Rusteloosheid Verminderen: 4 Stappen


 

Rusteloosheid Verminderen: 4 Stappen

Heb je last van rusteloosheid? Voel je je onrustig, kun je moeilijk ontspannen en kom je lastig in slaap? Deze praktische tips helpen je je rusteloosheid te verminderen!

Rusteloosheid zorgt voor stress en ongemak

Wanneer je je steeds maar rusteloos voelt, en niet direct weet waardoor dat komt, voel je je ongemakkelijk. Je komt lastig in slaap, voelt je gestrest, bent snel geprikkeld en zit simpelweg niet lekker in je vel.

Door de onderstaande stappen te doorlopen kun je je gevoel van rusteloosheid gebruiken om meer grip op je leven te krijgen, en uiteindelijk weer rust in je kont te krijgen!

1. Accepteer je rusteloosheid en luister ernaar

Wanneer je je rusteloos voelt en je hieraan ergert, wil je graag verlost worden van dit gevoel. Je wilt graag van je rusteloosheid af en rust ervaren. Om dit voor elkaar te krijgen kun je allerlei dingen proberen, zoals meditatie of yoga.

Toch moet je jezelf afvragen of dit wel de manier is om van je rusteloosheid af te komen. Je voelt je namelijk niet voor niets onrustig. Je lijf geeft aan dat het iets wil ondernemen. Hoewel een deel van jou behoefte heeft aan rust, wil een ander deel van jou juist in actie komen.

Een gevoel van rusteloosheid gaat meestal niet weg door het te onderdrukken. Je zult er iets mee moeten, je moet onderzoeken wat je lijf wil. Want voordat je rust kunt ervaren, moet je de bron van de onrust vinden en onder ogen zien.

Dwing jezelf dus niet om in slaap te vallen, of om te gaan mediteren terwijl je je totaal niet kunt concentreren. Accepteer dat je in actie moet komen om rust te kunnen ervaren.

2. Maak keuzes en gooi de rest overboord

Er zijn allerlei redenen waarom je je onrustig kunt voelen. Het kan zijn dat je problemen hebt op je werk of op school, dat iemand in je omgeving ernstig ziek is of dat je simpelweg geen overzicht over je leven hebt.

Onrust ontstaat vaak wanneer we geen controle hebben over een situatie die we graag zouden willen controleren. Het kan echter ook te maken hebben met een soort weggestopte behoefte. Zo kan het zijn dat een deel van jou dolgraag een nieuw project op wil starten, terwijl een ander deel van jou liever gaat slapen.

Een gevoel van onrust betekent dat je in actie moet komen. Pak een vel papier, en probeer voor jezelf op te schrijven waar je je op dit moment allemaal mee bezig houdt, of wilt houden. Bekijk welke zaken jou op dit moment in beslag nemen. Waar besteed je je energie aan?

Wanneer je deze lijst hebt gemaakt, kun je eenvoudig keuzes maken. Je hebt nu een redelijk overzicht van wat er in jouw leven allemaal speelt. Om je rust terug te krijgen, is het belangrijk dat je keuzes maakt. Wat telt op dit moment het meest? Welke zaken hebben de hoogste prioriteit?

Door je gedachten voor jezelf inzichtelijk te maken op papier, kun je tot conclusies komen. Zo kun je bijvoorbeeld concluderen dat je je onrustig voelt omdat je weet dat er een grote taak op je ligt te wachten waar je nog niet aan begonnen bent.

Om je rust terug te krijgen, kan het dus goed zijn om deze taak hoge prioriteit te geven, want blijkbaar zit die taak je op dit moment dwars. Lees ook: ‘Binnen 10 Minuten Grip op je Leven‘.

3. Focus je energie en zorg voor duidelijke grenzen

Je hebt gekozen om niet te vechten tegen je onrust, maar het om te zetten in activiteit. Je hebt je gedachten inzichtelijk gemaakt op papier en je hebt belangrijke keuzes gemaakt over welke zaken prioriteit hebben.

Nu is het belangrijk dat je je energie blijft richten op de zaken die prioriteit hebben gekregen. Houd je niet bezig met van alles en nog wat. Hoe meer dingen je aandacht krijgen, des te onrustiger je je gaat voelen.

Werk aan de taken die je prioriteit hebt gegeven. Zet de andere taken op pauze, en pak ze pas op als je de belangrijkste dingen hebt afgerond. Stel duidelijke grenzen voor jezelf. Spreek met jezelf af wat je wanneer af wilt hebben, en beloon jezelf wanneer je iets hebt afgerond.

Houd je leven simpel en overzichtelijk, en merk hoe je langzaam je rust terug krijgt. Wanneer je voelt dat je weer controle hebt over de dingen die je bezighouden zet je onrust zich om in een gevoel van bevrediging.

4. Ga terug naar echte innerlijke rust

Nu je gevoel van rusteloosheid is gaan liggen, kun je verdere stappen nemen richting echte innerlijke rust. Neem tijd voor jezelf, ga mediteren of doe een mindfulness oefening. Lees voor meer tips ook onze Praktische Gids naar Meer Innerlijke Rust.

Mediteren is lastig wanneer je je onrustig voelt. Wanneer deze onrust echter heeft plaatsgemaakt voor motivatie en bevrediging, kun je meditatie gebruiken om meer tevreden en stabiel in het leven te staan.

Door regelmatig te mediteren kun je deels voorkomen dat je opnieuw zo’n gevoel van onrust krijgt.

Meer tips om jezelf van onrust te verlossen?

Wil je meer tips om jezelf van onrust te verlossen en door het leven gaan met minder stress en meer rust? Lees dan het onderstaande boek met de toepasselijke titel ‘Druk, druk, druk’.

Dit boek leert je hoe je om kunt gaan met stress en zelf, zonder hulp van buitenaf, de stress in je leven kunt beperken. Op deze manier voorkom je vervelende gevolgen zoals oververmoeidheid, overspannenheid en burn-out.

Druk, Druk, Druk
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Punt 1. vind ik zelf een hele mooie, het is belangrijkt te luisteren naar de oorzaak van onrust. Zo voorkomt men dat men blijft hangen in onrust. Zo werd ik 2 weken terug extreem onrustig van een paar blogs, kon mijn vinger er niet opleggen tot ik naar m’n gevoel en intuïtie ging en de oorzaak gevonden was. Soms is onrust niet altijd afkomstig van of in jezelf. Mensen kunnen ook een prikkelende onrust geven en dan is het leren om ermee om te gaan, zeker wanneer je extra gevoelig bent om je eigen innerlijke rust weer terug te vinden.
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.