Totem/Krachtdieren


Sjamanisme en Krachtdieren

Het verschil tussen een krachtdier en een totemdier is dat een krachtdier een persoonlijke helper is en een totemdier de helper van de clan of stam. Maar, van zodra je jezelf bewust wordt dat je zélf uit tientallen persoonlijkheden bent samengesteld, is het verantwoord om een totemdier voor jezelf te kiezen. Anders gezegd: van zodra je aan Zelfkennis doet, werk je met een totemdier; een totemdier dat als bondgenoot het zogenaamde voertuig vooruit trekt in plaats van de symbolische paarden.

Vrouwen die hun macht putten uit het onzichtbare bovennatuurlijke van Moeder Natuur. Ze heeft zich laten inspireren door mythen, legenden, geesten, kosmologie, talismanie en rituelen.

Er bestaat geen scheiding tussen mens, dier en Aarde. In een aantal Indiaanse talen wordt er namelijk geen onderscheid gemaakt tussen woorden die mensen en dieren aanduiden, omdat ze in wezen precies hetzelfde zijn. Zo vindt zij het eveneens fascinerend dat er in zeer veel kosmologische mythen geen soort van mensachtige godheid aan de basis ligt van de schepping van het universum en van alle levende wezens op Aarde, maar wel een dier of een niet-menselijk fenomeen.

Alhoewel elke stam over een eigen, unieke cultuur beschikt, zijn er een aantal interessante manieren waarop de spirituele cultuur van indianenstammen uit Noord-Amerika toch nog sterke overeenkomsten met elkaar hebben.

De meeste stammen hebben een variant op de zogenaamde ‘Vision Quest’; een rite, trancereis, of proces, waarin een individu de verbinding met de spirituele wereld uitbeeldt. Dit proces levert een ‘spiritueel dier’ op, of een of ander fenomeen dat erg persoonlijk is geworden, en die de desbetreffende persoon het gehele leven lang zowel kracht geeft als het levensdoel blijft aanwijzen.

Natuurlijk kan tijdens het leven een dier verdwijnen om dan weer door een ander te worden vervangen.

Sjamanisme stamt oorspronkelijk uit Oost-Siberië en Mongolië. Het woord ‘sjamaan’ komt uit het Tunguz, een Siberische taal, en betekent ‘de extatische’. In het sjamanisme zijn totem- of medicijndieren persoonlijke, spirituele helpers.

Het hoeft niet over één specifiek dier te gaan. Zo kan jouw samengesteld totemdier vliegen als een vogel, onder water zwemmen als een vis, de snelheid hebben van een zwarte poema, de sluwheid bezitten van een vos, even behendig zijn als een gibbon, brullen als een leeuw, vuur spuwen als een draak en de kracht beschikken van een olifant, of buffel.

In het sjamanisme bezit elk dier zowel individuele talenten en gaven evenals een machtige, krachtige geest. Daarenboven kan een hond, bijvoorbeeld, de schakel zijn naar de wolf, prairiewolf, of een ander in het wild levend lid van de hondachtigen zijn. Een kat kan een schakel zijn naar een wild lid van de familie der katachtigen, zoals de panter, poema, leeuw of tijger.

Het dier kiest ons uit, niet andersom. Velen denken dat ze zomaar een dier kunnen uitkiezen en er zomaar mee kunnen beginnen te communiceren. Gewoonlijk wordt die keuze dan ingegeven door de verbeelding, aangespoord door het ego. De betrokkene kiest een dier uit dat hem machtig en magisch lijkt en waarop hij trots kan zijn en niet zozeer een dier dat harmonieus bij hem past. Meestal leidt dat tot niets. Geen enkel dier is beter of slechter dan een ander. Elk dier heeft iets unieks te bieden en men moet streven naar de ontwikkeling van een diepere relatie.

Hieronder vind je een lijst van een aantal dieren met hun bijhorende menselijke eigenschappen, maar ik heb geen idee of je er iets mee bunt. Beschouw het dus als een richtlijn en als bron van inspiratie, en je mag het natuurlijk zelf ook aanvullen. Overloop ze misschien één voor één en wordt gewaar of je ergens voeling mee hebt …

Aap: communicatief, creatief, brengt inzicht in de donkere kanten van de mens.

Aardworm: groei, regenereren, heling, reflecteren, transformatie, sensitief, altijd op zoek naar goede grond.

Arend: zelfrespect, scheppend, genezing, wijsheid, kracht, moed, inzicht, verlichting, vrijheid, oog voor detail, spirituele verbondenheid.

Alligator: creatief/destructief, verborgen wijsheid, kracht, geslepen, onverwoestbaar, efficiënt, instinctief, heimelijk sluipend, pijlsnel.

Antilope: overlevingsdrang, overwint obstakels, intuïtief, moedig, snelheid, gratie, onschuld, paranormale vermogens.

Beer: helende eigenschappen, bakent domein af, kracht, betrouwbaar, bescherming, kritisch, introspectief, uitgebalanceerd, winterslaap betekent: projecten en ideeën worden uitgesteld tot betere tijden zich voordoen, de beer doet ons eraan herinneren dat – van zodra we op de achterste poten staan – we een beter uitzicht hebben en een autoritaire uitstraling kunnen neerzetten.

Bever: ademwerk, doorzettingsvermogen, duurzaamheid, balanceert emoties uit, ingenieuze bouwer: ook van dromen en de uitwerker ervan – en de bever vertelt ons om aan onze dromen geloof te hechten, dammen, of dromen, bouwen is prachtig, maar er moet wel aan gewerkt worden, teamwerker, coöperatief, productief.

Bidsprinkhaan: kalmte, meditatief, introspectie, doelgericht, geduldig, luisterend oor.

Bij: productief, ijverig, communicatief, concentratie, beweeglijk, teamwerk, sociaal, toegewijd, verzamelaar.

Bizon: lastendrager, gegrond, kiest weg van minste weerstand, overvloed, welvaart, kalmte, creatief, moedig, overlevingsstrategieën.

Buffel: lastendrager, gegrond, kiest weg van minste weerstand, overvloed, welvaart, kalmte, creatief, moedig, overlevingsstrategieën.

Buidelrat: misleidend, speelt graag dood, strategisch, wijsheid, sensitief, vechtlustig.

Buizerd: purificatie van lichaam, denken en geest, geduld, visie, efficiëntie, zelfvertrouwen, transformatie, hergeboorte, ontwaken.

Cicade: ontbloot verborgen waarheden en geheimen die reeds lang vergeten zijn, dood/geboorte/wedergeboorte, communicatief dankzij zang of geschreven woord, stemtransformatie, leeft in het hier-en-nu.

Condor: geduld, visie, kracht, efficiëntie, bescherming, levenslust, aanpassingsvermogen.

Coyote: wijsheid, intelligentie, grapjas, speels, enthousiasme, aanpassingsvermogen, vindingrijk, coöperatief.

Das: zelfzeker, schrijver, verteller van verhalen, zelfexpressief, houdt van structuur, vasthoudend, slim, sterke onafhankelijkheid, doorzettingsvermogen, koppig, werkt af wat is opgestart, agressief indien bedreigd.

Dolfijn: vrijheid, neemt initiatief, nieuwsgierig, speels, manoeuvreerbaarheid, plezier, communicatief, vrolijkheid, levenskracht, wijsheid, in harmonie met omgeving, ontspanning.

Duif: moederlijke instincten, hoop, liefde, vrede, vruchtbaarheid, begrip, samenwerking, communicatief, meedogend, vergevingsgezind.

Eend: emotionele sterkte en rust, bescherming, instinctief, alertheid.

Eekhoorn: actief, paraatheid, bewustzijn, opmerkzaamheid, sociaal, speels.

Egel: defensief, aards gebonden, behoudsgezind, vasthoudend, levensgenieter.

Ekster: juiste gebruik van kennis, verandering, beschermgeest, occulte en metafysische kennis.

Eland: edel, trots, waakzaamheid , uithoudings- en doorzettingsvermogen, overleving., eenzaat, camouflage, alert, geduldig, vriendelijkheid.

Ezel: nederigheid, geduldig, werker, koppig, intelligentie, wijsheid.

Flamingo: evenwicht, intuïtief, kleurrijk, levendigheid, voorzichtigheid, gratievol.

Forel: transformatie, volgt de stroom van het leven, kan met emoties omgaan, avontuurlijk.

Fuut: elegantie, melancholie, uitdrukking van diepe gevoelens door dans.

Gans: verbeeldingskracht, waakzaamheid, reizen, gemeenschap, welsprekendheid, brenger van goed nieuws, kennis, creativiteit.

Geit: beweeglijk, onafhankelijk, gids en leider, doorzettingsvermogen, krachtig.

Gems: standvastigheid, streven naar nieuwe hoogten.

Gier: purificatie van lichaam, denken en geest, geduld, visie, efficiëntie, zelfvertrouwen, transformatie, hergeboorte, ontwaken.

Giraf: intuïtief, overzicht, verziend, communicatief, familieband, evenwicht.

Gordeldier: bescherming, veiligheid.

Gorilla: kracht, vriendelijkheid, evenwicht, tussen passiviteit en agressiviteit, sociaal, communicatief, beschermend, intuïtief, helderhorend, leiderschap.

