Symboliek vlinder


 

 

                                                         Betekenis vlinder

 

 

ALGEMENE BETEKENIS

De vlinder heeft meerdere symbolische betekenissen. Als algemeen symbool symboliseert de vlinder de kortstondigheid van het leven, dit vanwege zijn teerheid en korte levensduur.

 

DANSEN, VROLIJKHEID Vlinders lijken welhaast te dansen als ze op bloemen neerstrijken. Ze herinneren ons eraan dat we in het leven de dingen niet zo serieus moeten nemen. Ze wekken een gevoel van lichtheid en vreugde in ons op en houden ons voor dat het leven een dans is en dansen op zich al grote vreugde schenkt. Vlinders wekken ons ertoe op omhoog te komen en ons te bewegen, want als je beweegt, dans je al. Dansen geeft ons de zoetheid van het leven terug. Dat wordt nog eens onderstreept door het feit dat vlinders smaakreceptoren op hun voorpoten hebben. Eroverheen lopend proeven ze de bloemen. Verschijnt er een vlinder, vraag je dan af hoeveel of hoe weinig vreugde je in je leven ervaart. Fleur op, kijk uit naar verandering. Besef dat alle verandering goed is.

 

RELIGIEUZE BETEKENIS Voor Christenen is de dood de overgang naar een beter leven, de overgang van een tranendal naar het Hemelse Koninkrijk De vlinder symboliseert hierbij: 1. Bij het sterven van de mens ontstijgt de ziel haar stoffelijk omhulsel, zoals een vlinder haar pop. 2. De drie stadia die de ziel doorloopt: leven, dood en wederopstanding.

 

TRANSFORMATIE Vermoedelijk geen ander dier of insect is zo symbolisch geworden voor het proces van transformatie en gedaante verwisseling als de vlinder. Elke dag transformeren we, elke dag veranderen we. Beleef jouw transformatie ten volle, zie het als een prachtig geschenk en ontdek en ontwikkel de waaier van mogelijkheden die je verkrijgt en reeds bezit. Gebruik je vleugels en vlieg mee de wijde wereld in!

 

CHINA De Chinezen zagen er een symbool van huwelijksgeluk en vreugde in. In de Hopi-traditie droegen ongetrouwde meisjes van de vlinderclan hun haar in de vorm van vlindervleugels. In de indiaanse overlevering vinden we verhalen over hoe eer vlinders verschijnen wanneer ze door kinderen van de Nez -Percé stam worden opgeroepen.

 

INDIANEN – TOTEM Voor de Noord Amerikaanse indianen is de vlinder een symbool van verandering, vreugde en kleur. Bestudeer de kleuren van je vlinder op hun betekenis; je zult er beter door begrijpen welke rol je totem voor jou speelt. De vlinder is het symbool voor verandering in het hogere. Hij leert ons hoe we ons leven bewust kunnen veranderen, nieuwe voorwaarden kunnen creëren en wensen kunnen verwezenlijken. Elk nieuw idee en elke stap tot zelfontplooiing spiegelt zich in de ontwikkelingsgang van de vlinder. Zijn eifase staat voor de geboorte van een idee. In het larvenstadium is het aan de tijd om te bepalen of dit idee zal worden omgezet in een daad. In de cocon moet men bij zichzelf naar binnen gaan om het idee met de eigen persoon te verbinden. Het tevoorschijn komen van de vlinder is de geboorte van een nieuwe werkelijkheid. Nu kan de vreugde van de nieuwe schepping met anderen worden gedeeld. Deze vier stappen van verandering vinden in het leven voortdurend plaats. Ze zijn noodzakelijk voor onze verdere ontwikkeling. De kracht van de vlinder helpt het denken te ordenen en de volgende stap bewust te zetten.

Bron: Eigenwijzer

Advertentie

188 gedachten over “Symboliek vlinder

 1. Hallo Marianne.
  Verleden week met zonnig weer kwam er een wit vlindertje aangevlogen (een koolwitje) toen ik buiten was.
  Ik zei zo vlindertje wat kom jij hier doen en ik kon hem met mijn open hand zo opvangen.
  het vlindertje bleef heel stil op mijn platte hand zitten wel zo 5 tot 10 minuten.
  en zelfs mijn man die het ook zag bleef er heel stil naar zitten kijken.
  Toen het vlindertje wegvloog liep ik rond het huis om naar de voorkant te gaan, en ik voelde heel sterk dat het een groet was mijn overleden zoon was ,maar het deed weer zo vreselijk pijn net als de dag dat hij overleed op 50 jarige leeftijd.18Augustus 2015.De ergste dag in mijn leven.
  Toch apart want een week voordat dit met het vlindertje gebeurde mocht ik van mijn schoondochter voor a.s Moederdag een kado””tje uit zoeken. Ik wist direct dat het een vlindertje moest zijn.Ik weet niet het waarom ervan .Maar het is een zilveren vlindertje geworden waar de vingerafdruk van mijn zoon op komt, er kon geen as in maar ik heb zelf nog een tinnen doosje in hartvorm uitgezocht en daar staat ook een vlindertje op daar komt dan een beetje as in.Maar het is ook vreemd omdat ik eerst niets met as van hem wilde(hij is gecremmeerd) omdat ik heel sterk het gevoel
  had dat ik zijn rust zou verstoren,maar mijn schoondochter en kleindochter hadden al iets laten maken met as van hem er in maar mijn schoondochter zij neem het nu maar het is goed.Ik ga dus nu het vlindertje met zijn vingerafdruk erop dragen en het doosje met as komt naast zijn foto te staan. Fijn dat ik dit even kon op schrijven .

