Schildklier en onderliggende emoties


Schildklierproblemen en de link met onderliggende emoties..

Hiervoor kunnen verschillende oorzaken zijn. Denk bijvoorbeeld aan: voedingsdeficiënties, chronische stress, spijsverteringsklachten of een auto-immuunziekte. Wanneer we naar de Traditioneel Chinese Geneeskunde (TCM) kijken of de Indiaase geneeskunde (Ayurveda) zie je vaak een ‘bredere’ zienswijze. Zo spelen naast de voeding ook onderliggende emoties een cruciale rol. Hieronder ga ik daar wat dieper op in.

Vanuit de de Ayurveda hangt een trage schildklier samen met het keelchakra. Een chakra kun je zien als een knooppunt in het lichaam waar veel energie samenkomt. Denk bijvoorbeeld aan het samenkomen van zenuwen, aderen en slagaders.

Het keelchakra wordt gezien als een ‘bemiddelaar’ tussen denken en voelen. Wanneer het denken het voelen domineert (of omgekeerd) zal dit voor een disbalans zorgen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je het leven teveel vanuit het hoofd leeft en je jouw gevoel minder de ruimte geeft. Dit zorgt op een dieper niveau voor emotionele spanningen die vaak latent aanwezig zijn.

Denk bijvoorbeeld aan de alleenstaande moeder/vader die continue bezig is met de zorg voor de kinderen en zichzelf hierbij vergeet of de ‘carrière tijger’ die alleen bezig is met carrière maken en minder oog heeft voor het grotere geheel.

Een belangrijk aspect dat hiermee samenhangt is het vermogen om jezelf te uiten. Er zijn weinig zaken die energetisch gezien zo ongezond zijn als jezelf niet kunnen uiten. Wanneer je je niet uit, bouw je als het ware druk op in je systeem omdat de energie zich ophoopt in je lichaam. Je doet jezelf hiermee tekort omdat je levensenergie niet vrij kan stromen en bepaalde organen dan onvoldoende energie krijgen.

Kijken we bijvoorbeeld naar de Traditioneel Chinese Geleeskunde (TCM) dan zien we een soortgelijke benadering voor een trage schildklier. Binnen de TCM worden schildklierklachten gezien als het gevolg van emotionele spanningen. De energiestroom (Qi) niet vrij stromen omdat er blokkades zijn op de energiebanen in het lichaam. Ook onverwerkte emoties kunnen bijdragen aan een trage schildklier. Dat is ergens wel logisch omdat onverwerkte emoties, energetisch gezien ‘opgehoopte energie’ is die geen kant uit kan.

Wat ik zelf zo mooi vind aan de Ayurveda en de TCM is de meer organische zienswijze. Het dwing je als het ware om de problemen nog meer van binnenuit aan te pakken.

Een aantal tips hierbij:

• Het allerbelangrijkste is dat je jezelf uit. Sta waar jij voor staat en krop zo min mogelijk op. Zeg liever geen “Ja’ tegen iemand wanneer dit van binnen niet zo goed voelt. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker wanneer je vanuit de opvoeding dit niet bent gewent.

• Wees je bewust van angsten. Deze verstijven het lichaam en zorgen voor een smallere blikveld. Het gevolg is dat het evenwicht tussen je verstand en gevoel sneller uit balans raakt.

• Las wat vaker een moment van bezinning in. Neem regelmatig rust en ga niet alsmaar door. Wat enorm kan helpen is dat je iemand helpt met wie je jouw verhaal kunt delen. Dit lucht op en zorgt voor minder emotionele spanningen.

Ik hoop dat je met het lezen van dit stuk, schildklierklachten vanuit een bredere invalshoek gaat bekijken. Raadpleeg bij klachten een therapeut die je hierin verder kan ondersteunen.

Gezonde groet,

Mohammed Boulahrir

http://poweracademy.nl/

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mensen met schildklierklachten lopen het risico op b12tekort. De vitamine kan dan niet via voedsel worden opgenomen. Jammer dat huisartsen daar niet altijd van op de hoogte zijn. Dus laat je Vitamine B12 controleren en laat het intraveneus inspuiten bij een gebrek. Pillen helpen meestal niet.

2 gedachten over “Schildklier en onderliggende emoties

 1. 10 tekenen van een mogelijk schildklierprobleem

  Male thyroid anatomyHet aantal Nederlanders dat kampt met schildklierproblemen wordt geschat op een half miljoen1, maar de meesten van hen weten dit nog niet. De schildklier, een vlindervormige klier in de hals, is de meesterklier van de stofwisseling. Als de schildklier niet functioneert, kan dat elk aspect van je gezondheid beïnvloeden, vooral je gewicht, gemoedstoestand (depressie) en energieniveau.

