Emoties, de drijvende kracht in ons leven‏


 

 

In een vorig artikel  schreef ik reeds dat ons lichaam in verbinding staat met de ziel via emoties.

Daarop kwam een vraag hoe dat concreet in zijn werking gaat. Ik zal dat verduidelijken aan de hand van mijn vertaling van het scheppingsverhaal.

De hele opzet van de schepping, is God die zichzelf wil ervaren en beleven.God heeft de mens geschapen om zichzelf te verkennen.

Het scheppingsverhaalschepping aarde

Ervaren in het ijle lukte blijkbaar niet zo goed daarom heeft God een wereld geschapen waarin hij fysiek kan ervaren.

God begon met het scheppen van alle vormen en daar stond hij dan. Hij keek en besloot dat die mate van beleving van Zijn, te passief was voor wat hij echt wou ervaren. De vormen , die een prachtig decor vormden kwamen niet in beweging, waardoor er geen fysieke interactie was en dus ook geen fysieke ervaring.

Toen begon God te experimenteren met levensvormen en zagen de dieren het licht.

God keek en dacht hmm die dieren zijn wel leuk maar ik kan er niet veel mee aanvangen want die overleven wel maar beleven niet gericht. Toen dacht God,  ik leg er nog iets meer van mezelf in en hij schiep de mens naar zijn evenbeeld. Met zijn evenbeeld wordt bedoelt zijn bewuste, scheppende intelligentie.

De mens mag met recht de IK-BEN-GOD genoemd worden.

Mooi, dacht God, dat is het. Hij blies er zijn adem in , waardoor de mens bezield werd en hij begon te spelen in de IK-BEN-GOD.

Maar het was zo saai. Alles was zo mooi, volmaakt en er gebeurde niet veel.

God wou meer.  God dacht zolang de IK-BEN-GOD zich bewust blijven van hun eenheid met mij en met de hele schepping zal er niet veel actie en ervaring zijn en blijven zij lekker luieren in het aards paradijs.

Bon, de IK-BEN-GOD moest een schop onder zijn kont krijgen en uit dat aards paradijs. Die schop onder zijn kont moest onschadelijk zijn, doch krachtig genoeg en lang blijven doorwerken.The-Heavens-are-for-the-Earth-the-Earth-is-for-Man-and-Man-has-a-Spirit-for-God

God dacht aan een soort push, een motivatie waardoor de IK-BEN-GOD actie onderneemt, op onderzoek uit gaat, ontdekt, ervaart en zo elk facet van wat is terugbrengt tot zijn kern, namelijk  God.

God deed twee dingen.

  1. Eerst zorgde hij ervoor dat de stem van het innerlijk weten door de zintuigen overstemd werd. Hierdoor  deed de begeerte zijn intrede met zijn extraatje, het gevoel van afgescheidenheid.
  2. Ten tweede zorgde hij voor een soort beveiliging en time out door de levensduur van een mensenleven in   te korten om hun dwaling kort te houden. Dat bracht de factor tijd in het spel.

 

Waarom is de begeerte zo’n krachtige impuls?

 Omdat als alles goed is en alles is één, er niet echt een wil is, maar een Zijn.  Begeren is het aardse willen. Als mens beleven we via ons lichaam, omdat we daarmee voelen. Beroering is wat ons in actie brengt. Je ziel brengt je in beroering via je emoties.

Het grondgetal van de schepping is 4 dus de begeerte bestaat ook uit 4 facetten:

  1. – ziel: begeestering: wat wil hier ervaren worden
  2. –psyche: emoties : hoe zal je dat ervaren, welk pad ernaar toe zal je gebruiken, de beladenheid
  3. –hersenen: begeerte : de handeling om te ervaren
  4. –lichaam: ervaren :  de werktuigen om te ervaren

De ziel wil weer zijn éénheid verkennen en ervaren.

De psyche geeft richting via de emoties, omdat de emoties velden aanduiden waar je van jezelf vervreemd bent.