  MET VRIENDELIJKE GROET

  jOSE OBERIJE-HEILIGERS

  Geliked door 1 persoon

  1. Hallo Jose, wat een mooie ervaring deel je met ons vanuit een zeer trieste gebeurtenis. Zo zie je dat een ziel of geest zich altijd manifesteert en zich laat zien in welke verschijning dan ook. Mooi dat je een boodschap heb mogen ontvangen van je zoon, hij zit in je hart en weet dat. Vlinders zijn heel mooi, zeker de witte die toch heel speciaal zijn, net als je zoon die nu zuiver van geest is. Dat is zeker de ergste dag in je leven om je kind te moeten missen, wens je alsnog heel veel sterkte toe met het verlies te dragen en dat je verdriet verzacht mag worden.

   Bedankt om je ervaring te delen en je reactie.

   Warme groet
   Marianne

   Like

  2. Hallo
   Gister was ik in de tuin van mijn vader,die op 27-2016 overleden is.op eens kwam een witte vlinder in mijn beurt,en hij kwam mijn overall na toe,mee na de vissen en de vogels.ik had op eens kippevel.en toen was de vlinder weg.

   Geliked door 1 persoon

   1. Hai Gabi,

    Wanneer je kippenvel krijgt, dan is het zeker een groet van je vader geweest. Zeker als de vogels en vissen hem dierbaar waren..

    Warme groet
    Marianne

    Like

 2. Dag Marianne,

  Vorige week was ik bij mijn moeder die in Hongarije woont. Daar kwam ook een mooie witte vlinder met blauwe rondjes aangefladderd. Bleef eerst beetje op mijn hoofd en linker arm zitten. En vervolgens vloog ze aar mijn rechter wijsvinger waar ze zonder te overdrijven 45min gezeten heeft.
  Kon zelfs even naar binenn lopen met haar op mijn vinger, om mijn telefoon te pakken voor een hele foto sessie. 🙂

  Zit nu in een zware periode. En ik geloof toch dat ze me steun kwam geven.

  Kijk regelmatig naar de foto’s die ik gemaakt heb. En ze geven me rust en hoop.

  Groetjes M.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dag Mindy, een mooie ervaring die je beleefd heb met een vlinder. De vlinder staat voor een zuivere transformatie proces waar je door heen moet in alle rust. Kijk vooral veel naar de foto’s van de vlinder als deze je rust geeft. Wens je alle kracht en sterkte toe met je proces.

   Warme groet
   Marianne

   Like

 3. Dag Marianne

  Het is nu bijna 3 weken geleden dat mijn vader ons werd ontnomen. De pijn en het verdriet zijn nog steeds heel intens. Maar er is iets wat mij niet los laat. De dag na zijn overlijden zat ik bij mijn ouders thuis in de veranda en vloog er een witte vlinder voorbij het raam. Later die dag, mijn vader had een enorme groentetuin, vraagt mijn jongste dochter of de planten in de serre al water hebben gehad. En nee dat was niet zo… Ah dan ga ik dat wel even doen zegt ze. Samen met de 3 andere kleinkinderen gaat ze de plantjes water geven. Als ze terug komen vertellen ze dat er een witte vlinder bij hen kwam vliegen.

  Veel liefs
  Cindy

  Geliked door 1 persoon

  1. Dag Cindy, als eerste gecondoleerd met het verlies van je vader. Een witte vlinder is altijd een groet van een dierbare overledene. Je vader zegt dat hij goed is aangekomen in de andere wereld en goed gaat met hem. Hij wilde je dit even laten weten via de vlinder.

   Veel liefs en sterkte
   Marianne

   Like

 4. Hallo Marianne, gister kwam ik van het werk naar Hui’s tegen 17:30u.Plotseling voor 18:00u kwam er een paars kleurige kleine vlinder met spotjes in huis.Het kwam zelfs op mijn linker arm zitten 2/3 min lang.Ik wou een foto maken,maar is mij niet gelukt want hij verdween.Ik sprook nog ermee en zei als het goed nieuws is kan je blijven en als het slecht nieuws is kan je gaan.En dit zei ik voordat het op me kwam.Is om en bij een 30 min in huis gebleven.Heeft u antwoord hierop??Dank u

  Geliked door 1 persoon

  1. Een paarse vlinder staat voor een periode van rouw. Heb je iets afgesloten? een periode van verdriet gehad? of een dierbare verloren? Paars is ook de kleur van het spirituele en groei. Betekent eveneens iets afsluiten om door te kunnen groeien.

   Warme groet
   Marianne

   Like

 5. Hallo Marianne,

  Vanavond kwamen 2 vlinders mij bezoeken, de één kwam eerder dan de ander en de ander pas 10 minuten nadat ik met de eerste had gesproken.. Ze waren bruin,koper,goud,grijs met 4 kleine zwarte puntjes. Ik vraag me af wat voor boodschap ze me zouden brengen en waarom er twee kwamen.. Bedankt en een fijne dag verder.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hallo Joane
   De vlinders zijn 2 overledenen die aards en onwankel waren, maar ook machtig. Toch hadden ze verborgen wijsheden. Om deze mensen zit je nog in een rouw periode, waar het cijfer 4 ook duidelijk naar voren komt. Overlijdensdatum of geboortedatum op een 4de, (dag, maand, jaar) Deze mensen kwamen jou een groet brengen en je weet zelf wie het zijn.

