Nepvrienden


 

Ben jij het beu, om misbruik te laten maken van je vriendschap ?

Wat als mensen, vrienden, of kennissen alleen aan jou denken als ze je nodig hebben. Jou als laatste opbellen of sms-en, omdat ze zo omhoog zitten en niemand ze wilt helpen. Tegenwoordig bestaat de neiging om al je kennissen vrienden te noemen, vermoedelijk door het gemak waarmee ieder vluchtig contact als vriendschap wordt beschouwd.

Wat zijn de kenmerken van echte vriendschap ?

Ware vrienden kun je herkennen aan de volgende eigenschappen:
De neiging om datgene te doen wat het beste is voor de ander, echte vrienden zijn eerlijk en betrouwbaar en houden van je. Echte vrienden hebben sympathie en empathie voor je, zijn eerlijk, ook in situaties waarin het voor anderen moeilijk kan zijn om de waarheid te spreken of te horen. Ze hebben begrip en medeleven, en zijn een emotionele steun voor je.

Jij bent misschien een echte vriend voor die ander geweest, maar het blijkt helaas niet altijd wederzijds te zijn. Soms zijn er vrienden die je verraden of je laten vallen en alleen maar vriend waren, zolang ze een bepaald voordeel bij je konden halen. Echte vrienden staan door elke oorlog aan je zijde, zonder een voordeel van je te verwachten.

Vaak worden we bedrogen door zogenaamde vrienden doordat we dachten dat die persoon een echte vriend of vriendin was. Later besef je dat die persoon zich alleen als vriend voor deed, omdat ze dit of dat voordeel bij je konden halen. Of gewoon dat ze in de put zaten en misbruik konden maken van je hulp en goedheid. Iemand blijkt een echte vriend of vriendin te zijn als ze trouw zijn, zonder dat er iets te halen valt bij je. En juist als je het moeilijk hebt, ze ervoor je zijn. Het enige wat je kunt doen, is zelf proberen een echte vriend te zijn voor anderen. Het pijnlijke is dat je dan helaas soms diep gekwetst kunt worden, omdat je nooit weet welke keuzes die ander zal maken. Zet deze emotie en energie vretende nepvrienden aan de kant, stop je vriendschap in personen die het wel waard zijn. Wees mindful en bekijk je vriendschappen regelmatig met een gezond oog.

http://www.mindfulmbct.nl

Iedereen zal ooit weleens zo’n vriendschap gekend hebben, sommige leren ervan en andere weer niet. Zelf ook deze mensen gekend wat meestal uit het oog uit het hart betekent en het woord ”vriendschap” niet op z’n plaats is. Wees vooral je eigen vriend en trouw aan jezelf, dan is er ook geen misbruik.

 

Advertentie

12 gedachten over “Nepvrienden

 1. voor mij bestaan er geen “nep vrienden”, iedereen en alles is immers EEN, voeden elkaar omdat we elkaar nodig hebben. Verwacht niets : “B”.

  Like

  1. Dat klopt Marijke, op hoger niveau zijn we allemaal een en gelijk aan elkaar..
   Op aards niveau is dat helaas niet zo voor vele mensen. Het gebeurt veel dat iemand die zich ”vriend/in” noemt, je alleen nodig hebben wanneer het hen uitkomt en verder niet naar je omkijken. Tenzij men DENKT dat het vrienden zijn, komt men bescheten uit in de werkelijkheid.

   Echte vriendschap is zeldzaam en onvoorwaardelijk, deze vind je niet gauw. Maar eenmaal gevonden is het band voor het hele leven..

   Bedankt voor het delen en je reactie

   Like

 2. Nou Marianne ,ik begrijp je helemaal,..en omdat het verkeer 1 richting opging,heb ik een andere weg gekozen een andere richting en dan laat ik los,..Je hoeft niet in negatieve energieen van anderen meer te zitten of te blijven hangen,..Je hebt leuzes en vrije wil,…Liefs Reiki Master Theresia

  Like

  1. Dank voor je begrip Theresia, niet iedereen begrijpt dat. Klopt wat je zegt, je mag gerust voor jezelf kiezen en je eigen pad opgaan met de richting die je zelf uitkiest.
   Ben dezelfde pad opgegaan als jij en voel me daar heel goed bij.

