Roodborstje


 

Een paar dagen terug kreeg ik een boodschap mee uit mijn workshop voor mezelf. Binnen enkele dagen zou een Roodborstje op mijn pad komen met een boodschap. Niets is toeval en de dingen vallen je toe die je nodig hebt, zowel gisteren als vandaag kwam inderdaad een Roodborstje een aantal keren in de tuin. Soms ver weg, maar ook dichtbij, alleen is het helder bekijken van de boodschap. Wat heeft het prachtig diertje me te vertellen?  los laten is de beste remedie en komt het inzicht vanzelf..

plaatje van een roodborst

 

Natuurlijk wel even naar de symboliek van het mooie vogeltje gekeken en gevonden. Leuk om te lezen welke symbolen op je pad kunnen komen wanneer het diertje je pad kruist.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

De roodborst (Erithacus rubecula)

Iedereen kent het roodborstje natuurlijk. Elke tuin heeft in de winter bijna zijn eigen roodborstje. Ook op kerstkaarten is dit populaire vogeltje zeer gewild.

Waarom roodborstjes zo vaak zijn afgebeeld op kerstkaarten is niet duidelijk. Op verschillende sites heb ik gezocht naar de symboliek achter de roodborst, en wat er toe geleid kan hebben dat hij zo geliefd is op kerstkaarten. Naast vele antwoorden heeft het minstens evenveel vragen opgeroepen.

Waar de duif symbool staat voor vrede staat de roodborst symbool voor hoop.

In een Zweeds sprookje wordt verteld hoe de roodborst aan zijn naam komt. Bij de schepping werd tegen het vogeltje gezegd dat hij zijn naam goed moest onthouden: roodborst. Helaas toen de roodborst in het water naar zijn weerspiegeling keek ontdekte hij geen rode borst. Misschien vergeten in de haast dacht het vogeltje, en bedeesd vloog hij terug om te vragen of er iets mis was gegaan. Dat was niet het geval, hij moest blijven wachten en de rode borst verdienen en dan pas zou hij roodborstje zijn.

Jaren gingen voorbij, totdat de zoon van de schepper werd gekruisigd. Er stak een doorn in zijn hoofd. Het roodborstje kon dit niet langer aanzien en trok de doorn uit het hoofd. Daarbij kwam de doorn met de punt in het roodborstje. Gevolg was een paar druppels bloed op zijn borst. Toen het roodborstje zich die avond wilde poetsen en wassen ging de druppel er niet meer af. Vanaf dat moment had het roodborstje een rode borst.

Dood je een roodborst dan geven je koeien rode melk, vernietig je zijn nest dan zal de bliksem je treffen. Wees goed voor de roodborst en geluk zal je deel zijn.

In Engeland wordt de roodborst ook gezien als symbool van de kerstdagen. Een symboliek die mogelijk al eeuwen teruggaat. In het Victoriaanse tijdperk, de tijd dat de kerstkaarten in de mode kwamen droegen de Engelse postbodes rode kleding. Robins werden ze wel genoemd. En stond Robin Hood ook niet symbool voor een betere toekomst?

Het is een allerliefst vogeltje dat bij iedere gelegenheid zijn opgewekte en vrolijke karakter laat zien.

Men merkt bij de roodborst veel goedaardigheid op, het openbaart medelijden en zelfs barmhartigheid. Voor zangvogeltjes die hun ouders verloren hebben, zijn roodborstjes dikwijls trouwe pleegouders en voor zieke soortgenoten zijn ze vaak barmhartige helpers geweest.

Men houdt van deze vogel die als eerste van alle zangers ’s morgens zijn aangenaam zachte, maar verbazend ver hoorbare zang aanwendt en ons in de winter niet verlaat.

Wie een kerstkaart krijgt met een afbeelding van een roodborstje en daarna zoekt naar de symboliek daarachter komt dus bovenstaande prachtige fabels en omschrijvingen tegen.

De laatste spreekt mij het meeste aan: De Robin of Roodborstje is een vuurbrenger. Dit vanwege de symbolische vlammen op zijn borst. De vogel werd verantwoordelijk gesteld voor het brengen van vuur en dus warmte, naar de aarde. En horen wij niet allemaal wat van die warmte door te geven?

~Bron:

http://www.skarsterlannieuws.nl/?page=nuitden&id=134

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.