   Graag gedaan en een fijn weekend

   Warme groet
   Marianne

   Like

 6. Paar dagen geleden zat er ineens een vlinder in mijn slaapkamer. Ik wilde hem helpen omdat die bij het raam bleef. En heb hem gevangen en netjes weer vrijgelaten in de natuur. Vandaag zit ik op balkon en zie precies dezelfde vlinder weer richting mn balkon komen en gaat op de kattentrapje zitten waar mn katten altijd omhoog mee komen. (1,5 week geleden hondje van mn ex lagen inslapen en diezelfde avond is een van mijn katten naar buiten gegaan en niet meer teruggekomen.) ben vorig jaar ook een goede vriend verloren via zelfmoord. Maar dat is miss te ver Gezocht. Miss dat u mij meer duidelijkheid kan geven of het ene betekenis heeft.

  Geliked door 1 persoon

   1. Hallo Wendy

    Was het overleden hondje van je ex soms bruin met een oranje gloed en zwarte pigmenten? Wat vervelend dat een van je katten spoorloos is, hopelijk keert deze weer terug naar huis. In de zomertijd blijven meer katten weleens een poosje weg van huis om later terug te keren. Zeker als ze geschrokken of verdrietig zijn zoals mss je kat van de overleden hond.

    Het kan ook inderdaad je overleden vriend zijn geweest die even langs kwam om je te laten weten dat het goed gaat met hem. Wanneer deze vriend een machtig persoon was, maar toch zeer eenvoudig en bescheiden was in aards leven? dan kan het de ziel van hem geweest zijn. Een boodschap van hem aan jou om niet meer te rouwen en door te gaan met het leven.

    Warme groet
    Marianne

    Like

 7. Dag Marianne,

  Ik vond vanmorgen een overleden vlinder in mijn huis…
  Het was een koolwitje. Ik heb de vlinder niet zien rond vliegen, hij lag voor de kast bij ons thuis. Ik vraag me af wat het betekend en of het een boodschap is.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dag Lideweij

   Misschien herken je iets in de tekst?

   Koolwitje: Een veel voorkomende witte vlinder. Wit is de kleur van alle kleuren. Wanneer we alle kleuren licht samenvoegen, krijgen we wit licht. Wit staat voor zuivering. 
Je leeft voornamelijk vanuit jouw eigen gevoel. Het Koolwitje vertelt dat alles wat je leert, vanuit de spirituele wereld en van anderen een plekje geeft en vanuit je ziel vervolgens het geleerde mag gaan gebruiken.
   Maar een koolwitje legt de eitjes op koolsoorten, als boerenkool, en de rupsen kunnen daardoor schade aanrichten aan het gewas. Wees dus selectief in wat je leert en wilt gebruiken/ vasthouden hier op aarde. Laat los wat je niet wilt behouden, maar houdt de dingen vast, waarvan je vanuit je ziel, je spirituele weg kunt bewandelen. Wanneer je te veel vasthoudt of te veel voeding tot je neemt kan dit uiteindelijk schadelijk zijn voor jezelf. (zoals het koolwitje het gewas zo ernstig beschadigd, dat er geen voeding meer is.) Reinig en zuiver jezelf daarom regelmatig, zodat je alleen vast houdt wat nodig is. Je gidsen en engelen zullen je hierbij helpen. Handel hierin altijd naar je gevoel. Je bent soms nog te veel geneigd om dingen volgens de boekjes te doen. Je ziel weet wat goed voor je is. Luister er naar. Op deze manier zul je jezelf leren zuiveren.
   Daarnaast mag je meer kleur geven aan je leven. Koolwitjes hebben op hun mooie witte vleugels ook zwarte stippen. Lach, geniet en maak plezier. Wees vrolijk en positief. Ga met humor, je bent soms iets te serieus!

   Warme groet
   Marianne

   Like

 8. Hoi marianne ik ben op vakantie in spanje en zit in een hele moeilijk priode.mijn moeder is erg ziek en gaat heel erg achteruit! Gisteren en vandaag komt er telkens een witte vlinder om mij heen vliegen en dan gaat hij weer ver weg maar 3 dagen achter elkaar zie ik m! Een tweede kwam ook ff voorbij! Gisteravond kwam er een bruine met zwart randje op mijn terras zitten! Mooi om te zien ik werd er echt ff emotioneel van! Kunt u mij hier iets over vertellen? Alvast bedankt x

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoi Manuela

   De witte vlinder zegt…..Wanneer je de stilte in jezelf vindt, vind je waarheid, reinheid, tederheid en liefde. Transformeer deze mooie energie en eigenschappen van jezelf om jezelf terug te vinden in deze moeilijke periode.

   De bruine vlinder is een overleden dierbare die je laat weten aanwezig te zijn bij je. Het was een bescheiden en aards persoon waar je nog steeds verdriet om bij je draagt.

