Eigen hooggevoeligheid


 

 

Eigen hooggevoeligheid..

In deze tijd waar steeds meer mensen spiritueel gaan groeien, komt men ook meer het fenomeen ”hooggevoelig” tegen. Wat vroeger als een psychische aandoening werd bestempeld, is nu een herkenning voor een kleine groep mensen op aarde. Onderzoeken bewezen en bewijzen nu nog steeds, dat hooggevoelige mensen extra gevoelig zijn voor prikkels, zeker van buitenaf.

Een aantal jaren geleden kwam ik tot de ontdekking een HSP -er te zijn, maar er verder niets mee gedaan, totdat er een tekst werd geschreven op de blog van Bruno. Deze tekst opende mijn ogen om toch eens een onderzoekingsreis in mezelf te gaan starten, mede met behulp van Bruno die mij inzichten heeft gegeven in mijn hooggevoeligheid. Samen hebben we mijn levensloop, kenmerken en eigenschappen doorgenomen.

Wat eerder niet geplaatst kon worden viel nu alles in puzzelstukjes op z’n plaats, zeker nadat alles sterker is toegenomen na mijn BDE. Het beladen verdriet wat je als kind al mee gedragen hebt zonder het zelf te weten waarvan, was voor mezelf de grootste eye opener.

Hè, hè…eindelijk te weten waar al dat verdriet vandaan kwam en altijd gedacht te hebben van mezelf te zijn, een ware opluchting. Aanvoelen en alle emoties tot je nemen zoals verdriet, boosheid, woede en stemmingen van andere mensen die je overlaad, Sfeergevoelig zijn, nadere onheil en gebeurtenissen aanvoelen die later ook echt gingen gebeuren, lichamelijk pijnen overnemen die niet van jezelf zijn. Jezelf een buitenbeentje voelen omdat je anders was en men je dat ook zeker liet voelen wat je eigen gevoel en emotie nog eens versterkte.

De verbondenheid met de natuur, dieren en minderbedeelden die extra liefde gaf en nog geeft, wat is er mooier dan het pure en zuivere. De ontroering die je hart kan strelen, de fijngevoelige muziek die dwars door je hart en ziel heen gaat.Nog dieper ingaan op levensfilosofie, de kern van het leven, inspiratie die je aanzet om geestelijk te willen groeien.

Van groot belang is om te leren gaan met HSP zodat je vanuit je eigen kern en essentie te weten wat van jezelf is of niet. Er is hier hulp en begeleiding voor, zelf mag ik veel geleerd hebben uit het boek “Bewust-er-zijn” van Antione van Staveren. Op een simpele en eenvoudige, maar vooral met humoristische boeddhistische wijze wordt je geleerd om tot de kern of centrum van jezelf te komen. Je hooggevoelig geen klacht meer is, maar een extra kracht die het leven aangenaam maakt voor jezelf.

Zoek niet teveel op internet, forums en sites…maar in en bij jezelf.

Mijn innige dank aan Bruno Coenen, mezelf en het boek,

in liefde Marianne

22 gedachten over “Eigen hooggevoeligheid

 1. Geen dank aan mij Bruno, maar aan jezelf en om je tekst te plaatsen op je blog. Het was een eye opener en een teken voor mij waar ik je altijd liefdevol dankbaar voor zal zijn. Al is de weg nog lang en werk aan de winkel, de stappen zijn gezet.

  Bedankt ook voor je reactie 🙂

  Like

 2. Lieve Marianne
  Daar ik mijn hele leven al een emotiemens ben en zelfs al therapie wilde omdat het vaak heel hinderlijk was, ben ik na het lezen van je stuk weer wat verder gekomen, nu weet ik waarom ik het heb!

  Bedankt daarvoor.
  Liefs Truus

  Like

  1. Lieve Truus 🙂
   Wat fijn dat jij jezelf ook herkent in mijn tekst, soms ben je zoekende naar het hoe en waarom je zo overgevoelig bent, en door iets te lezen, valt veel op zijn plekje.

   Zelf ben ik nu een paar maanden verder en sta nu goed in mijn eigen kracht.
   Dat is ook te danken aan Bruno, mezelf, maar ook het boek ”Bewust-er-zijn met hooggevoeligheid” van Antoine v Staveren. Hele simpele oefeningen zonder zware of vemoeide therapieën die al gauw €80,00 per uur kost.