Haai: geestelijke transformatie, leert aan hoe men in de stromingen van het drukke leven moet zwemmen, brengt hulp in het afstemmen om emoties, bespeelt het onderbewustzijn, strijdvaardig, ontwikkelt psychische vermogens, overwint onmogelijke taken.

Haan: nieuw begin, wederopstanding, hoop.

Hagedis: loslaten, ontwijken, kalmte, veiligheid, subtiliteit.
Havik: geduldig, spirituele overgave, concentratie, bescherming, waakzaamheid, waarheid, overzicht, besef, kracht, leiderschap.

Hert: vriendelijkheid, alert, waakzaam, beweeglijkheid, camouflage, onschuld, gevoel, liefde, sierlijk, zachtmoedigheid, empathie, leiderschap, vruchtbaarheid, creativiteit, spiritueel, welwillend.

Hond: bescherming, kameraadschap, gids, trouw, speels, gehoorzaam, gedienstig, coöperatief, vindingrijk.

Hyena: instinctief, laat tanden zien, wildheid, zorgzaam, sterk, teamwerk, jachtinstinct.

Jaguar: bewust, wijsheid, concentratie, kracht, moed, snelheid, standvastigheid, vasthoudend, heimelijk, sluipend, zelfverwording.

Kalkoen: overvloed, delen, vrijgevig, fier, moedig, vruchtbaar.
Kakkerlak: overlevingsinstinct, doorzettingsvermogen, standvastigheid, wijsheid, snelheid, aanpassingsvermogen.

Kanarie: zang, muzikaliteit, vreugde, stemwerk, creativiteit, sensitiviteit, de verbale kracht.

Kameleon: snel, scherpzinnig, defensief, camouflage, beïnvloedbaar, geduldig.

Kauw: trouw, aanpassingsvermogen, overleven.

Kariboe: zelfwaardering.

Kat: onafhankelijk, intelligent, waakzaam, selectief, onvoorspelbaar, geheimzinnig, moedig, zelfvertrouwen, intuïtief, geslepen, bovennatuurlijk.

Kat – Wilde: innerlijke groei, ondernemingsgezind, kracht, lenig, defensief, sierlijk, leiderschap, verantwoordelijkheid.

Kever: transformatie, metamorfose, herrijzenis, wedergeboorte, bescherming, toegewijd, beschermend, sociaal.

Kikker: overvloed, vrede, emotioneel, plezier, transformatie, evolutie, verbonden met de genezingsceremonie van het water dat eveneens symbool staat voor emoties.

Kip: tevredenheid, gemakzucht, vruchtbaarheid, vernieuwing, wederopstanding, seksualiteit, liefde.

Koe: vruchtbaarheid, moeder- of vaderschap, banden met vorige levens, genieten van het leven, overvloed, gegrond.

Koekoek: verandering, intuïtie, snelheid, waakzaamheid, vasthoudendheid,relaxatie, sensitief.

Kolibrie: extatisch, schoonheid, waakzaamheid, gelukzaligheid, boodschapper, blijdschap, levenslustig, helend.

Konijn: beweging, sensitief, artistiek, vertrouwen, moederinstinct, verzorgend, gelukzaligheid, vruchtbaarheid.

Kraai: verandering, wedergeboorte, waakzaamheid, raad, wijsheid, magie, beschermer van de heilige wetten, kracht.

Kraanvogel: evenwicht, gratie, schoonheid, vrouwelijke kracht, dans, muziek, groepswerk, onderscheidingsvermogen, intuïtie, lichaamstaal.

Krekel: past zich aan nieuwe vibraties aan, intuïtief, sensitief, bewust, communicatief, verrijzenis/heropstanding, transformatie, veranderingen, groei.

Krokodil: creatief/destructief, verborgen wijsheid, kracht, geslepen, onverwoestbaar, efficiënt, instinctief, heimelijk sluipend, pijlsnel.

Lam: onschuld, stilte, rust, gehoorzaamheid, energiebehoud.

Lieveheersbeestje: transformatie, groei, manifestatie van gedachten en ideeën, beschermend, defensief, sociaal, communicatief, charmant.

Leeuw: houdt van rust, kracht, sluw, onbevreesd, nobel, wilskracht, leiderschap, familiegeest, coöperatief.

Luipaard: onopvallend, intuïtief, stille kracht, heimelijk, instinctief, waakzaam, alert, overkomt hindernissen.

Lynx: scherp zicht, camouflage, onderscheidt waarheid van leugen, mysterieus, bewust.

Meerkoet: bescherming van het territorium, afzondering, eenzaamheid.

Meeuw: spirituele boodschapper, subtiele communicatie met mensen en gidsen, verantwoordelijk gedrag, vriendschap.

Merel: energie van moeder natuur begrijpen, zang.

Mier: discipline, ijverig, teamgeest, geduld, doorzettingsvermogen, succesvol, harde werker.

Mol: alert, introspectief, intuïtief, sensitief, doelgericht,toont de verborgen delen van het spirituele.

Mot: gevoelig voor aanraking, geur en smaak, intuïtief, spiritueel bewustzijn, metamorfose, aanpassingsvermogen, zorgt dat je jouw licht vindt: ook in donkere tijden, sensitief, uitgebalanceerd.

Muis: onderzoekt van nabij en ziet de details, voorzichtig, heimelijk, camouflage, ontdekker, moedig.

Nachtegaal: inspiratievol, dapper, maar soms timide en verlegen, gids, verbindt oude geloofsovertuigingen en huidige gedachten, brengt het nachtelijk lied en brengt datgene wat mysterieus en verborgen is aan het licht, wat ’s nachts wordt geleerd wordt overdag belichaamd, brengt de mannelijke en vrouwelijke energieën in evenwicht.

Nerts: speels, vechtlustig, intuïtief, emotioneel, mededogend, contemplatief.

Nijlpaard: vasthoudend, doorzettingsvermogen, stabiliteit, kracht, robuust, kijkt onder de emotionele oppervlakten, waarheid, intuïtief, toont hoe men zich op een flexibele manier doorheen de wateren van het leven kan bewegen.

Oester: harmonie, transformatie, koesteren van gevoelens, geheimhouding, geduld en wijsheid ontwikkelen, intuïtief.

Olifant: wijsheid, krijger, oerkracht, goed geheugen, slecht zicht, samenwerking, moederlijk, bereidwillig, evenwicht, betrouwbaar, waardig, koninklijk.

Ooievaar: symbool voor beginnend leven, ouderschap.
Orka: fantasie, oerkracht, geduld.

Otter: samenwerking, nieuwsgierigheid, plezier.

Paard: trekken en reizen, overtuigingskracht, helderziend, bewust, coöperatief, sierlijk, stabiliteit, vrijheid, zachtmoedig, kracht.

Pad: overvloed, vrede, emotioneel, plezier, transformatie, evolutie, verbonden met de genezingsceremonie van het water, dat dan ook symbool voor emoties staat.

Panter: wildheid, moed, meedogenloosheid, spierkracht, transformatie.

Papegaai: genezing door kracht van kleuren en licht, imiteren, zon, diplomatie.

Pauw: zelfvertrouwen, trots, schoonheid, arrogantie.

Pelikaan: overvloed, plezier, gul.

Poema: innerlijke groei, ondernemingsgezind, kracht, lenig, defensief, sierlijk, leiderschap, verantwoordelijkheid.

Poolbeer: transformatie, kracht, doorzettingsvermogen, introspectief, agressief, oprechtheid, observatief,overlevingsgeest.

Prairiehond: familiaal, huisbewaarder, legt verbindingen , onderhoudt contacten, communicatief, verantwoordelijkheid.
Prairiewolf: wijsheid, grapjas, aanpassingsvermogen, vindingrijk, coöperatief

Raaf: innerlijke reizen, dromen, magie, metamorfose.

Ram: mentale activiteit, nieuwsgierig, kracht, vastberadenheid, onvoorzichtig, fantasierijk, zelfzeker, doortastend.

Rat: sociaal, overlever, rusteloos, schranderheid, succesvol, vindingrijk, zelfvertrouwen.

Reiger: heling, wijsheid, intuïtie, organiserend, zelfstandig, vastberaden, volgt eigen pad.

Rendier: doorzettingsvermogen, kracht, standvastig, voorzichtig, communicatie, sociaal, beweging, innerlijke rust.

Rups: het prille stadium voorafgaand aan de transformatie, geduld, seizoengebonden, voorbereidingsperiode.

Salamander: zuivering, moed, herboren.

Schaap: volgzaam, sociaal, sereen, alert, zelfvertrouwen.

Schildpad: lang leven, geduldig, wijsheid, contemplatief, overlevingsgave, doorzettingsvermogen, aardegebonden.

Schorpioen: ontbloot het verborgene, berekend, intuïtief, doelgericht, doorzettingsvermogen, instinctief, verdedigend, standvastig, heimelijk sluipend.

Slak: doorzettingsvermogen, focus, sterkte, hindernissen overwinnen, defensief, flexibiliteit, contemplatie, vredelievend, gratieus.