   Graag gedaan voor jou Manuela 🙂

   Like

 9. Hallo Marianne Wij hebben een ontzettend mooi plekje ( huisje) aan zee in de duinen waar wij ons altijd heel gelukkig voelen. Wij kunnen uren kijken en genieten van alle insekten die onze tuin bezoeken en in het byzonder de vlinders. Meestal zijn er witte vlinders waarvan ik alijd denk en zeg dat het een aantal; dierbare ziijn die mee genieten. Gisteren kwam er een bruine vlinders ( dag pauw)op mijn been zitten en bleef daar ook geruime tijd en gaf mij het gevoel heel byzonder te zijn. Het vloog even weg en kwam weer terug en bleef komen en bleef zelfs zitten als ik mijn hand naar de vlinder bracht. Dit vond ik zo byzonder dat het zelfs nog voelt of het er nog is.Gisteravond bij thuiskomst waar het dagelijkse leven zich afspeelt stonden we te kijken bij onze hortensias en ook daar waren weer vlinders waar er zelfs twee aan het paren waren wat je dus zelden zeg maar nooit ziet Heel byzonder allemaal.

  Groet Antonia

  Geliked door 1 persoon

  1. Hallo Antonia 🙂

   De zomer, de tijd van veel vlinders

   Witte vlinders staan voor transformatie van schoonheid, liefde en zuiverheid. De Dagpauwoog betekent dit..

   Dagpauwoog (Inachis io)
   De vlinder, symbool van gratie, schoonheid en de ziel.
   De vlinder, symbool van verliefdheid, vreugdedans en zomer.
   De vlinder, symbool van lichtzinnig, onbezorgd zijn en vrijheid.
   Maar ook voor de vergankelijkheid van vreugde.

   Warme groet
   Marianne

   Like

 10. Hallo Marianne, eergisteravond toen ik ging slapen zag ik een bruine vlinder rondfladderen boven mijn bed. Ze wilde niet weggaan. Ik heb haar met de stofzuiger opgezogen. Maar gister zag ik precies dezelfde vlinder weer onrustig fladderen boven mijn bed. Betekent dit iets?

  Geliked door 1 persoon

  1. Hallo Gisela,

   Een bruine vlinder is een groet van overledene die heb je gekend. Het was een nederige, degelijk en aards persoon. Onrustig fladderen betekent dat je de boodschap niet begrepen heb.

   Nooit een vlinder opzuigen met de stofzuiger, een vlinder leeft al zo kort.

   Warme groet
   Marianne

   Like

 11. hallo Marianne

  Ik heb een vraagje..ik droom laaste tijd over een vlinder..Of ik krijg de gedachtens dat er een vlinder op mij zit..Vandaag had ik gedroom dat er een vlinder op me neus zat?Heel raar meschien weet u wat dat betekend ? Mvg Sanne

  Like

  1. Hallo Sanne,
   Je reactie was in de spam terecht gekomen, lees het net pas 🙂

   Je droom: Een vlinder op je neus betekent wijsheid en energie van een overleden dierbare.
   Wees niet eigenwijs, maar luister er naar.

   Warme groet
   Marianne

   Like

 12. Hoi Marianne,

  Van het vinden van witte veertjes op mijn pad en het dagelijks zien van dubbele cijfers, word ik nu 4 dagen na de verhuizing omringd door mooie vlinders! Met name de Atalanta en het landkaartje komen steeds voorbij. Prachtig! Het geeft zo’n rust en vredig gevoel.

  Liefs Marion

  Geliked door 1 persoon

  1. Hai Marion,

   Atalanta Vinder:
   Atalanta geeft vorm aan de toekomst

   Atalanta is de naam van een vlinder en de vlinder staat voor mij symbool voor vrijheid, ontwikkeling en transformatie. Ont-wikkelen betekent ook ontpoppen; eerst wikkel je laag voor laag jezelf af om te ontdekken wie je bent en daarna kun je je verder gaan transformeren in wie je graag zou willen zijn met dat wat je in potentie al in je hebt. Durf de kwetsbaarheid en de kracht van de vlinder te combineren op deze ontdekkingstocht. Zijn wie je bent, dat is waar je mag voor gaan.

   Warme groet
   Marianne

   Like

   1. Dankjewel voor je mooie woorden! Ik kan er mezelf helemaal in vinden.
    Pas nog kreeg ik de tip wat meer egoistischer te mogen zijn ipv lief, en dat ik confrontaties aan mag gaan! Jou woorden sluiten hier voor mij mooi op aan en voelen voor mij als een steuntje in de rug.

    Liefs♡ marion

    Like

 13. Hoi Marianne,

  Sorry wanneer ik iets te enthousiast ben maar het volgende wil ik toch eventjes met je delen.
  Toen ik deze ochtend mijn rolgordijn opende zat er een mooi oranje bruin vlindertje op mijn raam (vermoedelijk een nachtvlinder) ze had een prachtig roestbruin bontkraagje en op beide vleugels een enkele zwarte stip! Toen ze weg fladderde zag ik pas haar fel oranje lijfje. Ik heb haar op google opgezocht en kwam uit op de benaming huismoeder vlinder.

