Eerste chakra.


 

Deze serie uitleg over chakra’s komt deels uit mijn cursus ”Aura en chakra’s”. En deels van mijn setje chakra kaarten.

Eerste Chakra

De Mudra van Muladhara  Als de energie van Muladhara niet voldoende is, kunnen we haar versterken met deze mudra. Ze zal de aarde-energie stimuleren en ons wortelchakra extra kracht schenken. Deze mudra verbeeldt het samengaan van het vijfde met het eerste chakra, want de ringvinger staat voor aarde en de duim voor ether, het element van het chakra van de keel. We communiceren dus met de aarde, vragen haar steun en kracht.

Bij regelmatige beoefening zal op den duur het onzichtbare geschenk van de aarde voelbaar worden. Niet dat dat perse nodig is, want ook al wordt je het nog niet gewaar, stromen doet het zeker.

Het is een prachtig spiritueel gebaar; zeg maar een groet naar haar zonder wier steun onze basis te zwak zou zijn. Van tijd tot tijd voelen we wel eens dat onze zekerheden enigszins zijn ondermijnd. Merken we de behoefte aan stabiliteit en willen we graag vastere grond onder onze voeten hebben, willen we onszelf meer onderbouwen.

Door deze mudra te vormen, maken we onze behoefte kenbaar aan moeder aarde. De duim in samenhang met de aardse ringvinger benadrukt de spirituele nood. We willen dus graag extra geestelijk voedsel, psychisch een stevige bodem leggen. Het is bijna een magisch teken, dit samengaan van het meest tastbare, met materie die nog ijler is dan lucht.

Maar voor een goed verstaander als aarde is het een duidelijk verzoek; zij zal het zeker inwilligen. Dat zul je ook merken als je de moeite neemt om een aantal keren per dag op deze manier met haar te communiceren – nieuwe kracht zal je ten deel vallen. Er zijn momenten in het leven dat je het idee krijgt dat je basis totaal is verdwenen. Ontreddering dreigt zich dan van je meester te maken en je vraag om extra energie wordt bijna een schreeuw. Je kunt je mudra dan versterken door haar te verdubbelen.

Gebruik beide handen en plaats de duimen tegen elkaar in een smeekbede om hulp. Visualiseer dan de kracht van aarde in haar meest extreme vorm; de eruptie van een vulkaan, een stroom van vibrerend gloeiend leven, die met ontzagwekkende kracht een weg zoekt – welhaast angstaanjagend in zijn omvang. Concentreer je op dit imponerende natuurbeeld en laat de magma in je wortelchakra stromen. Gloeiende lava, pure aardekracht, die ten slotte stolt tot het meest stevige fundament dat je je maar kunt wensen.

Loopmeditatie

Plaats je voeten naast elkaar op heupbreedte. Richt je blik op de grond, een hakve meter voor je voeten. Loop naar voren, ongeveer 15 cm per stap. Wees je bewust van elke stap en van de grond onder je voeten. Let op je adem terwijl je loopt, adem in bij het optillen van je voet, adem uit bij het neerzetten van je voet. Blijf je bewust van je voetzolen en het contact met de aarde, daar waar voet en aarde elkaar raken.

Eik visualisatie

Neem het beeld van een eik in je gedachten en laat zijn eigenschappen tot je doordringen. Kracht, duurzaamheid, stabiliteit en geworteldheid.

Herhaal voor jezelf…

”Ik heb de kracht de wisselvalligheden in het leven te doorstaan”,

”Ik ben standvastig en geborgen”
”Ik ben de belichaming van de onverschrokkenheid”
”Ik put kracht uit de wereld om mij heen”

Het overwinnen van angst

”Een evenwichtig wijsgeer is hij wiens geest niet wankelt bij tegenslag, is hij die nergens aan hecht, die zonder angst is en geen woede kent”

BHAGAVAD GITA 11.56

 

© Marianne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.