Lemniscaat symbool


Lemniscaat

De lemniscaat is een symbool. Het staat voor: oneindig, eeuwige beweging, zonder begin en zonder einde, interafhankelijkheid, alles is samengesteld.
De Lemniscaat methode gebruikt het symbool als verwijzing naar de specifieke dynamiek: met de flow mee bewegen, zoeken naar evenwichten, tegenstellingen transformeren tot samenstellingen, veranderingen zien als een constante, voortdurend in dialoog gaan, flexibel denken, de weg van het midden zoeken en extreme posities vermijden. En al dat bewegen draait rond een middelpunt: de kernvraag die nu aan de orde is.

De lemniscaat is een zeer oud en veel gebruikt teken. Je vindt het terug in bijna alle culturen. Sommigen noemen het ‘de liggende acht’, omwille van de gelijkenis. Het is nodig een onderscheid te maken tussen de lemniscaat gebruikt als symbool, als tekening of als beweging. ‘Symboliseren’, ‘tekenen’ of ‘bewegen’ zijn namelijk verschillende zaken. Een symbool is het metaforisch gebruik van een voorwerp, een tekening of een verhaal. Symbolen kunnen vrij ingevuld worden. De betekenis van een symbool is, net zoals met woorden, een conventie.

 

 

 


Links staat een symbool: ‘heelheid’ of ‘verstild evenwicht’. Het symbool wordt gebruikt in het holistisch denken en in de Tao. Rechts staat een tekening, een lineaire afbeelding: een cyclische beweging met een duidelijke richting, een circulaire weg, bv. de seizoenen. Deze tekening wordt veel gebruikt in modellen i.v.m. leren, veranderen of management. De tekening is deel van het lineaire denken (in dit geval de variant circulair denken).

Wanneer we de lemniscaat als een tekening hanteren (= lineair) dan zien we: twee polen die op gelijke afstand van elkaar staan met daartussen een circulaire weg die kruist in het midden. Dan maken we van het symbool een lineaire tweedimensionale tekening. De tekening van de lemniscaat is enkel een lijn op een tweedimensionaal oppervlak. Om die lijn te vormen moet je ergens beginnen en hou je ergens op. Wanneer je de lemniscaat lineair bekijkt, dus als een tekening, zie je een cyclische beweging. 

Lineair denken werkt met tekeningen, niet met symbolen. Velen gebruiken de lemniscaat lineair! Er worden soms zelfs pijlen geplaatst op de lijnen van de lemniscaat waarbij een richting wordt aangegeven.

 

 

Het Lemniscatisch denken gebruikt de lemniscaat als een symbool en niet als een golvende lijn die je in een bepaalde richting moet volgen. Het symbool ’lemniscaat’ staat voor: oneindigheid, eeuwige beweging, zonder begin en zonder einde. Het symbool heeft geen richting, geeft geen richting aan en staat niet voor een cyclische beweging! Voor het Lemniscatisch denken is er geen cyclische beweging want niets komt ooit terug op dezelfde manier. “Je kan geen tweemaal in dezelfde rivier stappen.”

Zowel voor je waarnemen, je voelen, je kaderen, je denken als je handelen geldt: je start met iets daar waar je vertrekt, dat wil zeggen dat je je eigen ‘beginpunt’ vastlegt; je houdt er mee op daar waar je stopt, dat wil zeggen dat je je eigen ‘eindpunt’ vastlegt; het ‘middelpunt’ is je eigen gekozen focus voor dit moment. Begin- en eindpunt zijn echter arbitrair gekozen punten want in werkelijkheid bestaan ze niet. Er is geen begin en er is geen einde, er is enkel een eeuwige vloeiende, construerende beweging, een voortdurend balancerende beweging tussen interafhankelijke, samenstellende, elkaar construerende elementen. Deze elementen ‘polen’ noemen of ‘tegenstellingen’ houdt het gevaar in dat je denkt dat het hier gaat om zelfstandige fenomenen. Dat is niet zo. Ieder fenomeen is interafhankelijk en voortdurend ‘under construction’.

 

Bron: http://lemniscaatacademie.com/concepten/lemniscaat/

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Een prachtig symbool het Lemniscaat, of ook anders genoemd….de liggende acht. Zelf werk ik er ook mee bij Engelen Reiki….kan tevens mee gewerkt worden om problemen met andere mensen, situaties en zelfs verslavingen op te lossen.

 

Advertentie

5 gedachten over “Lemniscaat symbool

 1. Dit prachtig symbool kwam wederom op mijn pad na Tera Mai Reiki terug te lezen hebben, waarin ik ook ingewijd ben alvorens met Usui Reiki begon.

  Het symbool ”Zonar” dat je mee krijgt wanneer je in Tera Mai Reiki 2 ingewijd wordt.
  Image and video hosting by TinyPic

  Dit is de eerste van de Reiki symbolen die Kathleen Milner doorkreeg in haar meditaties. Teken een ‘Z’, kom iets hoger en vervolg met minimaal drie maal het tekenen van de lemniscaat. Je kan de lemniscaat oneindig lang door tekenen en er een massage van maken welk zeer fijn aanvult als het op de gehele rug geplaatst wordt.