Slang: wijsheid, wedergeboorte en herrijzenis, vloeibaarheid, seksualiteit, metamorfose, mysterie en geheelheid.
Specht: toverkracht,ritme, doorzettingsvermogen.

Spin: verbindt heden met verleden, creatief, inspiratievol, gefocusseerd, ijverig, doorzetter, talentvol, communicatief.

Sprinkhaan: kijkt niet om en springt vooruit de toekomst in, instinctief, gids, geduldig, fier, sierlijk, doorzettingsvermogen, intuïtief, bewust van omgeving en omstandigheden, eenzaamheid, moedig, beschermt emoties.

Stekelvarken: goedgeluimd, onschuldig, nieuwsgierig, voorzichtig, stoutmoedig, houdt van ontspanning.

Stier: bezitterig, stabiliteit, halsstarrig, kracht, rust, vruchtbaarheid, rijk aan gedachten en ideeën, betrouwbaar.

Stinkdier: speels, respectvol, sensueel, wilskracht, zelfvertrouwen, intuïtief.

Tijger: toegewijd, tactvol, behendig, kracht, moed, doorzetter, schoonheid, avontuurlijk.

Uil: wijsheid, schaduw, vooruitziende blik, kennis.

Valk: inzicht, behendig, onderscheidingsvermogen, alert, timing.

Varken: zelfvertrouwen, onafhankelijk, onbevreesd, doorgronder,diepe verbondenheid met de aarde, koestering, vindingrijk.

Veldmuis: sensitief, alert, bewust, intuïtief, wedergeboorte, taaiheid, veranderlijk.

Vink: nieuwe ervaringen opdoen, activiteit, snelheid, observerend, familiegebonden, energetische amplificatie.

Vis: water, vruchtbaarheid, rijkdom.

Vleermuis: intuïtief, wedergeboorte, verandering, inzicht, sensitief, meditatief, productieve angst, deugd, alleen-zijn.

Vlieg: vermenigvuldigd welvaart, levert inspanningen, onderneemt dingen aan hoge snelheid, reageert pijlsnel, bewerkstelligt resultaten, scherp zicht, bewustzijn gaat alle richtingen uit, draagt geen ziekten met zich mee, maar wel emoties, gedachten en gevoelens.

Vlinder: transformatie, verandering, uitkomst is zelden wat men verwacht, vreugde, vriendelijkheid, kleurrijk, lichtheid, gratie, groei hoeft niet pijnlijk te zijn.

Vos: sluw, ingenieus, alert, geslepen, snel, ontwijkend, camouflage, discretie, doorzettingsvermogen, moedig, afstandelijk observerend.

Walvis: innerlijk ontwaken, beweging, creativiteit, inspiratie, creatieve verbeelding, familiegebonden, intuïtief, krachtig.

Wapiti: kracht, waakzaamheid, edel, trots, uithoudingsvermogen, doorzettingsvermogen, overleving., eenzaat.

Wasbeer: behendigheid, vermomming, onderzoekend, nieuwsgierig, voorzichtig, overleven, zuiverheid, sluw, moedig, sociaal, transformatie.

Waterjuffer: lichtheid, expressief, beweeglijkheid, alertheid, etherische schoonheid.

Wesp: productiviteit, constructie, communicatief, doelgericht, ijverig, houdt de dingen in orde, gids voor spirituele vooruitgang, houdt je gegrond.

Wezel: sluw, bang, heimelijk, eenzaat, valt verbaal aan, observerend, scherpzinnig.

Wilde kat: innerlijke groei, ondernemingsgezind, kracht, lenig, defensief, sierlijk, leiderschap, verantwoordelijkheid.

Wolf: koninklijk, kracht, sociaal, familiegebonden, intelligent, vrijheid, standvastigheid, beschermend, wilde geest, intuïtief, loyaliteit.

IJsvogel: zonneschijn, voorspoed, liefde.

Zalm: vastberadenheid, verandering, een zwemmen tegenin de stroom.

Zeehond: actieve verbeeldingskracht, creativiteit, lucide dromen.

Zeeleeuw: tevredenheid, vrolijk, onbezonnenheid.

Zeemeeuw: zorgeloos, vrijheid, overzicht, aarde, wind en water.

Zeepaardje: vaderschap, vrijheid.

Zwaan: elegantie, koesterend, moederlijkheid, vrouwelijke gratie, inspiratie.

Zwaardwalvis: fantasie, oerkracht, geduld.

Zwaluw: coöperatie, vrede, precieze vlucht, teamwerk, gemeenschap, geest van de lucht, brenger van gelukzaligheid.

Zwijn – Wild: diepe verbondenheid met de aarde, koestering, gretigheid

http://www.oervrouwenvannu.nl

Advertentie

2 gedachten over “Totem/Krachtdieren

 1. Indiaanse horoscoop

  Zoek je geboorte maand op,
  om te zien bij welke clan je hoort.
  Voor uitleg klik je op je geboorte maand.

  21 maart – 20 april (Valk)
  21 april – 21 mei (Schildpadclan)

  22 mei – 21 juni (Hert)
  22 juni – 21 juli (Kikkerclan)

  22 juli – 22 augustus (Zalm)
  23 augustus – 23 september (Bruine Beer)

  24 september – 23 oktober (Kraai)
  24 oktober – 22 november (Kikkerclan)

  23 november – 21 december (Uil)
  22 december – 20 januari (Gans)

  21 januari – 18 februari (Otter)
  19 februari – 20 maart (Wolf)

  Het eerste teken is de Ram, waarvan het totemdier de valk is.
  Je bent een valk als je geboren bent in de ontwakingstijd van het jaar tussen 21 maart en 20 april. Als valk behoor je tot de clan van haviken, de vuurclan.

  De rode havik werd door talloze indianenstammen vereerd en zijn veren waren een kostbaar bezit, die gebruikt werden in ceremoniën. Net zoals je totemdier is de onder de valk geboren mens iemand die graag zijn vleugels uitslaat. Ook zij zijn jagers, maar je prooi bestaat vaak uit een nieuw idee, een nieuwe ervaring of nieuwe plaatsen om te bezoeken. En net zoals de valk die tot op grote hoogten kan vliegen, zo doen de mensen met deze totem dat ook met hun hooggestemde idealen, wel kunnen ze snel afgeleid zijn.

  e totemplant is de paardebloem, een overblijvende plant die in Noord Amerika en Europa zeer veel voorkomt op grasland en onbebouwde velden en langs oevers. In gecultiveerde gebieden wordt de plant zelfs als zoiets als een plaag beschouwd. Delen van de paardebloem zijn medicinaal te gebruiken. wortel, blaadjes en bloemen. De paardebloem wordt ook wel pluize-bal genoemd, met hun zaadjes die op de wind vervoerd worden, en nagenoeg overal groeien waar ze landen… Valken zijn als hun totemplant, ze waaien gemakkelijk van de ene naar de andere plaats, of van het ene naar het andere idee, en vliegen direct en spontaan op dingen af. Valken kunnen zelf in heel veel opzichten baat hebben bij de kalmerende en geneeskrachtige, ook bloedzuiverende eigenschappen van hun totemplant, de paardebloem. Molsla bijvoorbeeld is rijk aan vitamine C, B, E en G, en bevat essentiële mineralen zoals calcium, ijzer, fosfor en kalium.

  Wanneer je als valk bent geboren in de tijd van de Ram, dan is je totemedelsteen de Opaal. De Opaal heeft zich gevormd op warme plaatsen met druk, zoals in spelonken in vulkanisch gesteente of in de buurt van warme bronnen. De steen kan daarom gebruikt worden om warmte en druk te verduren en is vooral geschikt als je onder emotionele druk staat of een vuurproef moet ondergaan! De Opaal is dus heel geschikt als je moet leren je emoties in bedwang te houden.

  ——————————————————————————–

  STIER

  In de groeitijd van het jaar, tussen 21 april en 21 mei, ontwikkelt en verspreidt de vegetatie zich snel, nieuw leven schiet overal wortel, en Moeder Aarde stabiliseert zich. Het is de tijd van de Stiergeborene, die het meest aards en zelfs het meest materialistisch zijn van alle tekens.

  Je behoort tot de schildpadclan.

  Het is niet moeilijk je voor te stellen waarom de Amerikaanse Indianen de schildpad kozen als symbool voor aarde: een zwemmende schildpad lijkt net een eiland in de zee. Ze gaan langzaam en voorzichtig hun gang voornamelijk door hun uithoudingsvermogen en hardnekkigheid. Soms kan hun stabiliteit over gaan in de welbekende koppigheid van de Stiermens, als hun degelijkheid zich verhardt en ze geen compassie en begrip voor anderen meer kunnen voelen. Volharding en hardnekkigheid zijn de grootste kracht maar zoals elke kracht die overdreven wordt: het kan in het laatste geval moeilijk worden o iets los te laten en dat is niet de bedoeling.