  Niet-gediagnosticeerde schildklierproblemen kunnen leiden tot een flinke toename van het risico op zwaarlijvigheid, hartklachten, depressie, angst, haarverlies, seksueel disfunctioneren, onvruchtbaarheid en nog veel meer symptomen en gezondheidsproblemen. Daarom is het belangrijk dat de diagnose niet wordt gemist. Je hoeft niet al deze symptomen te hebben om een schildklierprobleem te hebben, maar hier volgen een aantal van de meest voorkomende tekenen dat je misschien een schildklieraandoening hebt:

  10. Spier- en gewrichtspijnen, carpaal tunnelsyndroom, peesontsteking
  Pijnlijke spieren en gewrichten, zwakte in de armen en aanleg om het carpaal tunnelsyndroom te ontwikkelen in armen en handen en het tarsaal tunnelsyndroom of plantars fasciitis (jogger’s hiel) in de voeten: dit kunnen allemaal symptomen zijn van een niet-gediagnosticeerde schildklierziekte.

  9. Ongemak in de nek/vergroting
  Een gevoel van zwelling in de nek, niet goed tegen een kol of stropdas kunnen, een schorre stem of een zichtbaar vergrote schildklier kunnen allemaal tekenen van struma zijn; een vergrote schildklier.

  8. Haar/huidveranderingen
  Het haar en de huid zijn bijzonder gevoelig voor schildklieraandoeningen, vooral haarverlies komt veel voor als er iets met de schildklier aan de hand is. Bij een langzame schildklier (hypothyroïdie) wordt het haar vaak breekbaar, grof en droog, terwijl het makkelijk afbreekt en uitvalt. De huid kan ook grof, dik, droog en schilferig worden. Bij een langzame schildklier is er vaak ongewoon veel haarverlies aan de buitenkant van de wenkbrauwen. Bij een te snelle schildklier (hyperthyroïdie) kan ook ernstig haarverlies voorkomen en de huid kan gevoelig en dun worden.

  7. Darmproblemen
  Ernstige of langdurige verstopping wordt vaak in verband gebracht met hypothyroïdie, terwijl diarree of PDS (Prikkelbare darmsyndroom) in verband staat met hyperthyroïdie.

  6. Onregelmatige menstruatie en vruchtbaarheidsproblemen
  Als menstruaties heviger, frequenter en pijnlijker worden, kan dat een teken zijn van hypothyroïdie, terwijl kortere, lichtere of minder vaak voorkomende menstruaties geassocieerd worden met hyperthyroïdie. Onvruchtbaarheid kan ook met een niet onderkende schildklieraandoening samenhangen.

  5. Familiegeschiedenis
  Als er schildklierproblemen in de familie zitten, is er meer kans dat je zelf ook een schildklieraandoening hebt. Maar je bent misschien niet altijd op de hoogte van schildklierproblemen in de familie, want bij ouderen worden deze problemen vaak aangeduid als ‘problemen met de klieren’ of ‘struma’. Dus let op elke discussie over dit soort problemen, of gewichtstoename vanwege ‘een probleem met de klieren’, omdat dit indirecte manieren kunnen zijn om naar schildklieraandoeningen te verwijzen.

  4. Cholesterolproblemen
  Een hoog cholesterolgehalte kan een teken zijn van niet onderkende hypothyroïdie, vooral als cholesterolverlagende medicatie of een dieet hiertegen niet helpt. Ongewoon lage cholesterolniveaus kunnen wijzen op hyperthyroïdie.

  3. Depressie en angst
  Depressie of angst – inclusief plotseling optredende paniekaanvallen – kunnen symptomen zijn van een schildklieraandoening. Hypothyroïdie wordt meestal geassocieerd met depressie, terwijl hyperthyroïdie vaker in verband wordt gebracht met angst of paniekaanvallen. Een depressie die niet reageert op antidepressiva kan ook een teken zijn van een niet onderkende schildklieraandoening.

  2. Veranderingen in gewicht
  Het kan zijn dat je een vetarm, caloriearm dieet volgt en een streng trainingsregime en toch geen gewicht verliest. Of misschien doe je mee aan een afslankprogramma – zoals de Weight Watchers – en ben je de enige die helemaal geen gewicht verliest. Als je moeilijk kunt afvallen, kan dat een teken zijn van hypothyroïdie. Als je gewicht verliest terwijl je hetzelfde eet als normaal, of zelfs gewicht verliest terwijl je toch meer eet, kan dat een teken zijn van hyperthyroïdie. Onverklaarbare gewichtsveranderingen kunnen dus zowel op hypo- als hyperthyroïdie duiden.

  1. Uitputting
  Als je je uitgeput voelt bij het ontwaken, met een gevoel dat 8 of 10 uur slaap per nacht niet genoeg is, of als je niet in staat bent de hele dag goed te functioneren zonder een dutje te doen, kunnen dat signalen zijn dat je het aan je schildklier hebt. (Bij hyperthyroïdie kan het zijn dat je ’s nachts niet kan slapen, waardoor je overdag uitgeput bent.)

  Bron:
  http://www.ahealthylife.nl/10-tekenen-van-een-mogelijk-schildklierprobleem/?

  Like

 2. 9Ongemak in de nek? Is dat van hetzelfde gehalte als niezen in je elleboog? Je zet mensen heel snel op het verkeerde been wanneer jezelf niet eens weet waar welke onderdelen van het lichaam zich bevinden. Dan neem je de rest van het goedbedoelde advies ook al niet serieus.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.