4 Tips : van lijdensweg naar Leiderschap!


1 van de beroemde quotes van Bob Marley is : “The truth is :everyone is going to hurt you. You just got to find the ones that are worth suffering for “

Ik omschreef in de vorige blog(s) dat lijden een onderdeel is van het leven zelf. Door minder fijne situaties leren mensen ook. Ze zorgen voor groeiprocessen, hoewel niemand erom zit te springen om minder fijne situaties mee te maken.

Lijdensweg :

Kan jij je nog dat moment herinneren in je kindertijd? Dat je bewust of (onbewust) iemand pijn had gedaan ? Of dat iemand jou pijn deed ?

Kan jij je ook herinneren dat je met jezelf afsprak dat je ” NOOIT iemand anders pijn zou doen ? “

De meeste mensen kennen ook nog het moment waarop ze ook echt in de veronderstelling waren dat ze NOOIT iemand hadden gekwetst. ( Er is nog een groepje mensen die nog steeds in die veronderstelling leeft, maar dat is een ander verhaal ;)  )

Hoewel deze wens om zo zuiver en lief mogelijk te zijn, vanuit een goed hart zijn gemaakt : Het is een hele les om niemand te kwetsen in het leven. Met niemand bedoel ik ook Jezelf!

Ieder mens heeft wel eens ervaren een ander voorop te stellen, en daardoor zichzelf te kort te doen. Hierdoor ontstaat er disbalans. De disbalans zorgt vaak voor situaties die minder prettig zijn.

Veel voorkomende gevoelens en gedachten die dan voorkomen zijn: boosheid, teleurstelling in de ander, gedachten als : ” zie je nou wel, ik geef …alles en ik krijg er niets voor terug ” , “…. profiteert alleen maar van mij, die zie ik alleen maar op het moment als … iets nodig heeft “

De sociale verbindingen die op deze manier ontstaan, zijn gebaseerd op een mate van afhankelijkheid, voorwaardelijkheid. “…als die dit en dat aan mij geeft, kan ik die ander zus en zo geven…” . Dit is een onbewust patroon wat veel mensen hebben ervaren (of nog steeds ervaren).  Onbewust is er een onderliggend verlangen naar erkenning, liefde en waardering.

Ik schreef in eerdere blogs hierover , terug te vinden op : blog : over het onbewuste en zelfwaardering

Leiderschap:

Het hoofdkenmerk van leiderschap is :

1  Volledige verantwoordelijkheid nemen voor je eigen  gevoelens,gedachten en daden.

2 Willen luisteren naar de ander zonder in de aanval te gaan:

Echt luisteren is heel wat anders dan luisteren met 1 oor (zoals ik het noem). Luisteren is iets wat je het beste kan doen met je oren En je hart. Woorden zijn maar een deel van de informatie die aan komt. Door met je hart te luisteren, kan je beter invoelen en luisteren naar wat iemand ECHT bedoelt te zeggen.

3 Openstaan voor reacties van anderen,leuke en minder leuke:

Door echt te luisteren kan je iets leren en/of aannemen van de ander.Dat betekent niet dat je als een blad van de boom met alle winden mee moet waaien! Heel gezond om vanuit jou eigen referentiekader te kijken,voelen, ervaren of de reactie die je krijgt voor jou gevoel klopt, en of je daar iets aan wilt veranderen!

4 helemaal eerlijk naar jezelf en jouw gedrag kunnen en willen kijken:

Veel mensen weten vaak heel snel wat een ander kan verbeteren in gedrag en houding, maar vinden het lastig om naar zichzelf te kijken. Soms kan het helpen om het ‘ verwijt ‘ naar de ander om te draaien naar jezelf. Mensen zien vaak  sneller hun eigen blinde vlek weerspiegeld in de ander.

Eerlijkheid is de drijfveer van verandering!

Het grootste verschil tussen Lijden en Leiden is waar de aandacht naartoe gaat. Degene die lijdt is geneigd met de aandacht naar buiten te kijken, terwijl degene die Leidt zichzelf wil verbeteren zodat de situatie verbetert.

Fijne groei!

http://sattvahealing.wordpress.com/2013/07/22/4-tips-van-lijdensweg-naar-leiderschap-in-relaties/#comment-170

———————————————

Een mooie en duidelijke tekst in menselijke taal en begrippen geschreven, zeker omdat het leven al moeilijk genoeg is. Bedankt Sattva om te mogen delen..

Quote van mezelf..

Het lijden is pas zinvol wanneer je de les ervan inziet, dan heeft het zijn waarde gehad.

Advertenties

2 gedachten over “4 Tips : van lijdensweg naar Leiderschap!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.