   Bedankt voor je reactie die ik zeer waardeer 😉

   Like

   1. Het is Marianne haar blog en bedank haar ten zeerste dat zijn mijn naam vernoemd in de hulp die ik haar geboden heb.

    Nu Truus ik lees jouw stukje en je beschrijft dat je nu iets verder bent gekomen met het lezen van de tekst die Marianne beschreef.
    Heb je eigenlijk al eens stil gestaan hoe het komt dat jij jezelf een emotiemens noemt. Emoties komen niet zomaar ze hebben een doel in ons lichaam.

    Marianne nogmaals bedankt

    Like

 3. Iedereen of alles die een positieve bijdrage heeft geleverd aan mijn innerlijke kracht van m’n hooggevoeligheid, verdient een eervol plekje 😉 dus mijn dank gaat ook nog steeds naar jou 🙂

  Emoties die Truus bedoelt, kunnen zeker haar hoog sentimentele gevoeligheid kunnen zijn, herken dat.

  Misschien geeft ze zelf nog een reactie erop.

  Like

  1. Truus eigenlijk moet je dit bekijken als een gevoelig iemand. Dit moet ontstaan zijn in je jeugd en kan komen door bepaalde situaties. Nu zou ik zelf het niet als noemer hooggevoel plaatsen maar meer gevoelsmatig. Je bent iemand die heel gevoel is voor jezelf en voor anderen dat maakt dat tranen komen als anderen huilen. Dat je iets ziet op tv of in je omgeving dat je emotioneel kan worden. Hier is eigenlijk een punt leren om je gevoel en je emoties onder controle te krijgen.
   Maar je spreekt dat je dit al heel je leven hebt en dat maakt het moeilijk, je zal eerst de kern moeten bekijken dan kan je ondernemen.

   Like

 4. Hoi Shivatje, ik ben mijn hele leven al een emotiemens, zien huilen bracht bij mij ook tranen, ik voelde het verdriet en de pijn aan en moest dan steeds maar slikken of anders huilde ik eerder als de ander, dat was erg vervelend, nu heb er daar nog steeds last van, het zal wel een doel hebben voor mijn lichaam, maar helaas ben ik daar niet achter gekomen.
  Bedankt voor je meedenken en voor jou Marianne, ook bedankt voor je reactie en je mooie site.
  Liefs Truus

  Like

 5. Weet je nog Bruno dat ik mijn gevoel altijd verdrietig te zijn niet kon plaatsen? mede door onze zoektocht er achter ben gekomen dat ik altijd ”meegedragen” heb voor anderen, beladen van verdriet was, in plaats van alleen medeleven. Dit zou je wel onder de noemer Hoog sentimenteel kunnen plaatsen. Men staat dan helemaal open voor de buitenwereld (emoties) wat niet je eigen innerlijke wereld is. Door onderscheid te maken welke emotie wel of niet van mezelf is, kan ik het ook gelijk weer kan loslaten om in m’n innerlijke kracht te blijven staan.

  Truus je bent altijd welkom voor vragen, zelfs zonder vragen. Bedankt voor je compliment over mijn blog 🙂

  Like

  1. Marianne klopt maar we hebben ook voor jou een zoektocht gedaan voor ik met jou op de noemer kwam van hoog sentimenteel.

   Zelf kan ik niet echt over Truus oordelen, maar ik heb meer het gevoel dat ze eerst eens met bepaalde punten van het verleden met afrekenen.

   Like

 6. Een kleine update omdat..

  Enkele dagen geleden kwam ik tot besef me weinig of niet meer zo verdrietig te voelen. Het verbaasde me eigenlijk omdat ik er eigenlijk niet eens stil bij stond of sta.Toen het tot me doordrong, kwam een gevoel van blijdschap en trots over me heen. Hè, hè eindelijk geen beladen verdriet meer, omdat het besef hoogsentimenteel geplaatst is.

  Het verschil tussen emoties van mezelf of anderen is nu heel herken -of voelbaar.
  Door goed naar gevoel van de emotie te luisteren belast ik mezelf nog weinig en laat gemakkelijker los. Hier mede niet gezegd er al te zijn, want omgaan met hooggevoeligheid is en blijft een leerproces.

  Ook is het waarnemen zoals meer zien, horen, voelen is toegenomen.
  Mede door aan te voelen vanuit m’n eigen innerlijke binnenwereld zonder mijn energie te vermengen met anderen.