  Je totemdier volgens de Amerikaanse Indianen is de Bever. De Bever is een amfibisch knaagdier dat bijna 1 meter lang kan worden en een gewicht tot 38 kilo kan bereiken. Hoewel het een landdier is, is de Bever in staat zuurstof op te slaan en kan dan wel een kwartier onder water blijven. Met zijn behendige voorpoten kan hij voedsel vasthouden en het opknabbelen als een hamster. Bevers zijn de architecten en bouwkundige ingenieurs van de dierenwereld. Ze bouwen en passen de omgeving aan en zorgen daarmee voor veiligheid en comfort. Met hun scherpe tanden knagen ze bomen en takken door en verkrijgen zo materiaal voor het bouwen van hun dammen. Bevers zijn in staat om dammen van honderden meters te bouwen in verschillende lagen met sluizen waardoor de waterstand geregeld wordt in hun vijvers. Ze behouden met behulp van die sluizen het hele jaar door dezelfde waterstand. Net zoals je totemdier ben je als Stier iemand die onafgebroken hard werkt. Voortdurend ben je in de weer met het verbeteren van je huis en je werkomgeving met als doel veiligheid en tevredenheid. Bevers zijn geduldig en ook creatief, en krijgen meestal wel voor elkaar waar ze hun zinnen op gezet hebben. Omdat stabiliteit zo belangrijk is voor de Bever geven deze mensen de voorkeur aan duurzame stabiele relaties.

  De totemplant van de Bever of van de stier is de rode klaver. Rode klaver is een overblijvende plant die in het grasland voorkomt en was een totemplant bij veel Noord Amerikaanse Indianenstammen. Rode klaver voorziet de bodem van stikstof en voorziet bijen van een rijke bron van nectar die een heerlijke honing oplevert. Daarnaast wordt rode klaver geteeld als veevoer. De Indianen gebruikten rode klaver medicinaal maar dit kwam ook voor in de Europese volksgeneeskunde. De plant werd beschouwd als een middel tegen constipatie, hetgeen een prachtige is voor het vastzitten en niet kunnen loslaten waar het Stier principe soms inderdaad mee worstelt. Ook bij gebrekkige eetlust werd rode klaver ingezet. Van de bloemblaadjes kun je thee trekken, en die stimuleren de lever, de galblaas en dat heeft een kalmerende werking op het astrale en emotionele lichaam. De rode klaver voorziet dus in heel wat voeding, net zoals de Bever, en net zoals de Stier.

  De bloedsteen is je totemmineraal als je een Stier bent. Het gaat hier dan om de groene variant met rode vlekken, die als bloedsteen of heliotroop bekend staat. Heliotroop betekent: weerkaatsing van de zon, terwijl groen de kleur is van planten die omhoog naar de zon streven. Heliotroop werd daarom beschouwd als een steen die het menselijk bewustzijn helpt zich te verheffen naar het niveau van de spirituele zon, en om die reden schreven talloze oude volken allerlei buitenzintuigelijke eigenschappen aan die steen toe. de rode vlekken worden veroorzaakt door ijzeroxide en maken de steen daardoor tot een bloedstelpend middel. De Amerikaanse Indianen gebruikten de steen als bescherming tegen wonden en insectenbeten, en voor het stelpen van bloedneuzen en bloedende sneden. En op de navel gedragen oefende hij een geneeskrachtige werking uit op maag en darmstoornissen. Door in een draaiende beweging met de steen langs de wervelkolom omhoog te gaan, stimuleerde men ook de krachtcentra van het energielichaam en de chakra’s. De langzame, subtiele trillingen werden door de chakra’s opgenomen en brachten ze in harmonieus verband met elkaar. De steen brengt dan ook dingen op 1 lijn. Je kunt trouwens ook een bak met water in het zonlicht zetten met zo’n bloedsteen erin, gedurende 2 dagen. Het water absorbeert dan de trillingen en zo kun je een tonicum bereiden voor het in balans brengen van de subtiele energieen in je lichaam. En zo geeft de bloedsteen harmonie en rust in het systeem, hetzelfde waar een stier naar op zoek is.

  ——————————————————————————–

  TWEELINGEN

  Als je tussen 22 mei en 21 juni geboren bent, en in de westerse astrologie een Tweelingen bent, is je totemdier het Hert. Je bent geboren in de periode van de bloeitijd, vergelijkbaar met de levensfase van de jeugd, waarin we opgroeien tot volwassene. Het is een tijd waarin het bewustzijn wordt verruimd doordat de wereld om je heen in een ruimer perspectief wordt gezien. Contacten met de wereld om je heen, buiten, het ontmoeten van mensen, past ook in deze periode.

  Je bent als Hert lid van de Vlinderclan. De vlinder is een treffende vertegenwoordiger van het element lucht, altijd in beweging — hij trekt voortdurend van hot naar her, en slaat daarbij vaak een totaal onverwachte richting in. Het hert of de Tweelingen fladdert ook lekker door het leven heen, van de ene naar de andere bloem, telkens blijven ze er maar even heel kortstondig en vliegen dan weer verder naar de volgende bloem of object dat ze zien. De vlinder wordt gedreven door een onverzadigbare nieuwsgierigheid, en net zoals vlinders planten helpen ze te bestuiven, zo helpen Herten anderen met nieuwe ideeen en frisse energie die ze meebrengen.

  Als je een Tweelingen bent is hert je totemdier. Er zijn heel veel soorten herten maar ze zijn allemaal sierlijk. Herten zijn net als hun totemdier sensitief, alert en gezwind. Herten luisteren wel naar anderen, maar niet altijd even aandachtig. Zodra ze iets horen, schieten er vliegensvlug allerlei gedachten door hen heen, en wellen emoties op die ze direct willen uiten. Ze interrumperen dus vaak in een gesprek en laten anderen niet makkelijk uitspreken. Herten hebben een slecht gevoel voor tijd en energiegebruik, waardoor hun leven allesbehalve op een doelmatige manier georganiseerd is. Ze zouden dan ook wel wat discipline, consistentie en volharding kunnen gebruiken.

  Je totemplant als hert is de toorts of koningskaars. De toorts of koningskaars is een plant met dikke, fluweelachtige bladeren en dicht opeengepakte bloemaderen, die wel 180 cm hoog kan worden en te vinden is op onbebouwde en woeste gronden en aan bosranden. De toorts of koningskaars gold bij de Amerikaanse Indianen als een veelzijdige en nuttige plant met tal van medicinale eigenschappen. Ze gebruikten deze plant bijvoorbeeld bij het behandelen van borstklachten en hoesten en bij ingewandstoornissen. De bladeren werden in kompres voor de behandeling van wonden en zweren gebruikt. In de vorm van een thee werd aan de koningskaars een heilzame werking op de nieren en blaas toegeschreven. De olie van de gemalen, verse toortsbloemen gaf een middel tegen het verwijderen van wratten. Gedroogde toortsbladeren was een ingredient in een rookmengsel voor het verlichten van astma en longcongestie.

  Net als hun totemplant zijn herten over het algemeen veelzijdig en behulpzaam. In wat ze doen steken ze ook net als hun totemplant vaak boven anderen uit en vallen op. Je totemmineraal is de Agaat. De agaat is een variant van de chalcedoon en is je totemedelsteen als je een Tweelingen bent. De nadruk van agaat ligt op materiele behoeften, en daarom wordt de steen door ons in het Westen geassocieerd met fortuinlijkheid. Een variant op de agaat is de onyx die het luisteren naar de innerlijke stem bevordert. Herten zouden agaten als een hanger of halsketting of ring moeten dragen, omdat de steen een stabiliserend effect heeft op de subtiele energieen van de aura, wanneer hij direct op de huid wordt gedragen. Vooral het van de hak op de tak springen wordt gestabiliseerd door de agaat. Je kleur als Hert is overigens oranje, en als jezelf geen hert bent maar wel mensen kent die een hert zijn: onderschat nooit hun intelligentie. Praat en discussier met hen over moeilijke onderwerpen, maar houd hun emotionele kwetsbaarheid in gedachten — wordt niet te intens of te emotioneel als je goed met ze overweg wilt kunnen. En wees een goede luisteraar. Herten houden ervan te praten, maar vinden het vreselijk als ze neerbuigend behandeld worden. Herten verfoeien routine, en zorg er ook voor dat ze zich ontspannen en op hun gemak voelen in je gezelschap.

  ——————————————————————————–

  KREEFT

  De Kreeft is geboren in de tijd van de lange dagen. Op het zomersolstitium bereikt het jaar zijn hoogtepunt, het is een heerlijke tijd om buiten te zijn, een periode waarin de rijke, groene vegetatie een weelderig aanzicht biedt, en de lucht zwanger is van bedwelmende bloesemgeuren. In aanleg dus heel vruchtdragend, zwanger, net als de Kreeft. Het zomersolstitium is het Feest van de verwachting.

  Als Kreeft behoor je tot de kikkerclan, en als je in de stress zit, helpt het water, het element van deze kikkerclan, je ook weer tot rust te komen, Net zoals water oplost en verdunt zo bezitten de kikkers ook het vermogen om emotionele blokkades in anderen aan te voelen en hen te helpen deze uit de weg te ruimen. En ze kunnen opgehoopte negatieve emoties als het ware “verdunnen”, net als water. Ze kunnen overigens ook makkelijk emotionele blokkades in zichzelf veroorzaken.

