Ayurvedische tips voor een verstopte neus!


Ayurvedische tips voor een verstopte neus!

Verstopte neus?
Ooit afgevraagd waarom een neusgat dicht is als je verkouden bent of koorts hebt?
Onze rechterneus is verbonden met de zon – surya – sun (warmte) en onze linkerneus is verbonden met de maan – chandra – moon (koud)Als ons neus dicht is, dan helpt de natuur ons. Als  we verkouden zijn,  dan raakt ons linkerneus verstopt is. Deze wordt door de natuur geblokkeerd. De natuur voert deze blokkade op als ons lichaam van binnen koud is. Met onze linkerneus halen we koude lucht het lichaam binnen. Als we verkouden zijn en het lichaam is koud van binnen en we zouden koude lucht blijven inademen dan zouden onze organen niet meer kunnen functioneren door de kou. Het lichaam zou bevriezen waardoor het leven het lichaam uit zou kunnen gaan. Door de linkerneus te blokkeren wordt je verplicht gesteld om door je rechterneus te ademen en breng je warmte het lichaam binnen.Dit geldt ook de andere kant op. Als het lichaam te warm is (koorts) zal de natuur onze rechterneus blokkeren anders raken we oververhit en branden we ons zelf op.

Prachtig systeem dat lichaam van ons niet?

Hoe krijg je balans in de neusgaten? Hieronder een simpele ademhalingsoefening

Sluit je rechterneus met je duim en je linkerneus met je wijsvinger en middelvinger.
Til je duim omhoog en adem in door je rechterneus, sluit je rechterneus weer met je duim en open je linkerneus door de twee vingers op te tillen en adem uit.
Adem nu in door je linkerneus, sluit je linkerneus met je twee vingers en open je rechterneus door je duim op te tillen en adem uit. Adem nu in door je rechterneus, sluit je rechterneus, en adem uit door je linkerneus… doe dit zo een 10 keer achter elkaar. Start met de neus die verstopt is en adem 4 tellen in, houvast 4 tellen en adem uit 8 tellen.

Ik hoop hiermee aan te geven dat een verstopte neus niet altijd een aanleiding hoeft te zijn om allerlei neussprays in huis te halen. Ons systeem helpt ons en heeft tijd en begrip nodig. Je kunt het proces ondersteunen door ademhalingstechnieken toe te passen en door natuurlijk de nasya techniek toe te passen.

Bron: Pure Ayurveda

2 gedachten over “Ayurvedische tips voor een verstopte neus!

    1. Beterschap voor je vrouw Aa.
      Het is de moeite waard om het eens te proberen, zo kan men de energie in de neus weer op gang brengen om zo weer vrije lucht te krijgen. Eigenlijk zouden we dit iedere dag even moeten doen, zo kan men de meeste verkoudheidjes voorkomen.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.