Hartchakra


Vierde Chakra

De Mudra van Anahata  Het chakra van de liefde heeft soms moeite zich ervoor te openen. Vooringenomenheid of zelfs verbittering kunnen hiervan de oorzaak zijn. Blokkades die we met wat hulp kunnen proberen op te lossen. De mudra van Anahata stimuleert de energie van dit chakra – het teken is overduidelijk bevrijdend. Deze handen met de gespreide vingers kunnen niet nog duidelijker zijn. De Anahata-mudra is open en kwetsbaar, als een kelk of een bloem, als de vorm van een kroon of als van een megafoon.

Allemaal vormen om op de beste manier toegang te verlenen, te ontvangen of uit te strooien – symbolen van het te ontvouwen hart, ontsluiting, opdat liefde kan gaan stromen als tweerichtingsverkeer, in geven en ontvangen.

De handen als een schaal gevormd om de zuivere inhoud in zich op te kunnen nemen of haar onbelemmerd uit te schenken. Er is geen handhouding die dit beter verbeeldt. Zoals de trompet in dit vorm haar tonen uitstrooit, zo kun je via deze mudra groeien naar het weer vrijelijk geven van liefde.

Houd haar ter hoogte van je hart als een gouden trechter. Probeer de liefde waarvoor je tot nu toe niet toegankelijk was, op te vangen en zo in je op te nemen. Verleen haar weer toegang en eenmaal ontsloten zal jouw warme energie zich kunnen richten op diegene die je haar nu weer wilt schenken.

Deze mudra werkt dus als een sleutel, als je tenminste ook wilt werken aan het slot van je geremde gevoelens. Probeer deze anders te benaderen, zodat ze toegankelijker worden en de mudra-sleutel uiteindelijk blijkt te passen. Ook hier is het tweerichtingsverkeer van essentieel belang.

De belemmerende gevoelens blijken soms, als ze van een andere zijde worden belicht, genuanceerder uit de verf te komen. Het eigen perspectief blijkt dan vaak censurerend te hebben gewerkt. De dingen hebben altijd meerdere kanten en de verstarring van die gevoelens in het eigen gezichtsveld doet vaak onrecht aan je belevingswereld. Eenmaal weer liefde kunnen geven werkt als nectar voor jezelf. Staat er niet geschreven: ‘het is beter te geven dan te nemen?’ Ontsluit je handen, spreid je vingers zo ver mogelijk en concentreer je op je hart. Het zal zijn als de duigen van een ton, die bevrijd van hun knellende ijzeren ring zich naar alle zijden uitvouwen als een geestelijk vuurwerk om de ontstane kracht van je liefde te verbeelden.

Oefeningen:

Goedheid uit het hart.
Stel je een rozenknop voor in je borstkas. Zie hoe de knop zich opent en voel hoe je gevoelscentrum eveneens opent. Herhaal in jezelf..

”Laat mij mij gelukkig zijn”
”Laat mij vrede vinden in het leven”

Denk aan iemand die je kent en die een moeilijke tijd doormaakt.
Laat, in gedachten, de warmte van je hart naar deze persoon uitgaan en gebrijk zijn of haar naam, terwijl je in jezelf herhaalt: Laat (…….) gelukkig zijn.

Viualisatie:
Stel je hart voor als een kluwen draden, die je emoties verbeelden. Word je bewust van de draden die negatieve gevoelens, als oud zeer verdriet vertegenwoordigen.

Stel je voor hoe je een voor een de knopen ontwart en de pijnlijke herinneringen loslaat.

Voel hoe dit je ontspant en hoe je hart zich openstelt voor een eenvoudiger en positieve manier van voelen.

Lessen van het hart:
”Wie zich blijft richten op het hartchakra, zal de geest volledig leren doorgronden”..
Patanjali, yogasutra’s, 3.34

Bron: Aura & Chakra therapeute Marianne

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.