Geschiedenis van Dierendag, waar komt het eigenlijk vandaan?? Ook erg leuk dat het een spirituele achtergrond heeft!!
In het jaar 1182 werd in Italië Franciscus van Assisi geboren. Zijn echte naam was Giovanni Battista Bernardone. Als zoon van een rijke lakenkoopman ontbrak het hem nergens aan en hij leefde er dan ook flink op los. Na een gelukkige jeugd ging het Franciscus op latere leeftijd een stuk minder voor de wind. Hij tobde een jaar lang met een ernstige ziekte en werd tot overmaat van ramp ook nog eens veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden.
Deze gebeurtenissen veranderden zijn leven; hij besloot voortaan voor de armen en de zieken te zorgen. Franciscus groeide zo uit tot een vriend van bedelaars en zwervers, maar trok zich ook het lot van bloemen, bomen en vooral van dieren erg aan. Franciscus van Assisi stierf op 4 oktober 1226, toen hij 44 jaar oud was. Twee jaar na zijn dood werd hij heilig verklaard.
Omdat Franciscus zo’n grote dierenvriend was, is zijn sterfdag tijdens een internationaal Dierenbeschermingscongres in 1929 in Wenen uitgeroepen tot Werelddierendag.
Op 4 oktober 1930 werd in Nederland voor de eerste keer Dierendag gevierd.
De datum van dierendag gaat terug op het overlijden van de heilige Franciscus van Assisi (4 oktober 1226); op die dag herdenkt men van oudsher Sint-Franciscus. Hij bekommerde zich om het lot van zwervers en andere armen, maar ook van planten en dieren. Volgens de legende kon hij met dieren praten.
Geschiedenis van Dierendag, waar komt het eigenlijk vandaan?? Ook erg leuk dat het een spirituele achtergrond heeft!! In het jaar 1182 werd in Italië Franciscus van Assisi geboren. Zijn echte naam was Giovanni Battista Bernardone. Als zoon van een rijke lakenkoopman ontbrak het hem nergens aan en hij leefde er dan ook flink op los. Na een gelukkige jeugd ging het Franciscus op latere leeftijd een stuk minder voor de wind. Hij tobde een jaar lang met een ernstige ziekte en werd tot overmaat van ramp ook nog eens veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden. Deze gebeurtenissen veranderden zijn leven; hij besloot voortaan voor de armen en de zieken te zorgen. Franciscus groeide zo uit tot een vriend van bedelaars en zwervers, maar trok zich ook het lot van bloemen, bomen en vooral van dieren erg aan. Franciscus van Assisi stierf op 4 oktober 1226, toen hij 44 jaar oud was. Twee jaar na zijn dood werd hij heilig verklaard. Omdat Franciscus zo’n grote dierenvriend was, is zijn sterfdag tijdens een internationaal Dierenbeschermingscongres in 1929 in Wenen uitgeroepen tot Werelddierendag. Op 4 oktober 1930 werd in Nederland voor de eerste keer Dierendag gevierd. De datum van dierendag gaat terug op het overlijden van de heilige Franciscus van Assisi (4 oktober 1226); op die dag herdenkt men van oudsher Sint-Franciscus. Hij bekommerde zich om het lot van zwervers en andere armen, maar ook van planten en dieren. Volgens de legende kon hij met dieren praten.