  Lieve groet Marion

  Geliked door 1 persoon

  1. Hai Marion,
   Geen sorry hoor, waarvoor?
   Qua soorten vlinders met eigenschappen, ben ik geen specialist in. wel kan ik een boodschap of interpretatie mee geven. Een bruine vlinder kan het symbool van een dierbare overledenen zijn die degelijk, bescheiden en aards persoon was. Het oranje (lijfje) symboliseer ik dat er innerlijk veel blijdschap en vreugde aanwezig was met energie.Er is nog wat rouw bij je aanwezig over deze persoon.

   Warme groet
   Marianne

   Like

 14. Hallo , ieder jaar komt er
  Een atalanta vlinder terug bij mij en me kinderen ik vind dat zo bijzonder en altijd rond het zelfde tijd stip. En hij komt op ons zitten en over ons heen vliegen. Ik wil zo graag weten wat het betekend vind het zo mooi en elk jaar hoop ik ook gewoon dat ik de vlinder weer zie ik kijk er gewoon naar uit 🙂 en hij is er altijd en soms zijn het er 2. Mijn vader is ook al sinds 2001 overleden ik dacht dat het misschien een seintje of teken van hem is.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hai Patricia

   Dit is de boodschap van je vlinder.

   Atalanta is de naam van een vlinder en de vlinder staat symbool voor vrijheid, ontwikkeling en transformatie. Ont-wikkelen betekent ook ontpoppen; eerst wikkel je laag voor laag jezelf af om te ontdekken wie je bent en daarna kun je je verder gaan transformeren in wie je graag zou willen zijn met dat wat je in potentie al in je hebt. Durf de kwetsbaarheid en de kracht van de vlinder te combineren op deze ontdekkingstocht. Zijn wie je bent, dat is waar je voor mag gaan.

   Warme groet
   Marianne

   Like

 15. Hallo Marianne,

  15juli was ik jarig, ik zat buiten met mijn familie! De schuifdeur bij ons stond open, ineens vloog er een zwarte vlinder met witte stipjes binnen, ging bij onze lichtkoepel zitten. Fladderde wat heen en weer, heel bijzonder! Mijn vriendin heeft de vlinder gevangen. Ik heb hem weer zijn vrijheid gegeven buiten. Ongeveer 1 uur daarna ging de deurbel, leverde de postbode een paketje af er stond op BREEKBAAR met grote letters. Pakte het uit, zat er een hele mooie vlinder in blauw paars van glas! Prachtig, van een bijzondere vriendin en haar dochter. Ik vond dit heel bijzonder op mijn verjaardag een kado en een vlinder in mijn huis! Wat zou dat betekenen?

  Lieve Groet,
  Marianne Mettler

  Like

  1. Hallo Marianne,

   Deze vlinder is een nachtvlinder die overdag ook actief zijn. Het kan een dierbare overledene geweest zijn die in aards leven ook een nachtvlinder was en toch overdag actief.

   Bijzonder dat je nog eens een cadeau kreeg in de vorm van een vlinder. Klopt ergens wel, een vlinder is ook breekbaar wanneer je deze hard behandelt net als een ziel waar je zacht en lief voor moet zijn omdat deze maar tijdelijk op aarde is.

   Warme groet
   Marianne

   Like

 16. hallo een vraagje … vanmorgen vloog er de hele tijd een volledig licht paars vlindertje rond me … bleef de hele tijd rond me vliegen … wat zou dit kunnen betekenen ? ook komt er elke dag een koolwitje rond vliegen … en heb geen bloemetjes in men achtertuin.

  Like

  1. Hallo Sarah,

   Het paarse vlindertje betekent…. Een paarse vlinder laat wensen in vervulling gaan en brengt geluk en voorspoed. Als symbool kan een blauwe vlinder de wens om te veranderen, of een geslaagde verandering symboliseren.

   Koolwitje: Een veel voorkomende witte vlinder. Wit is de kleur van alle kleuren. Wanneer we alle kleuren licht samenvoegen, krijgen we wit licht. Wit staat voor zuivering. 
Je leeft voornamelijk vanuit jouw eigen gevoel. Het Koolwitje vertelt dat alles wat je leert, vanuit de spirituele wereld en van anderen een plekje geeft en vanuit je ziel vervolgens het geleerde mag gaan gebruiken.
   Maar een koolwitje legt de eitjes op koolsoorten, als boerenkool, en de rupsen kunnen daardoor schade aanrichten aan het gewas. Wees dus selectief in wat je leert en wilt gebruiken/ vasthouden hier op aarde. Laat los wat je niet wilt behouden, maar houdt de dingen vast, waarvan je vanuit je ziel, je spirituele weg kunt bewandelen. Wanneer je te veel vasthoudt of te veel voeding tot je neemt kan dit uiteindelijk schadelijk zijn voor jezelf. (zoals het koolwitje het gewas zo ernstig beschadigd, dat er geen voeding meer is.) Reinig en zuiver jezelf daarom regelmatig, zodat je alleen vast houdt wat nodig is. Je gidsen en engelen zullen je hierbij helpen. Handel hierin altijd naar je gevoel. Je bent soms nog te veel geneigd om dingen volgens de boekjes te doen. Je ziel weet wat goed voor je is. Luister er naar. Op deze manier zul je jezelf leren zuiveren.
   Daarnaast mag je meer kleur geven aan je leven. Koolwitjes hebben op hun mooie witte vleugels ook zwarte stippen. Lach, geniet en maak plezier. Wees vrolijk en positief. Ga met humor, je bent soms iets te serieus!

