Mannenmishandeling: het houdt niet op, niet vanzelf


 

Mannenmishandeling: het houdt niet op, niet vanzelf

 

Bij huiselijk geweld denk je meestal aan vrouwen die worden mishandeld, maar de slachtoffers zijn ook vaak mannen. Op dit onderwerp rust nog groot taboe, want iedereen denkt dat mannen hun mannetje wel staan.

Toen Ben Slotboom de politie belde omdat hij het slachtoffer was van huiselijk geweld, werd híj in de boeien geslagen en niet zijn vrouw. Terwijl Slotboom juist jarenlang werd mishandeld door zijn vrouw en op een gegeven moment zelfs werd geslagen met een stalen stang.

‘Ging altijd over geld’
“Ik heb meerdere keren geprobeerd weg te gaan, maar dat was te moeilijk.” De mishandelingen door zijn vrouw gingen altijd over geld, zegt Slotboom. Hij kwam uiteindelijk wel terecht in een blijf-van-mijn-lijfhuis.

En die blijf-van-mijn-lijfhuizen zijn nodig, blijkt uit het feit dat er in elk van de vier grote steden eentje is. Van de naar schatting 200.000 slachtoffers van huiselijk geweld zou zo’n 40 procent man zijn. “Maar het is lastig om precieze cijfers te geven”, vertelt Saskia van Rumt van het steunpunt huiselijk geweld in Amsterdam.

Lees ook: Herken huiselijk geweld in de vriendenkring

“Net als bij ouderenmishandeling is dit een groep die ons moeilijk belt.” Ook de politie zou aangiften van mannen minder serieus nemen. In de hulpverlening is er wel aandacht voor, volgens Van Rumt.

Het hoeft bij huiselijk geweld niet alleen te gaan om fysieke mishandeling. “Het kan ook gaan om psychisch geweld. Je kunt iemand ook zo provoceren dat hij door het lint gaat.”

Alleen ingrijpen bij vrouwen
In Groot-Brittannië kennen ze ongeveer hetzelfde percentage mishandelde mannen als bij ons. Voor een campagnefilmpje werd getest of mensen ook ingrijpen als een man wordt mishandeld in het openbaar. Uit de proef blijkt dat omstanders alleen ingrepen als het een vrouw was die werd mishandeld.

Bron: http://www.rtlnieuws.nl/editienl/mannenmishandeling-het-houdt-niet-op-niet-vanzelf

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dit is de andere kant van mishandeling of huiselijk geweld waar ook eens aandacht besteedt aan mag worden. Iedere vorm van mishandeling van vrouw of man moet serieus genomen worden. Omdat mannen van het sterke geslacht zijn worden zij meestal als daders gezien en niet als slachtoffer, ook zij zijn mensen die mishandeld kunnen worden door een vrouwelijke manspersoon, en niemand die ingrijpt.

4 gedachten over “Mannenmishandeling: het houdt niet op, niet vanzelf

 1. Dat is het nadeel van het vooroordeel dat mannen het sterkere geslacht zijn. En mannen mishandeling is niet iets van de laatste jaren. Een jaar of tien geleden was dit volgens mij ook al eens in het nieuws geweest. Laten we hopen dat het niet nog eens tien jaar gaat duren voordat mensen hier echt rekening mee gaan houden.

  Like

  1. Dat is zo Adam, het zijn de hokjes of stempels die op zowel mannen als vrouwen gelegd wordt, wat is zwak en wat is sterk? beiden zijn mensen met een hart en gevoel.

   Mannen zullen zelden een aangifte doen van mishandeling, meestal uit schaamte om te zeggen mishandeld te zijn door een vrouw waar de meeste mensen leedvermaak bij voelen. Juist door aangifte te doen ben je sterk en kies je voor jezelf. Niemand heeft het recht om alles wat leeft op Aarde te mishandelen of te verminken….RESPECT VOOR ELKAAR EN IEDER LEVEND WEZEN ❤

   We wachten niet nog eens met 10 jaar om hier ook aandacht aan te besteden 😉

   Bedankt voor je fijne reactie

   Like

  1. Het zijn helaas niet alleen de vrouwen die geestelijk of fysiek gebruikt, mishandeld, enz….worden.

   Heel naar en vervelend voor je dat je zo behandeld bent. Wens je alle kracht toe. Bedankt om te delen, daar moet je lef voor hebben. Respect!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.