De hersenen sturen de emoties naar dat lichaamsdeel dat het wil activeren.

Het lichaam ontdekt wat de ziel wil weten via zijn ogen die zien willen, oren die horen willen, een neus die ruiken wil, een mond die proeven wil en een huid die aan-raken en voelen wil.

De verschillende emoties

Vreugde:  je bent op je zielepad

Liefde: je groeit

Boosheid: je doet jezelf tekort

Twijfel: je ziel waarschuwt je dat je beter alles nog eens op een rijtje zet en misschien beter een andere richting kiest.

Angst: je verwerpt je goddelijke scheppingskracht en almacht

Verrassing:  je verloochend jezelf want toeval bestaat niet, door je denken vallen dingen je toe.

Haat: volledig afwijzen en zwart maken van jezelf

Machteloosheid: je geeft je kracht weg aan de ander

 humor

Wat bij twijfel?

Je zielegedachte is ALTIJD je eerste gedachte of de gedachte die net voor het gevoel komt. Is het nog niet duidelijk, doe dan de kop of munt truc. Gooi je munt en kijk dan naar het directe spontane gevoel bij de uitslag. Is het teleurstelling, heb je zin om nog eens op te gooien, wel dan heb je je antwoord wat je ECHT wil.

De kracht en werking van emoties

Emoties zorgen voor de aandacht, de focus,  de energie lading. Hoe meer energie, hoe meer er in beweging kan gezet worden.

Een kleine, grappige anekdote uit mijn leven zal verduidelijken hoe de angst emotie uit het niets kon gewekt worden.

Jaren terug had ik een goede vriend waarmee ik de spirituele wereld ontdekte. Gezellig in de zetel met TV en wat kaarslicht, diende zich zijn laat avond telefoontje aan. Hij deed omslachtig het lugubere verhaal van een goede kennis van hem die vermoord was op de Sychellen vanwege zijn spirituele kennis en zijn broer die in het ziekenhuis lag, zwaar aftakelend  vanwege een vervloeking en geen dokter die iets kon doen. Ook ik moest, vanwege mijn krachten en kennis opletten, bla bla bla … Omdat ik toen enorm bezig was met die materie  werd ik meegezogen in zijn verhaal. 

Het was na 23u, ik was alleen, het was donker en veel wind buiten. Weg was plots mijn gezellige living met zijn sfeerlicht en kaarsen. Ze joeg nu eerder angst aan. Hoe meer zijn verhaal uitdijde hoe banger ik werd. Ik rilde, het haar op mijn armen stond rechtop en mijn ademhaling werd oppervlakkig. Ik durfde bijna niet meer te ademen.

 Het was alsof de duisternis me beloerde, de wind nog aanwakkerde en een beklemmende mantel over me lag. Ik liet me diep wegzakken in mijn zetel met de hoorn in de hand geklemd. Toen als klap op de vuurpijl de deur van het buitenhok hard en ritmisch begon te klapperen, had ik het zowat gehad.

 Ik besloot dat het genoeg was en riep in mijn hoofd  luidop STOP, GENOEG ik doe niet meer mee. Ik bedankte mijn vriend voor zijn telefoontje, stapte uit de zetel, stak wat meer licht aan en ging naar buiten de deur van het hok weer op slot doen.

Toen ik weer rustig was en in de zetel zat, kon ik hartelijk om mezelf lachen.  Het is nogal een kunst om tien minuten ervoor bijna te vrezen voor mijn leven en het bijna in mijn broek te doen terwijl er geen vuiltje aan de lucht is.

Dit voorval is me altijd bijgebleven en helpt me beseffen dat onze psyche met zijn emoties, gemakkelijk met ons op de loop kan gaan.

Hetzelfde met een thriller, zet de muziek af en je emoties zullen veel minder getriggerd worden.

 

Harte groet,

 Meesterlijk omgaan met een scheiding

Isabelle Lambrecht

Nieuwetijdskind.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.