   Liefs Marianne
   (ben ook Reikimaster)

   Geliked door 1 persoon

    1. Het heeft mij ver gebracht, zover dat ik Grootmeester Reiki geworden bent.
     Toch is het maar een titel achter je naam, terwijl de prachtige energie eigenlijk telt.
     Binnenkort verschijnt er een artikel hier over.

     Dank je wel Theresia voor je woorden en je compliment over mijn site 🙂

     Like

 3. Wanneer beëindig je een slechte vriendschap ?

  Leer je slechte vriend(in) snel te herkennen wanneer je een vriendschap moet beëindigen, vooral wanneer het alleen maar problemen en stress met zich meebrengt. Zit jij nog steeds vastgeketend in slechte vriendschappen ?

  Een van de eerste dingen die we moeten begrijpen over slechte vrienden is dat ze langzaam maar zeker je energie opvreten. Aanvankelijk presenteert de slechte vriend(in) zichzelf als een vriendelijk en zorgzaam persoon. Slechte en onbetrouwbare vrienden zijn onbedoelde meesters in de kunst van het bedrog.

  Dus waarom zijn we nog steeds bevriend met een slechte vriend(in) ? Het antwoord is helemaal aan jou. Als je niet na elk bezoek van je vervelende vriend(in) aan de aspirine moet, dan zit je waarschijnlijk voor nu nog wel even goed. Maar als je elke keer dat je tijd doorbrengt met deze slechte vriend(in) hoofdpijn krijgt of in de problemen komt dan is het nodig tijd om deze slechte vriendschap even te onderwerpen aan een grondige inspectie.

  Wanneer een vriendschap met een slechte vriend(in) te beëindigen

  1. Als je depressief voelt
  Voel je je tijdens of na je contacten of bezoekjes gefrustreerd of boos ? Als deze vriend(in) je meesleept in een sfeer van negativiteit, is het misschien tijd om de vriendschap te beëindigen.

  2. Als je energie wordt op geslurpt
  Sommige slechte vrienden geven je een saai en geïrriteerd gevoel. Misschien omdat ze constant je aandacht opeisen als een twee jarige peuter, alleen gefocussed op hun problemen of successen. Je bent beter af zonder zo’n vriend(in), je bent geen baby sitter toch.

  3. Teveel drama in hun leven
  Voel je je leeg en moe vanwege de voortdurende drama van een vriend(in) ? Zo iemand heb je niet nodig.

  4. Je vriend(in) laat je slecht voelen
  Wat is het nut van een vriend(in) die jou de hele tijd beledigt ? Is je vriend(in) neerbuigend en krenkt hij of zij je zelfvertrouwen ? Weg ermee !

  5. Een slechte vriend(in) die je bezuinigt met kritiek
  Eerlijkheid wordt zeer gewaardeerd, maar als een vriend(in) constant sarcastisch commentaar geeft, kan het niet veel erger. Jaloezie en concurrentie is gezond, maar niet in overmaat.

  6. Gedraagt hij of zij zich als een dictator
  Ieder van ons heeft vrienden die van nature uit bazig zijn. Maar er moet wel een verschil zijn tussen assertief en gewoon gemeen en hatelijk zijn.

  7. Bezitterig
  We zijn allemaal bezitterig wat betreft onze vrienden, maar als hij of zij je teveel begint te vragen over je andere vrienden, je overal volgt of het niet leuk vindt als je nieuwe vrienden ontmoet, dan is het hoog tijd dat je uiteindelijk deze vriendschap beëindigd.

  8. Roddelkoning(in)
  Als je vriend(in) constant roddelt over andere vrienden, dan is de kans heel groot dat deze persoon ook achter jouw rug om slecht over je praat. Wat heb je aan een vriend(in) die meer kwaad dan goed doet ?

  9. Bezige bij
  Sommige vrienden lijken nooit tijd voor je te vinden. Ze komen altijd met een lam excuus wanneer je ze nodig hebt. Maar ze verwachten wel dat je er altijd voor hen bent. En als jij even geen tijd aan hen schenkt, dan herinneren ze je voortdurend aan over wat voor een slechte vriend(in) je eigenlijk bent !

  Wees dus op je hoede bij vrienden die je het negatieve mee in sleuren en begrijp wanneer je een vriendschap moet houden en wanneer te beëindigen. Het kan je leven een stuk leuker en stressvrijer maken.

  Bron: http://www.mindfulmbct.nl

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.