  Je diertotem is de Specht,
  je totemplant de wilde Roos en je totemmineraal de Rozenkwarts. De specht is een kleurrijke vogel met een sterke, scherpe snavel, waarmee hij in de takken en stammen hakt om een nest te bouwen of insecten te vangen of gewoon uit puur plezier. De specht stond bij de Amerikaanse Indianen in hoog aanzien, omdat het ritme van zijn roffelen leek op het trommelen waarmee de sjamaan de menselijke hartslag of het natuurlijke ritme van het kloppen van Moeder Aarde zelf nabootste.

  De specht is je totemdier als je een Kreeft bent. Met zijn scherpe klauwpoten kan de specht zich onder het roffelen heel goed aan bomen vastklampen en dit vastklampende aspect past heel sterk bij de Kreeft. Evenals je totem ben je als specht een goede ouder, maar je hebt er moeite mee je jongen te laten uitvliegen als deze oud genoeg zijn om op eigen benen te staan. Jullie klampen je tot op hoge leeftijd vast aan je kinderen, waardoor deze het gevoel blijven houden dat ze afhankelijk zijn van hun ouders. Loslaten is dan ook een van de moeilijkste lessen voor de spechten, en in feite is dit de test van ware liefde. Net zoals spechten een behaaglijk nest inrichten voor zichzelf en hun jongen, hechten ook spechten aan een behaaglijk en harmonieus huis. Als ze hun nest niet kunnen delen met mensen van wie ze houden kunnen vooral vrouwelijke spechten verbitterd worden en zelfs doordraaien. Spechten hebben iemand nodig om dienstbaar aan te zijn en als ze hun toewijding nergens op kunnen richten voelen ze zich diep ongelukkig en zinken weg in een moeras van negatieve emoties.

  Je totemplant als specht is de wilde roos, een doornige heester met een kruipende, klimmende of rechte stam. De wilde roos bezit tal van geneeskrachtige eigenschappen.Gedroogde roosblaadjes zijn goed tegen hoofdpijn en gemengd met honing zuiveren ze het bloed. Rozenbottels zijn rijk aan vitamine C en zijn uitstekend tegen verkoudheid, keelpijn en griep.

  Je totemedelsteen is Rozenkwarts, een kristalachtige vorm van kwarts, die zijn fijne roze kleur dankt aan spoortjes van mangaan. Het is een steen voor het hartchakra. Rozenkwarts helpt een einde te maken aan emoties die het hart bedrukken, zoals trauma’ s,verdriet, angst en haat. De steen bevordert het begrip. Rozenkwarts is zowel een uitzender als een ontvanger en bevordert de liefde tussen ouders en kinderen, het versterkt de gezinseenheid en betrokkenheid bij elkaar. Spechten ontwikkelen sterke familierelaties en zijn bereid zich grote opofferingen te getroosten voor het geluk van hun kinderen. En de kleur van jou als specht is dus roze. Als je een specht kent in je naaste omgeving kun je het beste als volgt met hem of haar omgaan: realiseer je dat ze uiterst emotioneel en wispelturig zijn en in hun schulp kruipen zo gauw ze denken dat iets of iemand uit haar familiebezit bedreigd wordt. Wees positief in hun gezelschap. Denk eraan dat jouw persoonlijke zorgen de zorgen van de specht worden. Spechten worden net zo gemakkelijk door zorgen en gepieker aangestoken als anderen door een verkoudheid. Jut ze niet te hard op. Ze laten zich leiden, maar ze laten zich nooit opdrijven

  ——————————————————————————–

  LEEUW

  Als je geboren bent tussen 22 juli en 22 augustus en een Leeuw bent, is je totemdier de Zalm, jawel; je bent geboren in de rijptijd, de periode in het jaar met warme Zuidenwinden waar de Zon op het Noordelijke Halfrond het warmst is, en de vruchten van Moeder Aarde laat rijpen. De rijptijd is een periode van openheid en warmte.

  Als Leeuw behoor je tot de Haviksclan, waardoor je extravert en vitaal bent en een onverzadigbare innerlijke drang hebt om onafgebroken in de weer te zijn. Je bent meestal de spil van de activiteiten waarmee je bezig bent. Je totemdier is de zalm, die in Noord Europa beschouwd werd als de koning der vissen. deze magnifieke vis kan tot 1,5 meter lang worden en tot 30 kilo zwaar. Hij is een volleerde navigator, die zijn weg van de zee naar geboorterivier weet te vinden e stroomopwaarts naar zijn paaigrond toe zwemt. Op deze tocht kan hij over watervallen tot 3 meter hoog springen. Hij werd in de oudheid met wijsheid en doelgerichtheid geassocieerd. In aanleg is de zalm als totem gezegend met een lang leven, zodat ze kunnen leren in waardigheid oud te worden. De zalm beweegt zich dermate sierlijk door het water dat ze nauwelijks enige deining veroorzaken. In de rijptijd geboren mensen zouden hun totemdier moeten nabootsen en zich door het leven leren bewegen zonder verstoring of deining te veroorzaken.

  Je totemplant is de Framboos, en je totemedelsteen de kornalijn of carneool. De framboos is je totemplant als je een Leeuw bent of Zalm volgens antibiotische eigenschappen. Van de bladeren kan men een milde en smakelijke kruidenthee getrokken worden, die misselijkheid verlicht, vooral bij zwangere vrouwen en helpt ook bij menstruatieproblemen. De thee maakt daarnaast de slijmvliezen schoon en normaliseert de bloedsuikerspiegel. Net zoals hun totemplant worden zalmen vaak door anderen opgezocht vanwege hun plezierige gezelschap. Net zoals de framboos kunnen zalmen anderen helpen hun problemen uit hun systeem te spoelen. en de carneool is dus je totemmineraal. De steen is vleeskleurig of rood en carneool betekent letterlijk vleeskleurig. Het is een steen van integriteit en gold onder de Indianen vaak als symbool van de kracht en schoonheid van Moeder Aarde. Carneool stimuleert en zet tot actie aan. Hij verzacht woede en verdrijft de aandrang om ruzie te maken.

  De kleur die bij je hoort als Zalm is rood, en als je andere mensen kent die een zalm of leeuw zijn, kom dan snel ter zake. Zalmen verfoeien gebeuzel. Hoor hun standpunt aan Het is het enige dat voor hen telt. Ze hebben er een gruwelijke hekel aan in de rede te worden gevallen. Moedig zalmen aan maar niet door gevlei. Als ze vermoeden dat je onoprecht bent, verlies je al vlug hun respect

  ——————————————————————————–

  MAAGD

  Als je geboren tussen 23 augustus en 23 september en een Maagd bent volgens de westerse astrologie, dan is je totemdier de Bruine Beer, je totemplant het viooltje, en je totemedelsteen de Topaas. Je kleur is bruin en violet.

  Je bent geboren in de oogsttijd en behoort tot de schildpadclan. Leden van deze clan omringen zich graag met dergelijke en vertrouwde dingen. Stapje voor stapje boek je vooruitgang, en je bezit een nauwe affiniteit met de natuur, specifiek gebieden met heuvels of bergen. Je totemdier is dus de Bruine Beer. Deze kan tot 1,5 meter lang worden en wel 800 kg zwaar wegen. Hoewel hij verschrikkelijk sterk is is hij een van de zachtaardigste dieren die er zijn, hij is bijna menselijk. Hij kan op twee benen lopen, in bomen klimmen en zelfs vis vangen met zijn poten. De beer eet nagenoeg alles, gras, planten, bessen, noten, groente, vis en kleine dieren.Hij is met name verzot op honing en bessen. In de winter houden beren een winterslaap. De welpen worden vroeg in de lente geboren, het duurt ongeveer 7 jaar voor ze volwassen zijn. Beren hebben tijd nodig zich aan veranderingen aan te passen. Het zijn constructieve en goede reparateurs, en kunnen dingen weer aan de gang krijgen. Voor de Amerikaanse Indianen was de Bruine Beer en dromer. Hoewel je praktisch bent aangelegd, ben je misschien in essentie daarom ook wel een dromer, met een scherp voorstellingsvermogen en je kunt dan kennelijk eindeloos dagdromen.

  Het viooltje is je totemplant als je een Bruine Beer bent volgens Moeder Aarde astrologie. Het viooltje groeit dicht op de grond en evenals hun totemplant uiten Bruine Beren hun tederheid vaak door praktische bezigheden die dicht bij de aarde blijven.

  Je totemmineraal is de topaas. Deze zachte, goudbruine steen is heel delicaat, maar bergt een grote kracht in zich. Hij werd beschouwd als de steen van de expansie, en hij wekt een gevoel van hoop. Topaas geniet de reputatie spanningen te verdrijven, en wel speciaal negatieve trillingen van een gekwelde geest. Om die reden helpt de topaas ook bij depressiviteit en slapeloosheid. Ga liggen en leg een topaas op je derde oog. Andere mensen die Bruine Beer mensen kunnen het beste aan hun praktische kanten appelleren. Toon belangstelling voor hun werk en wees begaan met hun wel en wee. Wees ook vooral logisch. Bruine beren houden niet van onzekerheid of niet op tijd zijn of zonder afspraak binnenvallen. Ze reageren op oprechte begaanheid en affectie en zachtheid. Wordt je echter te vlug emotioneel, dan slaan ze op de vlucht.