   Like

 17. Hallo, gister was het precies 2 jaar geleden dat mijn lieve vader is overleden. Een paar dagen na zijn overlijden kwam er een zwarte vlinder met oranje en witte stippen bij ons in de tuin. Een aantal dagen achter elkaar kwam hij bij ons. Ik zie de vlinder rond belangrijke data. Zelfs in november zag ik hem buiten voor het raam bij mijn werk. Vorig jaar rond mijn vaders sterfdag en ook eergisteren kwam hij weer in onze tuin. Ik ben zo gelukkig als ik m weer zie!! Wat zal de boodschap hiervan zijn??? Vriendelijke groet Sandra

  Geliked door 1 persoon

  1. Hallo Sandra,

   Het zou een inderdaad een groet van je vader kunnen zijn. Wanneer hij bescheiden, sober en eenvoudig in het aardse leven was, en jij bent nog in de rouw, dan is de betekenis zeker van toepassing.

   Prachtig hoe zielen van boven en op aarde toch kunnen groeten door onze prachtige diertjes, en zeker vlinders.

   Warme groet
   Marianne

   Like

 18. Ok vraag moj af of nachtvlinders Diever in de avond tegenkomt onheil voorbodes zijn van ongeluk. De laatste 2 weken heb ik er verschillende mogen zien. Vrij groot bruin met oranje vleugels. Ik heb vrij lang dik haar net leek het of er een uit mikn haar vloog. Ok schrok daar van en het zette mij asn het denken. Mijn kat dook erop ik heb hem opgepakt en uit het raam gelaten. Ik boel
  Moj ongemakkelijk bij het zien van nachtvlinders in mijn kamer . Dank je wel voor beantwoorden lieve groet, Luna

  Geliked door 1 persoon

  1. Vlinders zijn geen voorbodes van onheil en rampspoed Luna. Misschien moet je betekenis eens lezen wat een vlinder betekent op mijn blog. Zo’n pracht diertje is niet negatief.

   Warme groet
   Marianne

   Like

 19. Dank je wel Marianne, excuses voor de vele tikfouten. Ik was in het halfdonker aan het typen. De laatste paar weken vallen ze mij op. Voor mijn deur in mijn kamer en echt eentje zat in mijn knot haar en toen ik mijn haar los maakte vloog de vrij grote vlinder zo uit mijn haar. Was wel grappig en mijn kat er achter aan. Ik had het even niet meer. Een zwarte kan achter een nachtvlinder midden in de nacht. Toen had ik het wel even gehad. Het is zo opvallend en zo aanwezig.. Ik ben vrij aards en geef er niet zo snel een betekenis aan. maar vond het toch een beetje eng te vinden. Gelukkig vertel je mij dat er niets negatiefs is. I geloof het graag want ben dol op vlinders.

  Like

  1. Hai Luna, geen excuses, foutjes zij menselijk en zeker in het donker 🙂
   Over de nachtvlinder staat ook ergens de betekenis omschreven op mijn blog en binnenkort een heel artikel over nachtvlinders., maar geef het nog een keer.

   Nachtvlinder:
   Schoonheid, optimisme, gratie, sensualiteit

   Wat wel frappant is, dat je naam ook een vlinder is 🙂
   Luna mot (Actian luna)
   Deze nachtvlinder staat symbool voor optimisme en sensualiteit.
   Net als alle vlinders wordt ook de Luna mot gebruikt als symbool voor gratie en schoonheid.

   Warme groet
   Marianne

   Like

   1. Lieve Maria, zo lief ik ben helemaal gerustgesteld door jou reacties. Per toeval ben i op jouw blogjes belandt. Ik ben zo blij dat ik je gevonden heb en lees zoveel liefs en interessant blogjes over zoveel wat mij raakt en interesseert. Ha nee ik had nog niet door dat mijn naam een nachtvlinder is 😉 laat ik nou een nachtmens zijn. ik geniet van de verstilling en het licht van de nacht. Ik woon aan en boven het water. S’nachts voelt alles anders en intenser..Dank je wel ik kijk uit naar je blog over nachtvliners. Mooie site heb je hij staat nu bij mij op favorieten. Sterkte met de ribben ik weet hoe pijnlijk dat is. .

    Geliked door 1 persoon

    1. Lieve Luna, heel fijn dat ik je gerust kan stellen en dat je me gevonden heb. Je wordt altijd geleid door het hogere naar daar waar je mag zijn en komen. Wow dat is prachtig dat je overeenkomsten heb met de nachtvlinder, kam het per toeval tegen 🙂 Bedankt voor je compliment, al ben ik bescheiden en doe alleen zoveel mogelijk mijn best. Bedankt voor je sterkte wens, ja pijn doet het zeker, maar ook dat zal voorbij gaan 😉

     Wens je een mooi weekend in liefde licht

     Like

 20. Op dit moment heb ik mijn ramen veel open staan. Bijna dagelijks vliegt een vlinder naar binnen om me te begroeten. Veel gelegenheid hiertoe krijgen ze niet omdat ik een kat heb die er graag achterheen gaat. Het is vaak een donkere kleur vlinder. Zoals gezegd kan ik ze niet goed zien omdat mijn kat er meteen achter aan gaat hollen.

  Ben benieuwd of hier een symbolische betekenis voor is.