  Het los laten gaat nu ook gemakkelijker door geleerd te hebben dat je ”mind” je op het verkeerde been kan zetten. Hierdoor kun je in gedachten blijven hangen die niet van toepassing of overbodig zijn.Natuurlijk loop je dan nog weleens in je eigen valkuil, maar dan wel gelijk wetend om er gelijk uit te stappen. Zowel van mezelf als van anderen….

  Dit door een enkele simpele oefening, leven in het HIER en NU.

  Like

 7. Gisteren weer een mooie tekst gelezen bij Shivatje/Bruno http://shivatje.wordpree.com/2012/14/hooggevoelig/#comment-6153 over hooggevoelig zijn. Een paar kleine eye openers die me zeer aanspreken en grotere openingen mee brengen voor mezelf zoals Bruno het mooi verwoordde en waar ik dieper op in gegaan bent.

  De zoektocht in mezelf aangegaan met een paar punten die belangrijk zijn voor mezelf omdat het leven als hooggevoelige een extra groeiproces is die nooit eindigen zal. Gelukkig maar, anders zouden we stagneren en stil staan in plaats van in je innerlijke kracht te komen staan. Hier onder een paar aantekeningen die van toepassing zijn voor mezelf.

  1. Het gevoel ”anders” zijn is mijn hele leven al bekend, toch zag ik nu daar weer een andere dimensie in.
  Het woord ‘anders’ is nu opeens anders geworden, anders door de zoektocht naar mezelf, mijn eigenschappen en aspecten te herkennen doe mij compleet maken.

  2. Eenzaamheid speelde vroeger een grote rol, terwijl het in het nu geen eenzaamheid meer is, door de verbondenheid in en met mezelf.

  3. Een buitenbeentje zal ik altijd blijven omdat ik geen meeloper met de kudde ben, geen volgeling.
  M’n eigen pad is belangrijker en zal me niet vergelijken met anderen omdat ieder mens uniek is.

  4. Een diep verlangen om iets bij te dragen aan de wereld…dat klopt helemaal, wil heel graag mijn bijdrage leveren. Zeker wanneer er iets gedaan kan worden voor de medemens. Natuurlijk zullen niet hps-ers dat ook wel hebben, alleen bij een hooggevoelige ligt dat diepgeworteld. Toch zijn er grenzen aan de pas gekomen in verband met mijn gezondheid dat nu echt op de eerste plaats staat en ga daar niet overheen.

  5. Continu nieuwe dingen willen bijleren….heel herkenbaar, hoe meer hoe beter was het eerst. De ene cursus na de andere, enkel om iets mee te kunnen geven aan mensen.Tot de grens bereikt is en dat het genoeg is omdat je je eigen grenzen leert kennen wanneer je goed in kracht staat. Tot een nog een enkele keer een workshop of cursus te doen waar ik me helemaal in thuis voel, dus voor mezelf op de eerste plaats.

  6. De zingeving van het leven nog dieper te bekijken dan eerder het geval was.

  Iets wat nog sterker geworden is….kleine belangrijke dingen zien en ontdekken waar anderen overheen kijken of lezen. Opmerkzaam zijn en heel veel details ontdekken en aanvoelen.

  Jammer genoeg denken veel mensen dat je dingen verzint die toch waar blijken te zijn.Juist omdat die extra prikkel gestimuleerd wordt uit de signalen die helder voelbaar zijn, als een diep innerlijk weten.

  Hooggevoelig is niet raar, raar is wanneer je het in een hokje plaats zoals een olifant in een porseleinenkast.

  PERSOONLIJKE NOTE: Dit is mijn eigen ervaring die gedeeld wordt en hoeft niet jouw ervaring te zijn al zouden we beiden hooggevoelig zijn en veel overeenkomen….dan nog is ieder mens uniek in zijn/haar zijn en beleven we ieder ons en (innerlijke) wereld.

  Het is gewoon mooi hoe de dingen onverwachts op je pad komen en waar je heel veel mee kunt :-)Bedankt Bruno voor je aanreikingen..