  ——————————————————————————–

  WEEGSCHAAL

  Als je tussen 24 september en 23 oktober geboren bent en een weegschaal bent volgens de westerse astrologie, ben je een Kraai volgens Moeder Aarde astrologie. Je bent dan geboren in de tijd van de vallende bladeren, in het begin van het seizoen van verinnerlijking,

  Je behoort tevens tot de clan van de vlinders, altijd in de weer en in beweging en constant veranderend in houding tegenover dingen. Vlinders zijn organisatoren en brengers van nieuwe ideeën.

  Je totemdier is dus de Kraai. Over de hele wereld komen meer dan 100 soorten kraaien voor, zoals bijvoorbeeld de roek, de raaf, de ekster en de kauw. De kraai is een gedrongen vogel met zwarte veren en een sterke snavel en poten. Hij past zich gemakkelijk aan en kan bijna overal wonen, In wezen is de kraai een plunderaar en aaseter. Hij voedt zich hoofdzakelijk op de grond met granen, wortelgewassen, vruchten, noten, kadavers, insecten en kleine dieren. Met zijn sterke poten kan hij zich snel op de grond bewegen. Kraaien gaan meestal met hele groepjes tegelijk op zoek naar voedsel, nooit alleen. De Kraai is dus je totemdier als je een Weegschaal bent volgens de westerse astrologie. Terwijl boeren de vogel maar een plaag vinden, belichaamde hij met zijn “vuilverwerkende” activiteit naar de opvatting van de Indianen een evenwichtscheppende kracht in de natuurlijke orde. De Kraai werd door de Indianen tevens beschouwd als “Leraarvogel” wegens zijn intelligentie en zijn vermogen zich overal op zijn gemak te voelen. Net zoals hun totem is de Kraaimens iemand die heel trouw is aan de groep of organisatie waartoe hij behoort, en net zoals de Kraai is de Weegschaalmens ook iemand die altijd op zoek is naar het juiste evenwicht, De Kraai doet dit door veranderingen in de atmosfeer met zijn vleugels aan te voelen en te beheersen.

  De klimop is je totemplant als je een Kraai bent volgens Moeder Aarde astrologie. Het is altijd een groene plant die zich in spiralen omhoog slingert en gedijt in de donkere helft van het jaar. Hij bloeit van augustus tot oktober en de kleine zwarte bessen rijpen in de winter en voorzien in voedsel voor hongerige vogels. Medicinaal werd de klimop alleen heel voorzichtig gebruikt, bij sommige kuren voor de huid, omdat ze giftig is. Klimop geldt als symbool voor wedergeboorte en het feit dat hij eeuwig groen bleef van grote betekenis voor kraaien. Zij wijst op de noodzaak taai te zijn en door te zetten, vooral in tijden van tegenspoed of grote verandering.

  Als Weegschaal is je totemdier dus de Kraai en je totemedelsteen de Azuriet. Het is een steen met een zachte, vredige trilling, waardoor hij vooral nuttig is als focus voor meditatie. Evenals azuriet hebben Kraaien een zachte kant in hun aard en Kraaien zouden azuriet moeten dragen, want deze helpen hen zich sterker te verbinden met de energieen van Moeder Aarde en een duidelijk inzicht in hun ween te krijgen. De steen wordt gedragen als een ring, bij voorkeur aan de rechterhand, of op het lichaam zelf.

  Tot slot: je kleur is blauw en als je andere mensen die een kraai zijn: vat de vriendelijkheid van Kraaien niet op als genegenheid. Blijf in gesprekken met hen terzake. Kraaien hebben graag dat dingen hun duidelijk of logisch uitgelegd worden en verfoeien langdradige babbelkousen haast al net zo erg als rad van de tongriem gesneden, onder druk zettende verkopers. Vermijd het om in groepen waar een kraai deel vanuit maakt gesprekken de grove kant te laten uitgaan. Kraaien gruwen van vulgariteit, hoewel ze vaak te diplomatiek zijn om hun gevoelens te laten blijken.

  ——————————————————————————–

  SCHORPIOEN

  Als je tussen 24 oktober en 22 november geboren bent, ben je volgens de westerse astrologie geboren onder het teken Schorpioen en behoor je volgens de Indianen tot de clan van de kikkers, die het waterelement beheersen. Door het vloeibare van het waterelement laten leden van de kikkerclan zich gemakkelijk meesleuren in hun honger naar nieuwe ideeen en ervaringen. Jullie bezitten het vermogen om vernieuwing en verfrissing te brengen in elk project waar je bij betrokken bent. Als lid van de kikkerclan ben je in staat je op de stroom van de creatieve en genezende energieen af te stemmen en deze te kanaliseren waar dat nodig is. Het lijkt ook wel of je je als kikker meer thuis voelt in het verkennen van de ontastbare dingen van het leven.

  Je diertotem is de Slang. De Slang is het totemdier van de Schorpioen. De Noord Amerikaanse Indianen behandelen de Slang met respect en schrijven hem vele speciale krachten toe. Met zijn vermogen om periodiek zijn huid af te werpen vertegenwoordigt de slang de kracht van transformatie en vernieuwing. De slang is een dier zonder ledematen, dat zich glijdend kan voortbewegen door de voor-en achterwaartse bewegingen van zijn systeem van buikschilden of schubben. Hij kan zijn kaken zeer wijd opensperren, sommige soorten hebben tanden die verder in de mondholte liggen. Het dier voedt zich met ratten, muizen, hagedissen en kikkers en is daarnaast verzot op insecten als tussendoortje. Zijn gespleten tong is zowel een smaak als reukzintuig, terwijl hij tevens zeer sensitief is voor trillingen. De slang vervelt dus periodiek: de oppervlakkige hoornlaag van de huid laat los en wordt aan een stuk afgestroopt. Net zoals de slang neigen in de vorsttijd geboren mensen ernaar drastische veranderingen in hun leven door te maken. Ze werpen geregeld oude bindingen en banden af en lijken helemaal opnieuw te beginnen. Ze maken deze veranderingen om de best denkbare redenen, maar het gebeurt nogal eens op een ongeschikt moment, waardoor ze onnodig veel psychisch leed over zichzelf afroepen. Een belangrijk doel in hun leven is dan ook het leren beheersen van de kunst van het timen. Een slang heeft een scherp gezichtsvermogen en kan zijn prooi volkomen biologiseren met een haast hypnotiserende blik, iets wat we wel herkennen bij het type Schorpioenmens: Slangen kijken je vaak recht in de ogen met een blik die rechtstreeks tot je ziel lijkt door te dringen. Sommigen voelen zich er onbehaaglijk, of zelfs ontredderd onder. Het is alsof de Slang recht in de geheimste hoekjes van je innerlijk kan kijken. Maar in de ervaring van de Indianen was de slang een dier dat niet snel in woede uitbarstte. Op de grond daarvan gold hij notabene als symbool voor tolerantie. Analoog daaraan is het doel van veel van de ervaringen die Slangen meemaken in hun leven dat ze leren, zich de deugden van geduld en tolerantie eigen te maken. In de Oudheid was de slang een beschermer van de mysteriescholen. Hij bewaakte de toegang tot kennis en wijsheid tegen lieden die mogelijk dubieuze motieven hadden. Daarnaast geldt hij als de beschermer van de hallucinogeen planten. Evenzo kunnen slangen van grote hulp zijn voor mensen die onder de gevolgen van alcohol of drugsgebruik lijden. De slang die in een vliegend serpent verandert, was een symbool van een god bij de oude Maya’s. Het wil niet zeggen dat de Slangmens goden waren, maar velen van hen koesteren bewuste aspiraties, die hen vooruit en naar boven stuwen, hoe zeer het ook tegenzit. Dit is een specifieke eigenschap van de wezensaard van de Schorpioen waarvan het totemdier de Slang is, die ze mogelijk voor dit leven gekozen hebben en aangeeft dat ze levenslang een transformatieproces doormaken. Het behelst een transformatie van zuiver zelfzuchtige doelen, waar ze alleen persoonlijk baat bij hebben, naar constructieve energieën waarin ze anderen laten delen. E n het vermogen om te verwonden wordt dan getransformeerd naar het vermogen te genezen en verlichting te brengen.

  De Schorpioen heeft de slang als totemdier, en de distel als totemplant volgens de Amerikaanse Indianen. Distels hebben dikke stekelige, getande bladeren en dichte bloemhoofdjes met paarse bloemen. De moderne mens vindt de distel maar een vervelend onkruid, maar voor de Amerikaanse Indianen bezat hij goede en heilzame eigenschappen. Hij was nuttig tegen allerlei soorten giften. Net zoals de distel hebben Slangen een mechanisme dat verhindert dat anderen te dicht bij hen in de buurt komen en echt doorgronden hoe ze in elkaar zitten. Die tengevolge worden Slangen vaak verkeerd begrepen en hun werkelijke waarde onderschat. Een van de lessen die Slangen dienen te leren van hun levenservaringen, is de noodzaak, net zoals de distel, een sterke wortel in de aarde te hebben. De distel is rijk aan vitaminen. De Amerikaanse Indianen schilden de wortel af en aten deze rauw; de zaden werden vaal rauw of geroosterd gegeten. Van de gedroogde bladeren trok men een kruidenthee. Tot slot nog wat weetjes: de beste tijden voor de Slangen zijn 5 uur in de morgen tot 7 uur in de avond, en de beste maanden van het jaar de Schorpioenmaand, de Vissenmaand en de Kreeftmaand. Jullie behoren alle drie tot de clan van de kikkers.

