Droomsymbool, Huis


 

Het onderbewuste van de mens heeft me altijd geboeid, daarom ook droomcursussen gedaan, vandaag de dag nog een van mijn mooiste hobby’s.

 

Mensen die dromen willen veelal een verklaring voor hun droom vinden. Meestal gaan ze op zoek naar sites die droomverklaringen geven. Niet iedereen kan droomduiding doen en krijgt men verschillende analyses. Hetzij gekopieerd van anderen of van gecertificeerde droomanalysten. Net als mensen een verschillende visie of kijk hebben in het leven, zo kunnen 2 droomduiders ook een verschillende kijk en visie op een en dezelfde droom. Toch komt analyses veel overeen met elkaar en klopt het algemeen wel, hetzij anders geduid.

De beste droomanalyst is de dromer zelf omdat het eigen droom is. Alleen veel mensen vinden het moeilijk om inzicht in zichzelf te kunnen of willen zien. Dan is een droomduider een uitkomst voor inzichten. Ondanks ik zelf ook dromen kan duiden, schakel ik ook graag de hulp in van een andere droomanalyst in, zeker omdat 2 mensen meer zien dan een.

Als droomanalyste is het leuk om een aantal droomsymbolen te delen, iets uitgebreider over één symbool. Toch is het belangrijk te weten dat een symbool maar een onderdeel is van de totale droom in zijn geheel. Het eerste symbool waar toch regelmatig over gedroomd wordt is…een huis, deze ga ik in onderdelen omschrijven. Luister naar het gevoel en neem mee wat nodig is.

 

Droomsymbool: Huis.

Een huis is je eigen persoonlijkheid met aparte aspecten van jezelf. Ook weergeeft het huis je geestelijke en fysieke gesteldheid aan. De aardse woning waar je ziel tijdens het aardse leven in verblijft. Ook vertegenwoordigt het huis ons lichaam dat uit 4 verdiepingen bestaat. De kelder zijn de onderste ledematen, voeten en benen. De centrale verdieping kamer, keuken, gang, toilet bestaat uit boven en onderbuik, zoals, darmen, lever, nieren, blaas en geslachtsorganen. Een verdieping hoger zoals slaapkamers, douche komen we uit bij de maag, alvleesklier, longen, hart en keel. De bovenste verdieping zolder weergeeft het hoofd en hoofd zoals ogen, neus, oren, mond en gedachten.

De buitenkant:
Is het huis een villa of een luxe woning, dan leef je boven je stand of doe je jezelf beter of mooier voor dan je bent naar de buitenwereld toe.

Is het huis bouwvallig of een krot: Betekent dat je moe of uitgeput bent en je lichaam verwaarloost.

Kelder:
Het domein van ons onbewuste, wanneer het donker is in de kelder, symbolissert dat onbewuste angsten die omhoog gehaald dienen te worden. Omdat de kelder gelijk staat met het onderste deel van de mens zoals voeten en benen, zijn de angsten veelal afkomstig uit het verleden. Schaduwkanten kunnen ook te zien zijn in het onbewuste, hetzij verstopte of verborgen donkere subpersonages.

Deuren:
Openingen van je persoonlijkheid, open deuren weergeven dat je extravert bent, dichte deuren introvert. Een deur dicht doen is het verleden of een situatie afsluiten. Door een open deur gaan, staat voor nieuwe kansen.

Ramen:
Net als deuren geven ramen ook openingen aan, het zegt ook iets over de manier hoe we de werkelijkheid zien en in de wereld staan. Naar buiten kijken door het raam geeft aan dat men meer gericht is naar uiterlijke omstandigheden, dus extravert. Door een raam naar binnen kijken is een aanwijzing om meer gericht te zijn op onszelf.

Muren:
Symbolisch gezien kent muren verschillende betekenissen. Veelal zijn muren blokkades waar men tegenaan loopt. Men kan zich graag verborgen willen houden of verschuilen achter de muur. Ook een gevoel van in een gevangenis of opgesloten te leven kunnen muren symboliseren. Opgesloten zitten tussen muren kunnen te maken hebben met een herinnering tijdens de geboorte. Muren staan daarom ook in verband met ademhalingsorganen zoals Astma, hart.

Gang/hal:
Dit symbool geeft overgangen aan van het ene stadia naar het andere. Tevens geeft de hal/gang aan of we toe staan dat iemand onze persoonlijke ruimte binnen dringt of komt.

Keuken:
Dit is het moederlijke of vrouwelijke aspect van onszelf die behoefte heeft aan emotionele of spirituele behoeften, maar ook aan psychische spijsvertering. Voedsel dat levenskracht geeft.

Woonkamer:
Dit is het aspect hoe we ons medemens ontvangen en verwelkomen, het innerlijk van de mens. Ook de meubelen en inrichting geeft het karakter aan. Lege kamers of vertrekken weergeven dat er comfort en steun ontbreekt in het dagelijks leven.

Toilet:
Een plek in ons waar we privé onze gevoelens de vrije loop kunnen laten, waar we ons kunnen ontlasten. Zodat er orde en reiniging in ons innerlijk huishouden komt van alles wat we mee dragen.

Trap:
Geeft een aanwijzing aan dat men stappen wilt zetten om een doel die bereikt wilt worden om omhoog te klimmen. Dat kan een status of niveau weergeven, een hogere functie in het werk, maar ook om toegang te willen krijgen naar de mystieke spirituele kant van ons wezen.

Wanneer er een trede of trapleuning ontbreekt, wijst dat op onzekerheid dat verholpen moet worden. Wentel of draaitrappen duiden op een moeilijkheid in het leven om hogerop te kunnen klimmen.

Slaapkamer:
Een ruimte voor privacy en af te zonderen voor rust, waar je je kunt ontspannen en jezelf kan zijn. Ook een aspect van jezelf om sensueel en intiem te zijn met jezelf en relatie. Tevens kan de slaapkamer duiden op ziekten, goed uitzieken voor herstel. De inrichting, bed en lakens zijn een onderdeel van hoe men zich ontspant en gedraagt.

Douche:
Het aspect van ons dat behoefte heeft om zich lichamelijk en psychisch te reinigen of te zuiveren van gedragen lasten.

Zolder/Dak:
Het mentale aspect van de mens waar gedachten en herinneringen huisen. De staat waarin de zolder verkeert speelt een belangrijke rol mee. Staat er veel (oude) rommel, weergeeft aan dat er drukke gedachten zijn en geen overzicht in de gedachtengangen. Oude rommel duidt op niet los kunnen laten van oude gebeurtenissen en situaties om erin te willen blijven hangen. Is de zolder opgeruimd, heeft men een vrije geest die open staat die ook toeganglijk is naar de spirituele wereld.

 

Bron en tekst:
Marianne, Droomanalyste.

Advertentie

4 gedachten over “Droomsymbool, Huis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.