resultaat te bereiken zodat de energiebanen en meridanen zich gaan openen voor goede doorstroming van Chi.

Deze bewegingskunst doe ik momenteel ook dagelijks, ’s morgens en ’s avonds. Dit om mijn gezondheid en klachten te verlichten. De ochtend programma gaat perfect en uitstekend, alles sluit aan en gaat zoals het hoort.

Het is een aparte ervaring die ik voel tijdens bewegingen. Het voelt aan alsof je je aura op gang en in beweging brengt die weer verbonden is met je chakra’s, en deze weer verbonden zijn met je meridanen en organen. Blokkades zijn daarom ook goed voelbaar, deze hebben langere tijd nodig om daar energie terug te kunnen voelen. Tijdens de ochtend programma gaan mijn handen en voeten tintelen en prikkelen, ze worden warm. Ook de kundalini langs mijn ruggengraat is deels goed voelbaar, daar waar geen blokkade zit. Voel me fitter en energieker, alleen hoe verder op de dag, hoe minder energie door mijn slechte gezondheid.

’s Avonds wanneer ik de avond Tai Chi ga doen,  kost deze me meer moeite door energie gebrek van de afgelopen dag waar door de synchroniteit tussen beweging en ademhaling niet helemaal gelijk loopt, maar ook dat mijn rug gaat opspelen en zeer gaat doen door discus en Ischias. De normaal gesproken overtollige energie die afvloeit tijdens deze avond programma, vloeit of stroomt niet helemaal af.

Misschien is er iemand die dit leest en bevorderd is in Tai Chi, wat tips voor me heeft? moet ik het voorlopig alleen bij de ochtend houden? of de avond gedeeltelijk gaan doen?

 

 

Advertentie

13 gedachten over “T’ai chi

 1. Ik heb een aantal jaren Tai Chi gedaan. Het advies dat ik kreeg om 2x per dag Tai Chi te doen was alleen om de vorm goed te leren. ’s Ochtends is de beste tijd, dat merk je zelf ook. Misschien een idee om ’s avonds Chi Kung oefeningen te gaan doen, misschien makkelijker en prettiger. Het is sowieso niet goed om iets tegen je zin te gaan doen. Chi Kung oefeningen vind je op internet.

  Like

  1. Wat leuk Mineke dat je ook T’ai Chi hebt gedaan 🙂 Voor mezelf is het puur voor geestelijke en lichamelijke verlichting en energie, waar ik helemaal achter sta en graag doet. Dat klopt, in de ochtend is het meest geschikt en goed voelbaar. Daarom wil ik ook graag de energie van de dag af laten vloeien. Ben al wezen speuren op internet en komt veelal uit bij Tai Chi/Chi Kung. Het lijkt heel veel op elkaar en moeilijk te onderscheiden. Wel eentje gevonden op YouTube, https://www.youtube.com/watch?v=hdE0K6VQIU0&hd=1, ga deze maar eens proberen.

   Bedankt lieverd voor je reactie en tip.

   Like

  1. In de ochtend zo’n 20 minuten, voor de avond staat 25 minuten op menu. Valt wel mee, zeker wanneer je er achter staat met plezier 🙂 Voor mij heeft het al baat, al duurt het wat langer voor uitstekend resultaat wegens gezondheid.

   Like

 2. Hai Marianne
  Ik heb me (nog) niet verdiept in t’ai chi maar ik denk als ik het lees hoe het je gaat en sowieso doe wat goed voelt voor jou, niets moet.
  Als het in de morgen fijn gaat geniet ervan en als het in de avond niet zo goed voelt zou je kunnen proberen. wat je zelf al zegt.
  Het is fijn als je iets doet wat je rust geeft omdat je dan beter kunt slapen en als je pijn krijgt ervan geeft het je ook niet echt die rust die je er wel graag mee wilt bereiken.

  Zelf doe ik regelmatig stromen van aarde energie en kosmos energie energie en met die mix langs al mijn chakra’s. En een gronding creëren en via je gronding kan je ook laten afvloeien wat je niet meer dient.

  Doe wat voor jou goed voelt Marianne.
  Ik wens jou sterkte toe.

  Like

  1. Dat klopt Marga, ik luister naar mijn lichaam en energie die op te brengen is.
   Als Dolfijnen Reikimaster weet ik hoe mijn chakra’s te zuiveren en te gronden 😉
   Voor mezelf was beweging erbij ook belangrijk omdat ik niet zoveel meer kan. Vandaar T’ai Chi een ideale combinatie is. Voor de avond een kortere programma gedaan waarvan ik nu ook de energie van voelde stromen, super!

   Bedankt voor het mee denken, je tips en reactie die ik waardeer.

   Like

 3. Tai Chi en Qigong zit toch echt wel een verschil.
  Tai Chi is een bewegingskunst die doorloopt en is afgeleid van een vechtkunst.
  En zijn er diverse verschillende stijlen waaronder de Chi Kung vorm. Zie o.a Wikipedia.

  Qigong zijn op zichzelf staande oefeningen in harmonie met de ademhaling.

  Ik hoop dat de link werkt en dat je er iets aan hebt.

  Like

   1. Dat klopt Aa-tje wat je zegt over T’ai Chi, het is een vorm van Oosterse gevechtskunst met Kata’som je lichaam en geest in harmonie en balans te brengen. Dit weet ik omdat mijn man ook op karate heeft gezeten.

    Gisteravond had ik je tip nog niet gezien en daarom de link gedaan die ik zelf eerder plaatste. Het ging perfect omdat het 8 minuten duurde en toch energie voelde in plaats van pijn, geweldig. Toch sta ik open om meerdere tips uit te proberen en ga vanavond eens de link doen doe je voor mij heb geplaatst, bedankt hiervoor.

    Hahaha….geen sorry, vind het grappig om het filmpje gelijk te zien, bedankt om te plaatsen 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.