  Jullie kleur is violet en jullie steen de Amethist. En voor andere mensen die slangen kennen een tip hoe je met deze mensen het beste om kunt gaan: wees oprecht. Slangen verfoeien achterbaksheid. Wees precies. Slangen vervelen zich met lange uiteenzettingen. Houd je aan je woord. Slangen maken zich uit de voeten als ze denken dat je niet te vertrouwen bent. Wek nooit hun woede. Slangen zijn kort van memorie, maar een krenking vergeten ze nooit.

  ——————————————————————————–

  BOOGSCHUTTER

  Binnenkort, in de tijd van de lange nachten, zijn de Boogschutters jarig, zo tussen 25 november en 21 december. Volgens de Indianen ben je dan een Uil, of in ieder geval is de Uil je totemdier evenals de grizzlybeer. In deze tijd van het jaar is de lucht op het noordelijk halfrond fris en schoon en in alle richtingen is er een helder zicht. Groeien is een kwestie van helder kijken en waarnemen en de uil kan visionair zijn.

  Als Uil of als Boogschutter behoor je volgens Moeder Aarde astrologie tot de havikclan. De havik is het symbool voor het element vuur, en deel uit te maken van de havikclan maakt je uiteraard net als een havik intelligent en scherpzinnig.

  De Uil is het totemdier voor de Boogschutter geboren mensen. Uilen zijn vogels met zachte veren en een korte staart. Ze hebben een grote kop, een plat gezicht met enorme ogen en een deels verborgen gekromde snavel. Het zijn nachtdieren en we zouden ze de nachtelijke tegenhangers van haviken en valken kunnen noemen. De kerk-of torenuil is een effectieve en machtige totem. Hij heeft een wit gezicht, bleekkleurige veren en lange poten. Hij leeft alleen of in paren en verblijft in een holle boom, kerktorens en boerderijgebouwen. Hij jaagt s’nachts en voedt zich hoofdzakelijk met kleine knaagdieren. Het kerkuilwijfje legt 4 tot 7 eieren, die een incubatietijd van 33 dagen hebben. Gedurende deze tijd brengt het mannetje haar voedsel. Uilen zijn zeer zorgzaam voor hun jongen. Voor velen is de uil een onheilspellend dier. Dit gaat terug naar de tijd waarin men er alles aan deed om wat vroeger heilig was omlaag te halen. In de voorchristelijke tijd werd de uil in verband gebracht met verstandelijke capaciteiten en met wijsheid en sacrale wetenschap. Hij gold als een heilige vogel. Maar net zoals hun totemvogel kunnen Uilen zich hooghartig gedragen en ook wel flamboyant. Uilenmensen voelen zich wel aangetrokken tot esoterische onderwerpen en geheime dingen. Het verlangen om uit het gezicht te verdwijnen, zoals de uil in de nachtelijke duisternis verdwijnt, kan vele vormen aannemen. Soms is de Uil de kluizenaar en in zulke perioden loopt de uil het gevaar verkeerd begrepen te worden en doet dan zowel anderen als zichzelf pijn. De uil is verbonden met wijsheid die verborgen is, en met licht dat in de duisternis schijnt, zoals de nachtelijke Maan.

  De totemplant voor de uil en dus voor jou als Boogschutter is de Maretak. De maretak wordt ook wel mistletoe genoemd of in het Latijn viscum album. Het is een rare plant, een halfparasitaire, altijd groen heester, die op verschillende bomen kunnen groeien, speciaal op appelbomen, haagdoorns en esdoorns. Hij draagt witte vlezige bessen, die slijmerig zaad bevatten. De Indianen beschouwen de maretak als een soort boomslang en pasten hem medicinaal toe tegen cholera, stuipen en hysterie. Viscum Album is trouwens ook in de homeopathie een veel toegepast geneesmiddel. In Europa gold de maretak in de oude tijd als een heilige plant, omdat hij rond herfstequinox, het begin van de donkere jaarhelft aankondigde, en zijn climax bereikte ten tijde van het wintersolstitium, rond 21 december dus. De manier waarop een maretak zich rond een bom heen windt, werd vergeleken met de tedere omstrengeling door een geliefde, terwijl zijn glanzende bessen vergeleken werden met sperma. Vandaar zijn associatie met liefde en vruchtbaarheid. Vrouwen droegen soms maretak als een conceptiebevorderend amulet. Het kerstgebruik om elkaar te kussen onder de maretak geeft aan dat er aan deze plant magische eigenschappen worden toegeschreven. Zijn echte betekenis is het voortzetten van het leven. Net zoals deze totemplant bezitten de Uilmensen, de Boogschutters in de westerse astrologie, bepaalde zich vastklampende kwaliteiten en stralen zelfs iets magisch uit. De nadruk ligt op grensverbreiding en vernieuwing.

  Als Boogschutter behoor je dus tot de Haviksclan, je totemdier is de Uil, je totemplant de Maretak en je totemedelsteen de Obsidiaan volgens Moeder Aarde astrologie. Obsidiaan wordt ook wel Apachetraan genoemd, hij geeft een scherp gezicht, is vulkanisch glasachtig, sprankelend en met een scherpe kant. Uilen zouden Obsidiaan moeten dragen, het beschermt je tegen schadelijke invloeden. En als je een Uilmens kent, de beste manier om met ze om te gaan is zeker te zijn van je feiten.Bespreek dingen uitvoerig met Uilen. Ze laten zich niet gemakkelijk overreden, zodat een stelling wel waterdicht moet zijn. Laat trouwens nooit blijken dat je aan de goede bedoelingen van de Uil twijfelt.

  ——————————————————————————–

  STEENBOK

  Als je een Gans bent, of liever gezegd als je een Steenbok bent en jarig bent tussen 22 december en 19 januari, en Gans je totemdier is volgens Moeder Aarde astrologie van de Indianen, dan ben je geboren in de tijd van de vernieuwing, in de eerste fase van de winter. Deze periode begint met het wintersolstitium, die een tijd voor verfrissing en vernieuwing inluidt: op dat moment namelijk is de nacht het langst geweest en worden de nachten weer korter en de dagen langer. De Zon gaat niet verder op zijn pad naar het Zuiden, hij keert weer om en komt weer meer licht brengen, elke dag een stukje meer. Het begint met het wintersolstitium dus, dat in onze tijden veranderd is in het Kerstfeest, maar vroeger dus het feest van het wederkerende licht was. Rond 21 december valt dat trouwens officieel. Onder dit teken geboren mensen zijn praktisch en ambitieus. Ze mogen anderen graag, maar deze mensen kunnen gereserveerd zijn, ze voelen zich namelijk best wel heel emotioneel kwetsbaar, als ze te open zouden zijn. In het verleden hebben ze daar geen beste ervaringen mee gehad, dus het duurt een tijd voor je hun vertrouwen kunt winnen.

  De edelsteen, je totemmineraal als het ware, als je een Gans bent, is de Peridoot, dat is een stollingsgesteente, dat ook wel chrysoliet of olivijn wordt genoemd, en onder die namen veel bekender is. Het is een delicate groene steen, met een glasachtige glans. de Amerikaanse Indianen beschouwden deze steen als tot steen geworden “hemelse straling”, rechtstreeks afkomstig van zonnekracht. Als steen van het licht was deze steen verbonden met enerzijds helderziendheid, een zeer vreemde eigenschap in ons denken over de nuchter en praktische Steenbok, en anderzijds helderheid van geest, een heel bekende eigenschap van deze mensen.

  Ook werd de Peridoot in verband gebracht met de spirituele zij en schonk daardoor onderscheidingsvermogen op spiritueel gebied. Misschien dat daarom de Steenbok niet alles voor zoete koek slikt, maar heel serieus is op het spirituele pad. Peridoot heeft een kalmerende invloed vooral als je een steen in een hoofdtooi zet of op de basis van je keel draagt, omdat ze rechtstreeks inwerken op de chakra’s van het hoofd.