  Like

  1. Verdomd….weer een opening en inzicht erbij gekregen. Hoge eisen aan mezelf gesteld om iedereen tevreden houden en het naar hun zin maken, alles goed te willen doen. Schuldgevoelens wanneer dat niet lukte. Soms perfect op behoeftes van anderen afstemmen en mezelf wegcijferen hierin. Er bestaat geen perfectie, niet iedereen kan je tevreden stellen omdat ieder mens anders is, zeker in deze tijd waarin weinig mensen tevreden zijn. Weet het nu heel zeker…respect en waardering zoek je niet bij anderen, maar in en bij jezelf.

   Jazeker het ”kwartje” is weer goed gevallen ondanks mezelf nu steeds meer op de eerste plaats te stellen, is dit een herkenning uit het verleden. Wat een mooi leerzaam lesje is me weer aangereikt vanuit mijn onbewuste..

   Like

 8. Het levenspad is één grote reis die in je onbewuste verborgen zit. Alleen nog het bewust herkennen en openbaren voor jezelf. Hopelijk komen er nog meer inzichten die nog meer lessen zullen geven, tot de puzzel compleet is. Het lijkt wel een cursus zelfkennis.

  Bedankt voor je reactie Bruno.

  Like

 9. Een update omdat we weer wat verder zijn in onze ontdekkings reis naar onszelf toe.

  We kennen het allemaal weleens, tegen een muur van onbegrip lopen en dan oppassen om niet je kop te stoten, anders doe je jezelf alleen maar pijn. Zo loop ik zelf ook tegen steeds meer muren aan. Mensen begrijpen je niet meer en dan kom je helemaal niet meer op één lijn, ook niet meer in communicatie zodat ieder eigen weegs gaat.

  In mijn geval komt het ook omdat ik steeds meer in en naar mezelf toe groeit, zeker na herkenning van mijn hooggevoeligheid. Mensen snappen dat niet omdat ze hun eigen gevoelens niet eens kennen. Zo is rust en tijd voor mezelf heel belangrijk, dat wordt niet gewaardeerd of gerespecteerd omdat men graag zelf alle aandacht wilt in egoïstisch belang. Belangrijk is dan om grenzen aan te geven waar dan ook niet naar geluisterd wordt en je een andere aanpak moet gaan aangeven voor jezelf. Belangrijk is je eigen tijd te nemen en niet wanneer het de ander uitkomt of wenst.

  Een andere muur…wanneer ik iets hoor of lees wat mijn gevoel extra prikkelt en deel dat ook, dan is het wederantwoord….het is jouw gevoel wat je voelt. Inderdaad is het mijn gevoel, want de ander voelt of ziet het niet en wordt het al gauw als een leugen afgedaan. Terwijl je diep van binnen weet en voelt dat het waarheid is. Dan vraag je jezelf af….wat moet ik eigenlijk met dat gevoel of het te weten? je kunt er niets mee omdat de ander het toch niet ziet of wilt weten.Dan is het geen extra kracht, maar verloren energie. Dat is ook een muur van onbegrip waar je voorzichtig mee moet zijn om niet je kop te stoten, een ezel doet dat maar 2x, een mens meerdere keren.

  Like

  1. Een mooi stukje uit de nieuwsbrief van Marian van Beuken, schrijfster van boeken over hooggevoeligheid. Neem ik mee voor mezelf, maar ook om uit te delen aan wie het ook nodig heeft, een stukje kracht van energie die zo waardevol is..
   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

   Hooggevoeligheid
   Veel mensen denken dat hooggevoeligheid vooral een last is. Dat komt doordat ze hun sensitieve kwaliteiten veelal voor anderen inzetten en nauwelijks voor zichzelf. Als ze dat wel gaan doen, blijkt hooggevoeligheid vooral een gave te zijn en een borrelende bron van energie.

   Stel je voor:
   dat je een bron van energie bent,
   dat de stroom van inspiratie eindeloos doorgaat,
   dat je een eindeloze veerkracht hebt,
   dat heel je gevoeligheid vrijkomt,
   en je hart wijd open staat.

   Dat je rust vindt wanneer je die nodig hebt,
   een diepe innerlijke vrede ervaart,
   volmaakt in evenwicht bent.
   Dat je vanuit volledige ontspanning creëert
   in het vertrouwen dat er diep in jou
   een oplossing is voor elk probleem,
   persoonlijk, maatschappelijk, planetair.

   Eis in dankbaarheid
   het meesterschap op over je temperament
   dat vanaf nu voor je aan het werk gaat
   om een nieuwe aarde te creëren.

   Dank je wel Marian

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.