  Like

  1. Hai Linda,
   Er zijn zoveel vlinders, ook heel veel donkere. Kan dus niet precies zeggen welke vlinder je komt begroeten..

   Warme groet
   Marianne

   Like

 21. Dank Marianne voor je uitleg over de vlinder. Gisteren heb ik een vlinder (grote beer) gered die half onder het zand lag op het strand net voordat er een golf overheen zou spoelen. De hele wandeling terug naar mijn auto is ze op mijn hand blijven zitten. Thuis heb ik haar een rustig donker hoekje gegeven en daar heeft ze heel veel eitjes gelegd. Ze is daar de hele dag gebleven. De volgende ochtend was ze verdwenen. Haar eitjes heb ik nu onder mijn hoede en ik ben heel blij dat ik dat proces van veranderingen van zo dichtbij mag gaan meemaken. Het is een prachtig cadeau en ik verwonder me steeds opnieuw dat ik deze belevenis mocht ervaren.

  Like

  1. Wouw, wat een prachtige ervaring mag je beleven Annette. Een schitterend cadeautje om het transformatie proces van dichtbij te mogen mee maken en te zien hoe de vlinder zich mogen ontwikkelen na het uitkomen van de eitjes. Fantastisch gewoon 🙂

   Like

 22. Dag Marianne
  Mijn hond Pluto had long kanker de dierenarts kwam hem thuis een spuitje geven op 10 december 2015 een paar dagen erna zag ik een gele vlinder fladderen boven zijn grafje hier in de tuin wat betekend dat is Pluto er weer doet nog steeds veel pijn als ik aan hem denk ik heb over zijn leven moeten beslissen maar kon niet anders graag wil ik weten wat hij mij wilde vertellen met die gele vlinder.

  Like

  1. Dag Daniella,
   Het is heel goed mogelijk dat je dierbare hondje jou een groet kwam brengen. Dat zou eventueel kunnen beteken dat Pluto nu in het Licht is, de kleur van de zon. Een nieuw begin heeft gemaakt aan de Regenboogbrug, het land van overleden dieren. Hij nu heel blij en vrolijk is.

   Warme groet
   Marianne

   Like

 23. Hoi

  Ik zag een dagpauwoog een dode in de tuin en liep er al een aantal dagen mee wat dit betekent
  verder wou ik nog kwijt voor degene die dat wil. Dat als je openstaat in je hart voor t ontvangen van goddelijke liefde. Waar je ook in gelooft je enorme fijne energieen kan ervaren. Er komen groote veranderingen aan en hoe meer mensen deze toe laten vooral zichzelf gunnen. Hoe sneller de wereld mooi zo worden. Met een warm hart groet ik jullie.

  Like

  1. Hoi Josia,
   Er staan 3 logjes op mijn site over vlinders en krijg heel veel reacties. Daarom kan het gebeuren dat ik je reactie over de kop gezien heb zonder enig kwaadwilligheid.

   Wat een dode vlinder betekent, weet ik niet helemaal. Wel zou dit eens van toepassing op jezelf kunnen zijn.

   Misschien onderdruk je een bepaald aspect van jezelf omdat je je wensen en emoties niet volledig kan uiten. Dat er een einde aan je transformatie proces komt.

   Dagpauwoog:
   De vlinder, symbool van gratie, schoonheid en de ziel.
   De vlinder, symbool van verliefdheid, vreugdedans en zomer.
   De vlinder, symbool van lichtzinnig, onbezorgd zijn en vrijheid.
   Maar ook voor de vergankelijkheid van vreugde.

   Like

 24. Hoi. Ik ben net twee maanden geleden verhuisd naar een nieuwe woning. En ik merk laatste week dat ik een zwarte vlinder voor m’n deur heb op de plafon. Hij blijft maar op z’n plek en wie maar bij mij binnenkomt moet onder de vlinder door. Vlinder blijft heel rustig op z’n plek

  Geliked door 1 persoon

 25. Misschien is het een nachtvlinder ik heb namelijk 24 uur licht voor mijn deur. En z’n vleugels heeft ie niet los vrij hoe je dat zegt

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoi Hanah. Er zijn ook nachtvlinders die overdag ook actief zijn. Jammer dat het diertje vast met zijn vleugeltjes. Dan zal hij niet lang meer leven dan. Kun je hem niet voorzichtig losmaken..

   Like

 26. Hoi
  Er komt nu ongv al bijna 1 week steeds dezelfde vlinder terug bruin rood denk zelf de dagpauwvlinder.
  Hij vliegt voor in me tuin een keer op mijn hand gezeten.
  Hij vliegt in mijn slaapkamer
  In de woonkamer terwijl er alleen een klein kiep raampje openstaat.
  En in mijn achter tuin.
  Wat betekend dit
  Gr Leen

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoi Leen

   Dagpauwoog:
   De vlinder, symbool van gratie, schoonheid en de ziel.
   De vlinder, symbool van verliefdheid, vreugdedans en zomer.
   De vlinder, symbool van lichtzinnig, onbezorgd zijn en vrijheid.
   Maar ook voor de vergankelijkheid van vreugde.

   Warme groet
   Marianne

   Like

   1. Hoi marianne,
    ik vroeg me af waaromje bij mij niet hebt gereageerd. Heb je mijn bericht toevallig niet gelezen of?