  Zonar is een heel krachtig symbool, plaats het dus maar een enkele keer. Het is in staat in heel korte tijd, heel diepe blokkades naar boven te brengen. Zonar is in die zin keihard. Zonar wordt gebruikt om zaken uit het verleden (ook vorige levens), al dan niet karmisch, op te lossen. En voor zaken waar we geen grip op kunnen krijgen.

  De betekenis of definitie van Lemniscaat is ook….
  Lemniscaat
  symbool van het eeuwige leven en van de wisselwerking der tegengestelde krachten. Het lemniscaat verwijst naar de wet van oorzaak en gevolg

  Like

  1. Hoi Nico,

   Eerlijk gezegd heb ik zelf weinig gewerkt met dit symbool. Op mijn eigen rug kan ik het niet plaatsen en mensen willen alleen de gewone Usui symbolen. Voor mezelf opent het fysiek veel energie, op de hersenen geeft het een heerlijk eindeloos gevoel die oneindig is.

   Bedankt voor je vraagstelling en reactie 🙂

   Like

 2. Het Lemniscaat , houdt in dat het leven, het leren en het inzicht verkrijgen, oneindig is en in elkaar over blijft vloeien”.

  De “Lemniscaat”, de “Eeuwige” steeds in Beweging.
  De Lemniscaat, geboren uit het “Aureool” of is het Aureool geboren uit de Lemniscaat?
  De Lemniscaat is een aanduiding voor personen die een hoger iets of plan bereikt hebben, mensen die door hun bezigheden een hoger inzicht bekomen hebben. In de Tarot heeft de Magiër een Lemniscaat boven het hoofd, het is geen aanduiding van een heilige, maar van iemand die meer heeft of kan. De Lemniscaat heeft te maken met de energie, met doorstroming, met kracht.

  In onze toepassing gebruiken wij de vorm en de diepere betekenis van de vorm om Aardstralen af te zwakken. Het is onbegonnen werk om aardstralen te laten verdwijnen, aardstralen zijn aders voor de aarde, zij houden verbinding met elkaar en geven energie door zoals de energie stromen werken in ons lichaam.

  De mens zou de mens niet zijn als hij deze aders niet zou gaan verstoren. Deze verstoring gebeurt niet altijd door kwaad opzet maar de aders wreken zich en laten niet toe dat zij gekwetst of verstoor worden en vechten terug. Door het immens netwerk waartoe zij behoren kunnen zij beschikken over een enorme energie voorraad die zich door niets laat stuiten.

  Bouwgronden worden steeds meer en meer gezocht op waardeloze plaatsen die niet goed zijn voor landbouw of grootschalige bouwprojecten wegens hun drassige ondergrond en instabiliteit maar voor gewone huizen zijn er geen problemen, denkt men althans. Men gaat echter de bodem leegzuigen en opvullen of aanvullen waardoor er een onevenwicht groeit in deze natuur, grondstructuur, watermassa en aardstralen.

  Voorheen kon de energie en de aardstralen zich vrij vriendelijk en ongestoord bewegen in dat gebied maar door de droogzuiging, aanvulling, het plaatsen van leidingen allerhande gaat men storingen teweeg brengen in dat natuurlijk netwerk van stralingen en deze gaan zich wreken.

  Door het plaatsen van Lemniscaten, in de grond of op staanders in het huis, gaan wij deze straling opvangen en in een eeuwig durende beweging brengen. Wij gaan de straling NIET onderbreken of vernietigen want dat is ONMOGELIJK, maar opvangen en afzwakken. Daar de Lemniscaten ook een soort van zender / ontvanger zijn blijft de straal het idee houden dat ze nog steeds doorstroomt, deze stroming is echter tot het maximum afgezwakt en heeft geen of minimale invloed meer op mens, dier en plant die zich op de straal of stralen bevinden.

  Iedere aardstraal is echter ook gekoppeld aan een Kosmische straal en deze geeft een bovendruk om evenwicht te behouden, het is de natuurlijke tegenstander van de aardstraal. Wanneer wij de aardstraal gaan afzwakken dan moeten wij ook rekening houden met deze Kosmische straling en deze wordt door de Lemniscaat ook gevoed, zodat ze geen overdruk gaat produceren.

  De Lemniscaat kan verkregen worden in standaard maten maar wordt, wanneer door ons zelf geplaatst, aangepast aan de stralingen en uitgevoerd in koper, messing, zilver of een combinatie van twee of meer legeringen.

  Bron: http://www.sangha-reiki.com/Sangha-Reiki/wegwijzer/ReikiSymbolen/Lemniscaat.htm

  Like

 3. Een liggende acht. ‘De ene helft is het verlies, de andere helft is de winst die er op kan volgen. Als je alle kanten van het verlies doorwerkt, de pijn, de boosheid – welke gevoelens er ook zijn – dan voel je op een gegeven moment dat je naar de andere helft van het lemniscaat wordt getrokken. Niet ondanks de pijn, maar dankzij de pijn.

  Ondanks alles wat je mist, is er ook iets nieuws, iets wat je aan jezelf ontdekt, iets wat je hebt geleerd, een betekenis die je ervaart. Dan wordt verlies winst, (maar dat kan dus alleen gebeuren als je de hele weg gaat)

  Een liggende acht is een gedeukte cirkel… kwestie van perspectief.

  Gedeelte uit zingeving “Happinez”

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.