HSP: Het hokje hooggevoeligheid


 

Er komen steeds meer hokjes in de wereld die soms deels overlappingen lijken te hebben. Naast hooggevoeligheid (afgekort hsp), vind je bijvoorbeeld ook vaak de benamingen nieuwetijdskind, hoogbegaafd, ad(h)d en autisme. Ze geven allemaal in een bepaalde mate aan dat je ‘anders’ bent dan wat we normaal noemen en steeds meer mensen herkennen zich in één van deze benamingen. Door die tendens zie je steeds meer mensen moeite krijgen met zo’n hokje, ze willen meer zijn dan dat specifieke hokje!

michaelstipetext2 490x490 HSP: Het hokje hooggevoeligheid  Maaike Kruijsen

door Maaike Kruijsen

Je bent meer dan een hokje

En je bent ook meer dan dat hokje! Hooggevoeligheid is slechts een benaming voor hoe je ‘bedraad’ bent. Het is zoals Elaine Aron zegt een eigenschap waarmee je de wereld waarneemt en beleeft. Wanneer je hooggevoelig bent komen situaties doorgaans intenser binnen. Er zijn binnen de groep hooggevoelige mensen weer talloze verschillen. De kenmerken passend bij de benaming hooggevoeligheid laten vooral zien welke overeenkomsten we in meer of mindere mate hebben. Net als dat je een introverte of extraverte persoonlijkheid hebt of de combinatie, ambivert. Iedereen is uniek . Zoals jou is er geen ander.

De functie van een hokje

Om jezelf te leren kennen tijdens je weg van bewustwording is het belangrijk dat je ziet wie je bent. Wat zijn je kwaliteiten, waar liggen je uitdagingen en hoe kan jij deze het beste hanteren op een manier die bij jou past?man beklimt berg 490x245 HSP: Het hokje hooggevoeligheid  Maaike Kruijsen

  •  Weten dat je hooggevoelig bent kan je inzicht brengen in je karakter en je manier van omgaan met situaties.
  •  Je kan er je voordeel mee doen  dat er specifieke uitdagingen zijn die met je prikkelverwerking (en dus grenzen) te maken  hebben en dat je meer sensitieve talenten bezit dan je je misschien bewust was.
  •  Je kunt met een benaming  als hooggevoeligheid, jouw hooggevoelige karakter delen met gelijkgestemden. Heb je al ontdekt dat  het met een andere hooggevoelig mens heel soepel gaat? Wel zijn we allemaal uniek en is het ook zo onder hooggevoelige  mensen dat je met de één meer klikt dan met de ander. ​

Vele hokjes maken..JOU!

Jouw karakter zegt iets over je aard, je hooggevoeligheid iets over je sensitieve aard.  Er liggen talenten en kansen in besloten om te worden wie je werkelijk bent. Zo herken je misschien nog wel meer benamingen bij jezelf. Elk mens, al dan niet hooggevoelig,  krijgt een aantal karaktereigenschappen in het leven mee om te worden wie hij of zij werkelijk is. Al deze benamingen zijn slechts delen van jou, die JOU als totaal plaatje maken.

Hoogbewust

verlegen introvert 240x289 HSP: Het hokje hooggevoeligheid  Maaike KruijsenDe benaming hoogbewust die ik in mijn praktijk gebruik heeft alles te maken met zijn wie je werkelijk bent.  Wanneer je jouw hooggevoeligheid gaat zien met alle talenten die daarbij horen en je de uitdagingen (en kansen die daarin besloten liggen) aangaat, word je wie je werkelijk bent. Met al je sensitieve voelsprieten heb je een enorm potentieel om bewust in het leven te staan. Het is dan wel van belang dat je jezelf goed kent en vanuit een stabiele basis in balans leeft. Het bewustzijn “is” alleen maar. Zonder een oordeel, het bewustzijn neemt slechts waar en groeit door situaties die we doorleven. Zo kunnen persoonlijke issues uit je verleden nog het zicht vertroebelen wanneer je ze nog niet bewust was. Je wordt je dieper en dieper bewust door je ervaringen wanneer je open staat voor de groei daarin. Elke situatie heeft de potentie je groei te brengen. Wij mensen zijn soms geneigd te focussen op dat wat er buiten ons gebeurt en vergeten onze innerlijke wereld daarmee. Wie zijn innerlijke beleving gaat horen en daarmee niet meer hoeft te spiegelen naar buiten zal deze groei vinden.

Een hokje is geen excuus 

Soms zie je dat mensen omwille van een benaming als hooggevoeligheid denken dat ze niet kunnen werken, nooit naar verjaardagen kunnen, enzovoorts. Een benaming, welke dan ook, is geen excuus om je te onttrekken aan de maatschappij. Het is aan jou om jouw unieke vaardigheden in te zetten op een manier die bij je past en je uitdagingen (al dan niet met een duwtje in je rug) aan te gaan.

 Tijdgeest

De vraag rijst natuurlijk wanneer er steeds meer benamingen komen, of dat wat we nu als normaal beschouwen, straks nog wel de standaard is. Is de mensheid langzaam aan het evolueren?depp normaal HSP: Het hokje hooggevoeligheid  Maaike Kruijsen

In mijn visie leven we in een tijd waarin we ons allemaal steeds meer gaan onderscheiden, steeds meer een sterke innerlijke behoefte zullen voelen te worden wie wij werkelijk zijn. Daar waar we nu nog aan de hokjes / benamingen vasthouden om ‘ander gedrag’ te kunnen verklaren, zal dat straks gaan verdwijnen. De hele standaard van normaal gedrag vervalt wanneer alle mensen hun unieke en eigen pad volgen. En op die overgang, lieve mensen, zitten we wat mij betreft. Het is daardoor nu een soms wat ‘bumpy ride’ en bij tijd en wijle een flinke uitdaging, maar op de grens van onrust bevindt zich altijd verandering. Luister naar jouw unieke weg en wees daar trouw aan. Laat de hokjesgeest in jouw voordeel uitpakken: zie de functie ervan  en laat het verder voor wat het is.

Over Maaike Kruijsen

Gefascineerd, onderzoekend en betrokken

 HSP: Het hokje hooggevoeligheid  Maaike KruijsenMijn naam is Maaike Kruijsen. Het is mijn passie (jong) volwassen hooggevoelige mensen te begeleiden:
van hooggevoelig naar hoogbewust.

Dit doe ik door middel van coaching, healing en/of tarot.

Maaike’s website : Sofia Anima.nl

 

Bron: http://www.nieuwetijdskind.com/hsp-het-hokje-hooggevoeligheid/

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.