    Geliked door 1 persoon

 27. Vlinder

  Vederlicht en zonder last van zwaartekracht. Sierlijk en toch zo sterk.
  De vlinder staat voor transformatie omdat de rups zich letterlijk van rups tot een prachtig gekleurd wezentje transformeert. Je kunt de vrijheid al voelen.
  Als de kaart je aanspreekt wil hij je zeggen dat je momenteel een verandering doormaakt. Je bent aan het transformeren, (veranderen) net als de rups. Een nieuwe levensfase is aangebroken. Het is tijd om met de oude jij af te rekenen. Je mag voelen hoe het is om een vlinder te zijn. Je weet hoe mooi je bent.
  Je maakt je vrij van al het oude. De oude jij is niet meer. De nieuwe jij wordt gevormd.
  De harde lessen zijn geleerd en je bent gegroeid tot de persoon die je nu bent. Wellicht voel je je ook een vlinder. Momenteel vrij van zorgen, gewoon genietend van al het moois om je heen.

  Vlinder zegt het al… zweven… zorg dat jij dat niet doet. Blijf met beide benen op de grond staan.
  Geniet van de nectar van het leven. Je weet nu dat het pijn kan doen maar het leven heeft heel zoveel moois te bieden. Daar waar jij nu niet aan denkt zal zich openen op het moment dat jij zo vrij bent als de vlinder.
  Fladder maar en laat je meevoeren op de wind.

  Dit kreeg ik daarnet bij het trekken van een healingkaartje! Wow, wat een mooi cadeautje. Deze bijzonderheden kleuren mijn dagen en word daar dan ook heel erg blij van♥

  Veel liefs
  Marion♥

  Geliked door 1 persoon

  1. Prachtige Healingkaart Marion. Is deze die op mijn blog staan? Zo ja, zou je je kaart dan ook bij de kaarten zelf willen plaatsen. Reacties zijn geopend voor wie wilt delen 🙂

   Geniet maar van al dat moois, zal je wel verdienen 😉

   Liefs
   Marianne

   Like

 28. Ik zag vorige week in mijn thuisatelier een dagpauwoog. Hij leefde nog. Het is mijn lievelingsvlinder. Wat is de betekenis hier van? Vriendelijke groeten tanja Dijkhuizen de Jong.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hai Tanja

   Dagpauwoog:
   De vlinder, symbool van gratie, schoonheid en de ziel.
   De vlinder, symbool van verliefdheid, vreugdedans en zomer.
   De vlinder, symbool van lichtzinnig, onbezorgd zijn en vrijheid.
   Maar ook voor de vergankelijkheid van vreugde.

   Warme groet
   Marianne

   Like

 29. Hey marianne,

  Ik had laatst bij mijn oma ook echt een soort vriendschap met een vlinder

  Het was een dagpauwoog en ik heb hem echt meer als 2 uur op mijn hand scgouder en hoofd gehad iedere keer vloog hij weg en als ik mijn hand uit stak kwam hij weer terug en toen nam ik hem mee naar mijn oma’s tuin en vloog toen ik hem liet zien weg over het dak, ik liep weer naar het plein en daar was hij weer en kwam weer bij me zitten ik heb hem toen fladder genoemt maar wat betekent dit?

  Ik heb wel een herinering aan mijn. Liefste vogel die is denk ik 1 jaar geleden dood gegaan maar denk nie dat dat er iets mee temaken heeft

  Want voortaan gaan er steeds meer vlinders bij me zitten in snap er niks meer van kan u me helpen

  Alvast bedankt groetjes aukje

  Geliked door 1 persoon

  1. Hey Aukje,

   Dit is de betekenis van de prachtige Dagpauwoog vlinder…Het is niet zo zeer een groet van een overledene dierbare mens of dier. Eerder een boodschap voor jezelf.

   Dagpauwoog:
   De vlinder, symbool van gratie, schoonheid en de ziel.
   De vlinder, symbool van verliefdheid, vreugdedans en zomer.
   De vlinder, symbool van lichtzinnig, onbezorgd zijn en vrijheid.
   Maar ook voor de vergankelijkheid van vreugde.

   Warme groet
   Marianne

   Like

 30. Hoi marianne,
  Ik ga vaak samen met mijn vriend naar het bos. De laatste keren dat wij daar waren kwam er steeds 1 of meer atalanta vlinders naar ons toe. Die vlogen dan rondjes om ons en komens soms op onzo schouder zitten. Betekent dat wat?
  Groetjes lotte

  Geliked door 1 persoon

 31. Hai Lotte,

  Dit is de boodschap van je vlinder.

  Atalanta is de naam van een vlinder en de vlinder staat symbool voor vrijheid, ontwikkeling en transformatie. Ont-wikkelen betekent ook ontpoppen; eerst wikkel je laag voor laag jezelf af om te ontdekken wie je bent en daarna kun je je verder gaan transformeren in wie je graag zou willen zijn met dat wat je in potentie al in je hebt. Durf de kwetsbaarheid en de kracht van de vlinder te combineren op deze ontdekkingstocht. Zijn wie je bent, dat is waar je voor mag gaan.

  Warme groet
  Marianne

  Like

 32. Hallo Marianne,

  Ik heb zojuist een oranje vlinder met donkere vlekken gezien.
  Want ik wel dat een zwarte vlinder meestal zorgen of verdriet baart.

  Thanks

  Like

Reacties zijn gesloten.