Kunnen dieren denken?


 

 

Kunnen dieren denken? 

 

2.gif

 

Natuurlijk volgt een kip geen cursussen in het hoenderhok. En natuurlijk houdt een aap geen voordracht over bomenklimmen. Maar toch zijn dieren niet dom. Ze kunnen eenvoudige problemen oplossen, zelfs talen aanleren. Maar is dat denken?

 

Bron: BOP-VGC

 

Dolfijnen kunnen een bepaalde spraakkunst aanleren. Zij kunnen bijvoorbeeld het verschil leren tussen de zinnen ‘Breng de rode frisbee bij het mandje’ en ‘Breng het mandje bij de rode frisbee’. En mensapen kunnen gebarentaal aanleren en ermee ‘praten’. Papegaai Alex kan 50 voorwerpen herkennen en benoemen. En ook zeven kleuren en vijf verschillende vormen. Hij kan tot zes tellen en begrippen als ‘gelijk-verschillend’, ‘groter-kleiner’ en ‘geen enkel’ uit elkaar houden. Daarom noem je Alex makkelijk een ‘slimme’ papegaai. En wat te denken (met ons brein) van sommige dieren die zonder problemen hun weg terugvinden? Ze kijken niet op de kaarten, maar ‘lezen’ wel de sterren en de zon. Of ze ‘voelen’ de weg via het magneetveld van de aarde. Nog andere dieren ruiken de weg of maken van hun omgeving in hun brein zelf een soort landkaart, die ze de volgende keer dan kunnen gebruiken…  Bonobo’s (mensapen) proberen zo stil mogelijk over de grond te bewegen. Om de roofdieren niet op te schrikken. En ze leggen zelf wegwijzers aan. Door twijgjes van planten van een bepaalde soort af te knijpen en ze als een wegwijzer net voor of na een kruispunt in het oerwoud neer te leggen. Dieren ‘leren’ ook heel snel van elkaar. Als één dier plots iets ‘heel slims’ heeft ontdekt, doen de andere het meteen na.  Zo stonden Britse melkboeren ooit voor een raadsel. Ze zetten ’s morgens vroeg volle melkflessen op de stoep van hun klanten. Maar die vonden hun flessen met kapotte doppen en een stukje ‘leeggedronken’. De daders werden ontdekt: het waren staartmezen. Eén van hen was er in geslaagd om de dop van een fles los te peuteren om de bovendrijvende room op te drinken. En de andere mezen uit de buurt hadden dat trucje ook snel aangeleerd.  Maar is dat denken?

———————————–

Of dieren kunnen denken kan en wil ik geen mening over geven. Wel dat ze via hun instinct hun weg vervolgen om te kunnen overleven, kan misschien ook een soort denken zijn via gevoel.

Zo wordt ook weleens beweerd dat dieren geen geheugen hebben. Dat klopt niet, dieren bezitten degelijk wel een geheugen. Dat is vooral te merken wanneer ze wederom in een situatie terechtkomen die zij al eens eerder hebben beleefd waarin ze ooit eens angstig zijn geweest, en dat niet vergeten zijn. Dan herken je aan het gedrag dat ze werkelijk een geheugen bezitten.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.