  De totemplant van de Gans of van de Steenbok is dus de Braam. De Braam is een overblijvende kruipplant, met slanke takken die met scherpe doorns bezet zijn. De getande bladeren zijn aan de onderkant fijn behaard. De Indianen gebruiken de wortels en bladeren medicinaal als een middel tegen diarree. Met thee van de gedroogde bladeren behandelde men enteritis en kolieken. Verder kauwde men op braambladeren tegen bloedend tandvlees. De stekelige doorns van de braam wijzen op zowel bescherming als lijden. Met beide kwaliteiten lijken Ganzen in hun leven meer dan gemiddeld te maken te krijgen. Ze stuiten nogal eens op moeilijkheden, maar lijken ook altijd beschermd te zijn tegen blijvende schade. En verder zijn ze zelf beschermers voor iedereen in hun omgeving. De braambessen van de plant zelf gelden als inspiratie, en deze totem is dus heel erg verbonden met geïnspireerd zijn en met de moed een volharding die nodig zijn om de aspiraties die je hebt te realiseren. De gans is dus het totemdier van de Steenbok, dwz, voor als je jarig bent tussen 22 december en 19 januari. Ganzen zijn grote vogels met een lang nek en korte poten. Ze vliegen in grote zwermen en snateren luid schreeuwend. Ze wonen op heidegronden, moerasgebieden en grasland vlak bij meren en rivieren. Hoewel ze goede zwemmers zijn, voelen ze zich hoofdzakelijk van het land. De gans was een favoriete totem onder de Kelten: hij komt ook veelvuldig voor in onze sprookjes. De hoog in de lucht vliegende gans, die schreeuwend zijn koers langs de midwinters hemel volgt, werd vroeger geassocieerd met de krachten van het noorden, en met de daad van zuivering en vernieuwing. De gans als traditionele kerstmaaltijd kan heel goed zijn oorsprong gevonden hebben in een ritueel feestmaal van geheiligd ganzenvlees, waarmee het vernieuwingsproces werd benadrukt. Er zijn talloze soorten ganzen. Vereerd door de Amerikaanse Indianen werd vooral de sneeuwgans, die zij de vogel van voorbij de noordenwinden noemden. Ganzen vliegen in zwermen. Op hun trektochten zijn deze zwermen reusachtig en tellen soms wel duizenden vogels, sommige ganzen leggen elk jaar wel 8000 kilometer af van en naar hun broedplaatsen in het arctische noorden. Net zoals hun totem hebben Steenbokken of gansmensen het vermogen doelen op lange termijn te stellen. Ganzen zijn perfectionist . Ze kunnen evenals hun totemdier soms muggeziften en zich druk maken om relatief onbeduidende zaken. Wanneer ze zich terneer laten drukken doordat ze op een hindernis stuiten of omdat de verwezenlijking van hun dromen nog zo ver weg lijkt te zijn, kunnen ze diep melancholisch worden. De gans is wit, de kleur van zuiverheid. Het schier onmogelijke wordt soms voor hen bereikbaar. Ganzen hebben kortom duidelijk aspiraties en verregaande dromen, en bij de Indianen gold de gans ook als een grote dromer. Dromen in de zin van plannen hebben op de lange termijn, dromen willen verwerkelijken. Hun grootste frustratie ligt er in dat dat niet snel genoeg gaat. Hoe kunnen andere mensen het best met een gans omgaan? Blijf nuchter en zakelijk. En stoor ze nooit als ze hard aan het werk zijn. Ganzen reageren zelden als je een beroep op hun gevoel doet en hebben een gruwelijke hekel aan onoprechtheid

  ——————————————————————————–

  Waterman

  Ben je een Waterman geboren tussen 21 januari en 18 februari? Dan is je totemdier volgens de Indianen de Otter. En de clan waar je in principe toe behoort is de vlinderclan. In de natuur is het de tijd van reiniging.

  De Otter die behoort tot de familie van de marterachtigen voelt zich zowel in het water als op het land thuis. Hij heeft een dikke, sterke, spits toelopende staart, die als roer in het water dient en als werktuig voor zijn bouwwerkzaamheden. Hij heeft grote korte, sterke poten en vliezen tussen de tenen en daarmee kan hij met grote snelheid door het water zwemmen. Hij kan tot vier minuten onder water blijven. Hij kan in langgerekte staat wel 90 cm lang worden. De Otter voedt zich voornamelijk met vis. Hij staat bekend om zijn enorme vermogen plezier te maken en om zijn speelsheid. Omdat de Otter ook houdingen aan kan nemen die ongebruikelijk zijn voor dieren wordt hij ook wel als een soort van mimespeler beschouwd. Net zoals hun totemdier zijn onder dit teken geboren mensen vriendelijk, behulpzaam, speels en doortastend. Met hun grote hulpvaardigheid zetten ze zich vaak in voor liefdadige doelen. En ook zij zijn goed in het imiteren van anderen. Een norsige Otter is een Otter wiens energieën om de wereld te helpen geblokkeerd wordt. Otters zijn grote organisatoren in het dierenrijk en evenzo de Waterman in het mensen rijk.

  De totemplant voor jou als Otter is de varen. Als je een Otter bent volgens de Indiaanse Moeder Aarde astrologie, en dus een Waterman in ons taalgebruik, dan is je totemplant de varen. altijd groen, overblijvend en welig groeiend op schaduwrijke plaatsen, in de bossen en tussen de rotsen. De Indianen maakten van de wortelstok een infusie tegen hoesten en ademhalingsproblemen. En het diende als reinigend middel voor het wassen van uitwendige wonden. Evenals hun totemplant bezit je als Otter het vermogen om met de wind mee te buigen en je aan te passen, alhoewel je dat niet minder hardnekkig maakt.

  Je totemmineraal is de Turkoois, een zachte hemelsblauwe of groenblauwe steen. De Turkoois is een inzichtbevorderende steen en elke Otter zou er een moeten dragen voor het evenwicht van zijn of haar gemoedgesteldheid. Als armband aan de linkerpols zijn Turkooizen genezend, en in meditatie helpen ze door te dringen tot het doel

  ——————————————————————————–

  VISSEN

  Als je een Vis bent volgens de westerse astrologie, is je totemdier de Wolf. Het is de tijd in de natuur van de stormwinden. Er is veel turbulentie in de lucht, en de winden kunnen op slag van richting veranderen. En ze verfrissen de bodem als voorbereiding voor een nieuwe lente.

  Als Vis behoor je tot de clan van de kikkers. Uit je affiniteit met het element water volgt al dat je diepe gevoelens hebt en je af kunt stemmen op dingen op alle niveaus. Je dient wel een zekere mate van volwassenheid en wijsheid te bereiken om de gevoelens te kunnen begrijpen en er adequaat mee om te kunnen gaan. Kikkers zijn ook gevoeliger dan de meeste voor de fasen van de maan. Ze zijn stil, als kalm water, wanneer de maan nieuw en duister is, en deinen van emotionele energie als de maan vol is. De Wolf is een van de voorouders van onze huishond, sterk en gespierd, met gepunte oren en een dikke, ruig behaarde staart. Hun kleur varieert van wit in de poolstreken tot bruin tot haast zwart. In Europa zijn ze tegenwoordig vrijwel uitgeroeid en ook in Noord Amerika is het een bedreigde diersoort. Wolven hebben een vaste relatie met hun partner en paren blijven levenslang bij elkaar. De Wolf was een dier dat in hoog aanzien stond bij de oude stammen van Noord Europa. Hij was ook bij de Kelten een totemdier. In sommige tradities werd de periode tussen 19 februari en 20 maart, de periode van het teken Vissen dus, de Wolfmaand genoemd.

  De Amerikaanse Indianen associeerden de Wolf met bergen en hooggelegen plaatsen en beschouwden hem als een leraar en gids die de weg naar de heilige dingen wees. Een naaste verwant van de wolf is een coyote, de Noord Amerikaanse tegenhanger van de jakhals. Met zijn potsenmakerij en gewiekstheid gold de coyote bij sommige Indiaanse volken als heilige bedrieger. Sjamanen doen soms wel hetzelfde met hun vertoningen en verrassingstechnieken. Wolven zijn intuïtief en sensitief en hebben de behoefte een heel duidelijk eigen terrein af te bakenen. Bij het ongevraagd over hun grenzen heen gaan kunnen ze heel erg van slag raken.

  De totemplant van de Vis is de Weegbree. Een onaanzienlijke plantje, soms vertrapt door mensen, met enorme genezende gaven. Dat lijkt soms wel wat op het martelaaraspect van de vis. De Weegbree is de totemplant van de onder het teken van de Wolf geboren mensen. Wolf is je totemdier als je een Vis bent. De Weegbree stond bij de Amerikaanse Indianen bekend om zijn veelzijdige geneeskrachtige eigenschappen. Men gebruikte de plant bij het oplossen van verslijming, met name bij catarre, en voor spijsverteringsstoornissen als gastritis en entritis. De verse bladeren legde men op insectenbeten en bij sneden en zweren. De wortel vormde een middel tegen kiespijn. Net zoals jullie totemplant, bezit je als veelzijdige gaven op het terrein van genezen. Jullie manier van doen is troostend en geruststellend. En net zoals jullie totemplant moet je wel goed in de aarde geworteld zijn om te gedijen.

  Je totemedelsteen is Jade. Jade heeft een groene kalmerende kleur. Het is een van de taaiste delfstoffen en kan grote druk weerstaan. Het was heel kostbaar bij de Indianen e volken in de oudheid en werd geassocieerd met helderheid, wijsheid, rechtvaardigheid en loyaliteit. Jade werkt in op de chakra’s en zuivert. En Jade schijnt een hoge ouderdom te bevorderen. Jade zendt verzachtende trillingen uit en verdrijft negativiteit. Het is daarom een belangrijke steen om bij je te dragen en in huis te hebben.

  Bron: http://home.zonnet.nl/eavanviegen/Indianen/Indianen.htm

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.